Topul substantelor antioxidante care mentin sanatatea si tineretea organismului nostru

0
391
Topul substantelor antioxidante care mentin sanatatea si tineretea organismului nostru

Antioxidantii sunt substante care se gasesc in anumite alimente naturale si care ajuta in combaterea radicalilor liberi, anihileaza efectele toxice ale acestora, neutralizeaza moleculele instabile de oxigen si astfel celulele sunt protejate, ajuta in prevenirea multor boli si afectiuni, mentin tineretea si sanatatea organismului. Exista multe produse care au astfel de substante insa nu toti antioxidantii sunt absorbiti de corpul nostru.

Pentru a se obtine efectele descrise mai sus este necesar sa fie consumate macar 500 g de astfel de alimente bogate in antioxidanti in fiecare zi. Avand in vedere ca legumele si fructele au un continut bogat de antioxidanti, zilnic fiecare persoana trebuie sa manance 800 g din astfel de alimente.

Antioxidantii pot fi compusi naturali numiti exogeni sau compusi produsi de organism cunoscuti cu numele de endogeni. Rolul principal al antioxidantilor este de protejare a moleculelor de importanta biologica cum sunt ADN-ul, membranele, enzimele. Ei ajuta in reducerea numarului de radicali liberi.

In cazul in care predomina efectele radicalilor liberi si apar intens fenomene prooxidante se ajunge la imbatranirea orgasnimului, la dezvoltarea bolilor si deces. Acesta este motivul pentru care antioxidantii sunt atat de importanti pentru corpul uman. Cu cat predomina activitatea antioxidantilor cu atat corpul arata mai tanar, mai frumos si mai sanatos.

Exogenii sau antioxidantii naturali sunt: substantele din grupul carotenoizilor (carotenul, luteina, cantaxantina, violaxantina, licopenul, apocarotenal etc), acidul ascorbic sau vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, acizi grasi omega 3 si omega 6, picnogenolii, substantele bioflavonoide, seleniul, cuprul, germanicul organic, zincul, betanina, molibdenul, manganul, limonena, acidul elagic, sulforafanul, antocianinele, sulfidele, acidul lipoic, substantele idolice, ionul de hidrogen, triterpenele, N-acetil-cisteina si altele.

1. Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant natural, este de 50 ori mai bun decat vitamina C si E. Proprietatile sale sunt uimitoare pentru sanatatea corpului: de distrugere a tumorilor, de combatere a metastazelor celulelor cancerigene maligne, de scadere a colesterolului, de accentuare a sintezei colagenului, de protectie a vaselor sanguine (este un bun vasodilatator arterial), de crestere a elasticitatii articulatiilor, de protectie a neuronilor prin combaterea efectului microgliei asupra acestora.

De asemenea creste durata vietii, are efect antiviral, antinflamator, antialergic, antibacterian, ajuta in tratamentul SIDA, bolilor neuro-degenerative, etc. Acest produs apare in cantitate semnificativa in mure, prune, coacaze, dude, samburii de struguri, alune, fragi, varza de Bruxelles si sucul de struguri negri.

2. Beta carotenul este un puternic antioxidant natural care se transforma in corp foarte repede in vitamina A. Totusi acestea nu trebuie confundate pentru un motiv foarte important si anume: Beta carotenul nu prezinta nici un risc, insa vitamina A in cantitati exagerate poate da anumite efecte negative bine de luat in calcul (cum sunt de exemplu intoxicatiile). β-carotenul se gaseste in numeroase fructe si legume, in cantitate mult mai mare decat vitamina A.

Beta carotenul se gaseste in morcov, lucerna, macese, spanac, arahide, alune, migdale, salata, patrunjel, caise, papaya, mango, sfecla rosie, nuca, masline, germeni de grau, ulei de catina, rosii, varza, pepene galben, ananas, banane, castravete, papadie, ovaz, orez, aloe, telina, mei, coacaze, struguri, gutui, mazare, castane, smochine, cirese, mere, zmeura, fasole verde, citrice, usturoi, radacinoase, ceapa, leguminoase, avocado si altele.

Bata carotenul are proprietati antioxidante, antiinfectioase, de sinteza a progesteronului, de protectie a smaltului dintilor. Ajuta in normalizarea tensiunii arteriale, in combaterea insomniei, stimuleaza si creste numarul limfocitelor, amelioreaza efectele nedorite ale citostaticelor, protejeaza ADN-ul celular, vederea, membranele celulare si epiteliile, ajuta in cresterea oaselor si dintilor, ajuta in prevenirea bolilor cardiace, a bolilor sistemului nervos, intarzie senilitatea, vindeca acneea, combate ridurile si altele.

lipocen
lipocen

3. Din grupul carotenoizilor cel mai important antioxidant natural este licopenul. Capacitatea sa antioxidanta este de 10 ori mai mare decat a vitaminei E. Licopenul se gaseste de exemplu in rosii si are capacitatea de a spori prin fierbere de 6 ori, deci bulionul sau sucul de rosii este mai bogat in licopen. In rosii se gaseste in cantitate mare, de exemplu 500 g de tomate contine 150-200 mg de licopen.

Citește și:  Plante medicinale - Musetel (Matricaria chamomilla)

O singura rosie pe zi ajuta protectia 100% antitumorala pentru organism. Mai mult decat atat licopenul este o substanta a carei absorbtie in organism se face si mai bine sub actiunea uleiului de masline. De aceea este bine ca rosiile sa fie asociate cu uleiul de masline. Acesta ii sporeste reactivitatea si il face biodisponibil.

Licopenul protejeaza ADN-ul, membranele celulare, in general celulele organismului, are efect anticancerigen, scade riscul de a suferi de arteroscleroza, combate procesul de imbatranire prematura a organsimului, previne boala Alzheimer, bolile degenerative si neoprazice, scade cu 50% riscul de a face cataracta mai ales daca este asociat cu vitamina A si E.

4. Luteina este un antioxidant natural foarte bun pentru vedere care se gaseste in cantitate semnificativa in diferite vegetale de culoare verde, in legume si fructe ce au culori intense, in spanac, loboda, salata, praz, mazare, si altele. Efectul ei este mai eficient daca este asociata cu licopenul din rosii. Luteina are efect benefic asupra retinei si cristalinului, ajuta in scaderea degenerarii maculei sau a petei galbene, previne cataracta, protejeaza arterele retiniene, scade colesterolul sanguin.

5. Picnogenolii cuprind acidul fenolic, cafeic, epicatechina, acidul ferulic, catechia si alte substante active antioxidante care se gasesc in anumite fructe si vegetale, in scoarta de salvie, extract de pin maritim, semintele de struguri, ceaiul verde, aloe vera, vita nobila. Acesti antioxidanti sunt de 30 de ori mai buni decat vitaminele C, A si E.

Ajuta in protejarea membranelor celulare, in reducerea radicalilor liberi, in stoparea peroxidarii lipidice, reglarea tonusului muscular, stoparea caderii parului. Au efect antienzimatic, hepatoprotector, anticancerigen, de consolidare a sistemului imunitar, de crestere a rezistentei si elasticitatii peretilor vaselor capilare. Nu dau efecte secundare daca sunt consumati o perioada lunga de timp. Nu sunt toxici pentru organism.

6. Bioflavonoidele se gasesc in verdeturi si fructe care au culori intense, in coaja de mar, coaja de para, in pielita interna de citrice. Acesti antioxidanti sunt numiti vitamina C2, flavone si vitamina P. Se absorb mai bine in combinatie cu magneziu, vitamina C si calciu. Dintre ele fac parte rutina, naringina, picnogenolul, hesperidina, quercetina si baicalina. Acesti antioxidanti ajuta in protectia capilarelor, le fac sa fie mai rezistente si le imbunatateste permiabilitatea.

De asemenea sunt tonicicardiaci, combat ateroscleroza, au efect antiinflamator, antiviral, anticancerigen, regenerator-hepatic, amelioreaza durerile si alte simptome ale ciclului menstrual, sunt eficiente in afectiunile de tip aterosclerotic al vaselor urechii interne, sunt un bun remediu pentru distrofia musculara. Cafeaua, stresul, fumatul, medicamentele antibiotice, antiinflamatoare steroidiene/ nesteroidine sunt potrivnice substantelor bioflavonoide.

7. Betanina este un antioxidant important care se gaseste in sfecla rosie. Are proprietati de consolidare a sistemului imunitar si de prevenire a tumorilor care apar din tesuturi a caror crestere depinde de hormoni (cancerele hormonodependente).

8. Limonena este un antioxidant care ajuta in tratamentul cancerului de san. Se gaseste in grapefruit si alte citrice.

9. Acidul elagic are rol in stoparea actiunii substantelor care pot dezvolta tumori canceroase. Este un antioxidant care apare in cirese, capsuni si struguri.

10. Ionul de hidrogen ajuta in cresterea duratei de viata. Se gaseste in apa izvoarelor de munte. Persoanele care traiesc in zonele montane si consuma apa de izvor proaspata cu siguranta sunt mai longevivi si mai sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.