Condimentele sunt un bun remediu contra obezitatii. Cine introduce condimentele potrivite intr-o dieta formata din alimente cu un continut redus de calorii poate slabi destul de rapid. Numeroase studii ale cercetatorilor in domeniul nutritiei au aratat faptul ca organismul are un metabolism mai intens si arde mai multa energie prin consumul de condimente sau alimente condimentate. Procesul este foarte simplu: alimentele condimentate cresc ritmul cardiac, temperatura corpului si deci astfel este necesara mai multa energie iar metabolismul este ridicat.
Condimente pentru scaderea in greutate:
Un arzator de grasimi naturale este cu siguranta piperul. Acesta este cunoscut de toata lumea si folosit frecvent in gastronomie, poate transforma oricand o mancare lejera in una cu adevarat savuroasa. Piperul are un efect foarte bun asupra metabolismului, se spune ca scade si apetitul alimentar si deci ajungi sa mananci mai putin.
Proprietatile piperului sunt apreciate in medicina ayurvedica, se spune ca este un stimulent al sistemului circulator si digestiv. Curata tractul digestiv, arde toxinele care provoaca indigestie, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali. Curata vasele de sange, normalizeaza fluxul sanguin, imbunatateste memoria, ajuta in cazuri de holera, hemoroizi, infectii ale vezicii urinare, dureri de gat si astm.
Cei care au probleme cu digestia pot lua un varf de cutit de piper negru amestecat cu putin unt si vor scapa de indigestie, de senzatia de greutate in stomac, se vor simti mult mai bine. Pentru curatarea tractului gastro-intestinal se face un tratament simplu timp de 14-21 zile care presupune sa consumi 3 boabe de piper negru pe zi.
Totusi piperul trebuie sa fie consumat cu prudenta deoarece el intensifica si procesele inflamatorii din organism. De asemenea nu este indicat celor care sufera de boli alergice, anemie, gastrita cu aciditate ridicata, ulcer gastric, ulcer duodenal, colita ulcerativa.
Ardeiul iute rosu este declarat ca fiind unul din cele mai bune condimente pentru arderea grasimilor dar si pentru eliminarea toxinelor din organism. Ardeiul rosu este considerat si un medicament, deoarece ajuta la dilatarea vaselor de sange, deci previne ingustarea acestora. Contine numeroase vitamine (C, B2, B6, E, P si PP) si ajuta la producerea de endorfine, deci creeaza o stare de bine in organism.
De asemenea ardeiul iute reduce stresul, imbunatateste circulatia sangelui si imunitatea organismului. Are proprietati analgezice, antibacteriene, decongestionante, expectorante, de incalzire a corpului, de reducere a tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol rau din organism. Nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni digestive, cum sunt ulcerul duodenal, ulcerul gastric, gastrita cu aciditate crescuta si colita ulcerativa.
Busuiocul este o planta cu proprietati curative excelente. Contine magneziu, vitamina C, calciu, mangan, fier, potasiu si alte elemente active importante pentru sanatate. Foarte important este faptul ca este o sursa de beta-caroten, care este un antioxidant bun pentru mentinerea sanatatii. Acesta combate radicatii liberi, astfel protejeaza organismul de imbatranirea prematura si scade riscul de cancer, atac de cord si boli cardiovasculare. Intareste sistemul imunitar, creste rezistenta acestuia impotriva infectiilor si parazitilor intestinali.
Oregano este un condiment folosit foarte mult in bucataria mediteraneana si italiana. Are proprietati antivirale, antifungice, antialergice si antibacteriene. Acest condiment ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea sanatatii, iar aroma sa este foarte placuta in preparatele culinare.
Unul din condimentele cele mai folosite in India si Sri Lanka este scortisoara. Tocmai de pe aceste meleaguri provine, iar in vremuri de demult scortisoara era considerata chiar mai pretioasa ca aurul. Are un efcet puternic de stimulare a digestiei, de absorbtie si de calmare a indigestiei, greturilor, balonarii si colicilor.
Indeparteaza starea de oboseala, de letargie si dispozitie proasta. Are proprietati astringente, relaxante, antimicrobiene, de imbunatatire a libidoului, prevenire si tratare a multor infectii cronice, infectii gastro-intestinale si infectii respiratorii. De asemenea poate fi utilizata in tratamentul reumatismului, artritei, durerilor musculare, durerilor de cap, gripei, febrei, diareei si altele.
Chimionul este bogat in magneziu, fier, calciu si mangan. Are proprietati de intensificare a digestiei, anticancerigene si consolidare a sistemului imunitar al organismului.
Renumit vindecator, cimbrul este un condiment foarte bun si trebuie folosit in alimentatia zilnica. Are efect antiseptic, astringent, diuretic si expectorant, ajuta in tratamentul tuturor infectiilor respiratorii si urinare, in calmarea spasmelor intestinale, a tusei aspre si crizelor de astm.
Rozmarinul este o planta care trebuie consumata frecvent de fiecare din noi, deoarece este un medicament natural ce ajuta la mentinerea sanatatii. Are proprietati diuretice, de eliminarea a toxinelor, excesului de lichid din organism si deci duce la scaderea in greutate. De asemenea stimuleaza circulatia snagelui, protejeaza organismul de bolile degenerative, de infectii bacteriene, fungice si virale, consolideaza sistemul imunitar si stimuleaza circulatia sangelui.
Ghimbirul intensifica digestia, secretia sucurilor gastrice, metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, la pierderea in greutate si mentinerea greutatii corporale in limitele normale. Este un bun remediu pentru infectiile intestinale si gastrice, calmeaza colicele si spasmele intestinale, are proprietati expectorante, antioxidante si decongestionante. Prin efectul sau calmant ajuta in ameliorarea durerilor de cap, al durerilor menstruale si migrenelor.
Cuisoarele ofera un gust dulce-picant alimentelor, iar proprietatile lor sunt uimitoare. Ajuta in combaterea indigestiei, balonarii, starilor de greata si varsaturi, te scapa de viermi si paraziti intestinali, de durerile de dinti si de mancarimile provocate de eruptiile cutanate.