Capsunele sunt primele si cele mai gustoase fructe care apar primavara. Aroma lor poate fi mai mult sau mai putin intensa, aceasta depinde de soi, vreme si starea de coacere. Aceste fructe in forma de inima sunt delicioase si apreciate pentru proprietatile lor vindecatoare. Primavara, cand este sezonul lor, trebuie obligatoriu introduse in dieta deoarece au efect bun in prevenirea si tratarea multor afectiuni si boli, dar si in incetinirea imbatranirii premature a organismului.
Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt bogate in vitamine, minerale si elemente active cu actiune antioxidanta. Se spune ca persoanele care consuma capsuni sunt mai vesele, mai prietenoase, inteligente si simpatice.
Proprietatile capsunelor
Capsunele sunt bogate in vitamine si saruri minerale. Comparativ cu fructele de padure, capsunele au mai multa vitamina C. Se spune ca trebuie sa consumi 6 capsuni pe zi pentru a-ti asigura necesarul de vitamina C pentru organism.
Aceste fructe sunt importante in dieta deoarece contin acid elagic care ajuta in prevenirea cancerului. O alta substanta care combate cancerul este quercitina din capsuni, care are efect antioxidant. De asemenea quercitina are actiunea antivirala si antiinflamatoare, scade riscul de boli cardiovasculare deoarece reduce nivelul de colesterol rau din organism.
Continutul lor de apa este foarte mare, de 90%. Astfel se explica proprietatile diuretice si depurative ale capsunelor, deci pot fi utilizate in regiumul alimentar in cazuri de varice, reumatism, afectiuni renale si ateroscleroza. Mai mult decat atat, aceste fructe au un continut de glucide, respectiv de glucoza si fructoza, dar si de pectine si acizi organici. Zaharurile din capsuni sunt in cantitate mica.
Cei care au stari de oboseala, slabiciune fizica si mentala, pot consuma in fiecare zi capsuni deoarece acestea au vitamina C, B si E, astfel ajuta la refacerea organismului dupa o perioada de efort intelectual sau in etapa de convalescenta.
Actiunea antioxidanta a capsunelor se datoreaza vitaminei E, aceasta ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si deci pot fi servite de bolnavii de diabet. Vitamina E este foarte importanta pentru sanatate, ajuta la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului, incetineste procesul de imbatranire prematura a organismului si imbunatateste circulatia sangelui.
Daca suferi de anemie, insomnie, astenie de primavara, hipertensiune arteriala, hepatita, dischinezie biliara si alte afectiuni renale trebuie sa faci o cura de capsuni, sa mananci 500 g capsuni pe zi, dimineata, la micul dejun, timp de 7 zile sau chiar mai mult, pana la o luna. Nu este recomandat sa le consumi cu zahar.
Pentru un somn linistit este indicat sa bei un pahar de suc de capsuni cu o lingura de miere de albine. Efectul este grozav, vei scapa de insomnie si vei dormi mai bine.
Capsunele intaresc sistemul imunitar, tonifica, vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, deci sunt fructe ce trebuie sa nu lipseasca din alimentatie in sezonul de primavara. Ele nu pot fi consumate doar de persoanele alergice la aceste fructe.