Hormonul de crestere (HGH)

0
572
Hormonul de crestere (HGH)

Hormonul de crestere (GH – grow hormone) este un peptid (191 aminoacizi) prezent la oameni si animale, care, asa cum ii spune si numele, ajuta la crestere, prin stimularea acesteia, dar are rol important si in regenerare si diviziune celulara. Aminoacizii sunt grupati intr-un singur lant, iar hormonul este sintetizat de glanda pituitara in celulele somatotrope. Exista doua forme, una naturala si una sintetizata artificial. Forma sintetizata de corp este somatotropina (STH), iar forma produsa prin tehnologii de recombinare a ADN-ului poarta numele de HGH (somatropina).

Din punct de vedere medical, acest hormon este prescris copiilor cu deficiente de crestere sau adultilor care, dintr-o cauza patologica, sufera de deficiente de sinteza a acestei substante. Are rol in a stimula sinteza celulara de proteine, deci efect anabolic, motiv pentru care este utilizat de catre sportivi (in mod ilegal), injectarea cu astfel de substante fiind interzisa.

Hormonul de crestere (HGH) nu poate fi detectat in testele de urina, insa testele de sange, in momentul actual, sunt destul de avansate, incat sa distinga intre forma naturala si forma sintetica. In industrie si agricultura, utilizarea acestui anabolizant (natural sau produs sintetic) pare a fi o forma care sa stimuleze productia de carne sau de lapte, insa utilizarea sa este controversata si inca supusa discutiilor privind reglementarea utilizarii unui astfel de stimulent.

Pe om, GH–ul bovin sau porcin are efecte scazute sau chiar absente, compatibilitatea totala fiind numai cu cel uman (continut artificial sau prin extractie de la cadavre) si de la primate. Secretia naturala este reglata de nucleii hipotalamici inhibitori(-) si facilitatori(+), care determina sau inhiba sinteza acestui hormon in glanda pituitara, in corelatie cu o serie de factori comportamentali: sportul, nutritia (cantitate/calitate) si somnul (ca factori stimulatori) sau nivelul (crescut) de acizi grasi liberi (ca factor inhibitor).

In organism, secretia hormonului de crestere (HGH) este stimulata de GHRH (Growth hormone releasing hormone), hormonii sexuali, clonidina si dopamina (L Dopa), grelina, dar si de nivelul scazut al glicemiei, dar si de arginina si propranolol. Acestea trei din urma isi exercita efectul prin diminuarea eliberarii de somatostatina. Infometarea (care scade glicemia), somnul profund, dar si exercitiile intense cresc eliberarea acestui hormon.

Efect inhibitor pe secretie: somatostatina, nivelul din sange al acestuia (prin efect de feed-back negativ cu tinta hipotalamus si glanda pituitara), precum si nivelul mare al glucidelor in sange, glucocorticoizii si dihidrotestosteronul.

Dincolo de acest set de substante, secretia se face in mod natural, intr-o maniera pulsatila, cu o spatiere intre varfurile de secretie de 3 pana la 5 ore, dar cel mai mult se intalneste in sange, in timpul somnului, dupa aproximativ o ora de la adormire. La maturitate, nivelul secretiei este undeva la jumatate, comparativ cu adolescenta. Hormonul de crestere (HGH) are rol in sinteza proteica, in productia de somatomedina C (insulin-like growth factor 1) care, la randul ei, stimuleaza celulele.

Citește și:  Purtarea lentilelor de contact, machiajul, sarcina și modificările hormonale - Sfaturi de la oftalmolog

Hormonul de crestere

In general, acest hormon determina cresterea in inaltime, dar are efect si pe os, mai ales pe mineralizarea acestuia, creste masa musculara si imbunatateste lipoliza (motiv pentru care este “o tinta” in cazul multor atleti). Alte efecte sunt: determina cresterea organelor interne (cu exceptia creierului), minimizeaza prelucrarea glucozei via ficat, stimuleaza formarea de glucoza in ficat, dar protejeaza si pancreasul endocrin, se pare ca are efecte si asupra imunitatii.

Daca este sintetizat in exces, din cauza unei tumori (de obicei benigne) la nivel pituitar, care creste incet si care poate da dureri de cap, presarea nervilor optici cu afectarea vederii si o debalansare a sintezei altor substante specifice pituitarei, hormonul de crestere (HGH) da o ingrosare a oaselor, a degetelor si a mandibulei care depaseste normalul – acromegalie, precum si alte simptome asociate acestor modificari. Acest fenomen poate avea loc la adulti. Suprasecretia, in copilarie, da gigantism. Hiposecretia la copii opreste dezvoltarea si trebuie intervenit cu suplimentare din exterior.

Se considera ca poate diminua din efectele imbatranirii, motiv pentru care exista o serie de suplimente alimentare care pretind ca stimuleaza sinteza acestui hormon. Astfel de suplimente sunt combinatii de vitamine, extracte de plante, aminoacizi etc.

Prin efectele lui pe metabolismul proteic (sinteza concomitent cu scaderea oxidarii acestora), pe metabolismul lipidelor (grabeste degradarea trgliceridelor si oxidarea in celulele grase), dar si prin efectele pe metabolismul glucidelor (activitate anti-insulinica, secretarea de insulina), stimularea acestui hormon pare benefica.

Hormonul de crestere (HGH) este folosit in sport, prin efectele sale de adjuvant in scaderea greutatii si cresterii masei musculare, pentru ca, se pare, determina extragerea energiei pentru efort din tesutul adipos si nu din glucoza din sange sau prin mecanismele care implica ficatul.

In general, este vazut ca un accelerator de metabolism si ca un stimulator al formarii de proteine si celule musculare, iar efectele secundare sunt inca discutate: eventuale dureri ale articulatiilor, hipoglicemie sau abdomen marit sau, uneori, poate fi considerat un promotor al unor anumite forme de cancer.

Singura forma adevarata din aceasta substanta este cea in care este livrat in unitatile spitalicesti, adica sub forma de medicament injectabil, restul produselor (spray, pilule) fiind falsuri sau maximum pot avea efect placebo si nu efect biologic activ. Hormonul de crestere (HGH) poate fi stimulat, in mod natural, prin exercitiu fizic, somn, mese bogate in proteine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.