Dante Alighieri spunea in Divina Comedie ca lenesii ajung pe al cincilea cerc din iad. Este vorba despre cele noua cercuri concentrice prin care poetul roman Vergiliu il poarta pe Dante, cercuri care reprezentau o crestere treptata in pacate, iar finalul fiind centrul pamantului unde se afla Satana. Din acest punct de vedere am putea incadra lenea in categoria pacatelor cum sunt mania, mandria, invidia, pofta, lacomia.
In acest articol va prezentam cateva solutii de combatere a lenii, cum trebuie dusa aceasta ,,lupta” impotriva lenii. Desi pare ceva nesemnificativ nu este chiar asa, lenea ne poate dauna foarte mult, unii dintre noi nici nu isi dau seama cat de tare le este afectata viata din cauza acestei stari.
Ei bine, astfel de oameni care au lasat lenea sa ,,puna stapanire pe ei” nu trebuie sa se mire de ce ajung sa aiba o familie nefericita, chiar sa si-o distruga, sa dobandeasca treptat un aspect al corpului ,,deformat”, sa nu poata renunta la anumite vicii, sa fie lipsiti de ambitie, sa sufere din cauza unor dorinte neimplinite si esecuri personale.
Nu mai este un secret ca lenesii isi gasesc mii de scuze pentru viata lor ,,dezordonata” pentru tendinta lor de a nu face nimic. Pentru ei solutia la toate problemele este de a sta si au senzatia permanenta ca la acest obicei nu pot renunta.
Cauzele lenii
- Lipsa de vointa poate face un om sa devina lenes. Pentru o astfel de persoana cea mai grea zi este ,,cea de maine” in sensul ca orice zi viitoare ii vor aduce prea multe activitati ce ii vor da senzatia de prea multa munca. Aceste persoane vor lasa mereu lucruri nerezolvate de azi pe ziua de maine.
- De asemenea nivelul scazut de motivatie duce la o stare de leneveala. O astfel de persoana isi doreste sa faca mai putine activitati si sa astepte mai mult de la altii.
- De multe ori lipsa de energie poate transforma un om activ in unul lenes. In acest sens ne referim la o stare de sanatate proasta sau la anumite afectiuni ale sistemului nervos.
- Oboseala este o alta cauza care duce la o stare de lene. Cu siguranta fiecare om a simtit cum organismul sau este obosit si nu mai da randament din punct de vedere fizic, mental si intelectual. Ei bine aceasta lene apare la persoanele care muncesc in exces si uita ca pauzele sunt benefice pentru sanatate.
- Multe persoane devin lenese cand fac o munca care nu le place sau o activitate neinteresanta la care nu doresc sa ia parte.
- O alta cauza a lenii este teama de responsabilitate, care incepe inca din anii copilariei din cauza unor parinti prea protectori.
Cum putem combate lenea?
- Persoanele lenese, carora le lipseste vointa si motivitia, trebuie sa gaseasca motivul de a face un anumit lucru. Altfel spus trebuie sa-si creasca nivelul de auto-motivare, sa vada in fiecare problema rezolvata ca au facut un pas inainte spre a evolua in viata. Sa inceapa cu activitati mai mici si mai simple si astfel vor prinde curaj si vor vedea ca treptat se implica si in actiuni mai mari si mai complexe.
- Cei care au probleme de sanatate sau stari nervoase trebuie sa consulte un medic specialist spre a primi un tratament adecvat pentru vindecare.
- Fiecare persoana trebuie sa gaseasca solutii spre a avea mai multa energie. Uneori doar o simpla plimbare in aer curat intr-un loc placut, in natura, intr-un parc, la padure ii poate ridica starea de spirit, ii poate da energie si puterea de a fi mai optimista.
- Persoanele dependente de munca trebuie sa invete sa se relaxeze, pentru ca in caz contrar vor intra intr-o stare de oboseala permanenta si vor simti ca le este lene sa faca orice activitate.
- Daca motivul lenii este o activitate care nu iti da nici o satisfactie trebuie sa ai curajul sa recunosti acest lucru, ca profesia si munca ta nu iti place. Nu ramane decat sa te orientezi spre altceva si sa-ti corectezi si sa-ti definesti obiectivele in viata. A sta degeaba nu este o solutie.
- Cei care sunt lenesi din cauza ca le este teama sa-si asume anumite actiuni trebuie sa invete sa fie responsabili, sa aiba curajul sa raspunda in viata de tot ceea ce li se intampla si sa ia decizii sa infrunte si sa rezolve problemele care apar.
- Pentru a nu fi cuprins de lene trebuie sa gasesti satisfactia lucrului bine facut, sa vezi ca intr-un anume fel esti recompensat pentru tot ceea ce faci.
- Cei care sufera de lene pot combate aceasta stare printr-o stare de spirit pozitiva. Este foarte simplu de facut acest lucru, nu trebuie decat sa asculte niste muzica vesela si starea lor de spirit se va schimba in bine. Faptul ca emotiile vor deveni pozitive se va vedea si pe chipul lor. Anumite activitati, cat de mici ar fi ele, cum este de exemplu realizarea unei retete culinare, le poate aduce satisfactie, bucuria de a zambi si de a uita de lene.
- Inainte de a incepe o activitate este bine sa te delectezi cu o ceasca de cafea sau o cana de ceai si apoi dupa acest moment de relaxare va aparea si dorinta de a face ceva si nu de a sta.
- In orice activitate analizeaza progresele facute si astfel in dorinta de a realiza si mai multe va disparea starea de lene sau chiar va aparea o parere de rau pentru momentele de lene si inactivitate.
Conform specialistilor lenea este ca o boala. Oamenii pot fi bolnavi de lene, aceasta apare din cauza unui stil de viata sedentar, din renuntarea de a face miscare si sport in timpul liber si astfel se poate ajunge la o viata nesanatoasa si la deteriorarea starii de spirit si de sanatate.