Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru creșterea imunității

0
98

Există numeroase ceaiuri care, prin consumul lor în mod regulat, pot îmbunătăți imunitatea organismului. Unul dintre acestea este ceaiul negru, despre care experții au spus că poate reduce cu 11% riscul de boli de inimă la oameni, dacă este consumat în mod regulat.

Află în acest articol care sunt cele mai bune ceaiuri pentru sănătate și care sunt beneficiile lor pentru creșterea imunității.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceaiuri pentru imunitatea organismului
  2. Ceaiuri bogate în polifenoli

1. Ceaiuri pentru imunitatea organismului

Sistemul imunitar protejează organismul de agenții patogeni sau infecțioși, împotriva îmbolnăvirii. Slăbirea imunității poate duce la scăderea rezistenței la boli, dar și la vindecarea lentă a rănilor și chiar la dezvoltarea tumorilor.

Principalii nutrienți și elemente active care stimulează imunitatea organismului sunt: antioxidanții, vitaminele, mineralele, acizii polinesaturați Omega-3.

Antioxidanții combat atacul nociv al radicalilor liberi și cresc imunitatea organismului. Prin aportul de antioxidanți se protejează imunitatea, se stimulează producerea de celule imune și răspunsul la un atac bacterian sau viral.

Consumul de ceai bogat în antioxidanți ajută în creșterea imunității organismului.

Cele mai bune ceaiuri pentru promovarea unei sănătăți imune optime sunt cele care conțin flavonoizi și antioxidanți, respectiv care au nutrienți ce încetinesc efectul dăunător al radicalilor liberi din corpul uman. Consumul unei cantități bune de ceai poate fi o modalitate extraordinară de a ajuta la construirea sistemului de apărare al corpului.

Specialiștii recomandă ceaiul negru care este o sursă importantă de substanțe flavonoide și antioxidanți. Prin consumul de ceai negru se îmbunătățește imunitatea, se crește forța organismului de a lupta împotriva microbilor invazivi.

Ceaiul negru

Stimularea imunității organismului este un lucru important pentru corp și se poate obține în contextul altor opțiuni sănătoase, cum ar fi:

  • alegerea unei alimentații echilibrate
  • efectuarea de mișcare și exerciții fizice
  • respectarea orelor de odihnă.

Ceaiul negru are antioxidanți și poate ajuta în creșterea imunității organismului. Se recomandă o cană de ceai negru zilnic.

Ceaiul verde cu lămâie

Ceaiul verde accelerează metabolismul și calmează simptomele unor afecțiuni, cum este rinita alergică. Prin consumul de ceai verde se crește rezistența și imunitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor virale sau bacteriene. Dacă se adaugă și lămâie, ceaiul este perfect pentru relaxarea sistemului nervos și pentru stimularea sistemului imunitar.

Ceaiul din curcuma și piper negru

Acest ceai este foarte eficient pentru întărirea imunității organismului. Este recomandat și în tratamentul unor boli, cum ar fi: tulburări digestive, inflamatorii și dermatologice.

Curcuma are proprietăți antidepresive și este o plantă medicinală care vindecă răceala.

Ceaiul se realizează astfel:

  • La 1,5 l apă fierbinte se adaugă o lingură de curcuma și 3 boabe de piper, măcinate.
  • Se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se adaugă miere pentru a avea un gust mai dulce și se bea pe parcursul zilei.

Ceai cu mentă, ghimbir și lămâie

Acest ceai este perfect pentru consolidarea imunității, datorită ingredientelor pe care le conține. Are antioxidanți naturali puternici, reduce stresul oxidativ din celule, previne apariția bolilor, acționează împotriva infecțiilor cauzate de bacterii și virusuri, reduce inflamațiile din organism.

Menta este bogată în fier, calciu și vitamine, ajută la stimularea sistemului digestiv, în calmarea durerilor abdominale și de cap, în combaterea gripei și răcelii.

Citește și:  Planta Cimicifuga racemosa sau lumânarea neagră

2. Ceaiuri bogate în polifenoli

Polifenolii se găsesc în regnul plantelor și sunt antioxidanți puternici, mai rezistenți ca vitaminele. Polifenolii se găsesc în anumite ceaiuri, în vin roșu, ceapă, ciocolată neagră. Prin aportul lor, polifenolii au efect benefic asupra organismului. Din categoria lor fac parte quercetina, antocianinele (din fructe de pădure) și compuși cu efect antioxidant (din varză).

Surse de polifenoli:

  • Quercitina se găsește în capere, ardei iuți galbeni, ceapă roșie crudă, pudră de cacao, coacăze, afine de pădure, măr crud, coacăze, broccoli crud
  • Antacianii se găsesc în afine, coacăze roșii, vinete, vișine, struguri roși, mure.

Cercetătorii au studiat polifenolii și au ajuns la concluzia că sunt antioxidanți puternici, care au funcție de protecție asupra celulelor împotriva oxidării și îmbătrânirii. Polifenolii au și efect profilactic, în sensul că pot ajuta în prevenirea cancerului, bolilor neurodegenerative, bolilor cardiovasculare și inflamatorii.

Experții au constatat că prin consumul de polifenoli se crește imunitatea. Un gram de polifenoli pe zi, din alimente, înseamnă de 10 ori mai multă vitamina C, sau de 100 de ori mai multă vitamina E și carotenoizi.

Flavonoidele și substanțele flavone fac parte din grupul polifenolilor și au efect benefic pentru sănătate. Resveratrolul este un polifenol și se găsește în vinul roșu, struguri negri.

Kaki are cea mai mare cantitate de polifenoli. În 100 g de fructe kaki se găsește 1 g polifenoli.

Ceaiuri bogate în polifenoli

Ceaiul verde este o sursă de polifenoli, are aproximativ 65,7 mg catechine la 100 ml.

Ceaiul negru conține polifenoli, are la 100 ml aproximativ 49,5 mg catechine.

Ceaiurile din fructe de pădure, cum sunt afinele, coacăzele și măceșele sunt bogate în polifenoli.

Nu este recomandat să turnați lapte într-un ceai care conține polifenoli. În combinație cu lapte și ouă, polifenolii nu sunt absorbiți în corp, sunt predispuși la polimerizare.

Polifenolii rezistă și la tratament termic, nu sunt sensibili la efectele luminii și ale oxigenului.

Pentru a anticipa mai bine perioada microbilor, anumite ceaiuri din plante medicinale sau plante aromatice ar putea fi utile pentru dvs. Dintre acestea fac parte:

  • Cimbru – Ceaiul de cimbru crește imunitatea și este bun în caz de răceală
  • Ginseng – Ceaiul din ginseng combate oboseala și crește rezistența organismului, ajută sistemului imunitar să lupte împotriva bolilor ce apar în sezonul rece
  • Flori de soc – Ceaiul din soc este bun în caz de răceală, bronșită, sinuzită, gripă
  • Iarba mâței – Ceaiul din această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatoare, antivirale, ajută în combaterea răcelii, gripei, indigestiei, constipației, crampelor abdominale
  • Echinacea – Ceaiul din echinacea combate infecțiile, are ingrediente care stimulează celulele imunității în mod eficient
  • Tulsi – Această plantă este numită și busuioc sfânt, ajută în creșterea imunității deoarece este bogată în compuși fenolici antioxidanți, vitamine și are proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatoare.

Ceaiul alb este bogat în antioxidanți, în catechine și îmbunătățește apărarea naturală a organismului. Prin consumul de ceai alb se întărește sistemul imunitar, asigurând protecția celulelor imunitare, mai ales al globulelor albe din sânge. Ceaiul alb ajută în lupta împotriva formării de radicali liberi, despre care se știe că provoacă stres oxidativ în celulele corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.