
Toamna este anotimpul când poți spune că ai scăpat de căldurile toride specifice verii și te bucuri de decorul pitoresc în culori ruginii. Toamna este și momentul când anumite plante eliberează polenul în aer și acest lucru ne poate provoca reacții alergice. Temperaturile sunt mai moderate și confortabile, plouă mai des, iar umiditatea și frunzele putrezite de pe jos pot duce la creșterea sporilor de mucegai.
Acești agenți din mediul exterior – polenul și sporii de mucegai – sunt purtați de aer și astfel pot ajunge și în organismul nostru, interacționează cu acesta și astfel sistemul imunitar este invadat de bacterii și reacționează imediat, reușind să-i oprească sau nu (ceea ce face ca să se dezvolte producând declanșarea unor afecțiuni de sezon).
Febra fânului sau febra de toamnă
Cea mai comună afecțiune care apare toamna este febra fânului. Aceasta este prezentă și primăvara și vara, din cauza polenului, însă trebuie spus că alergiile sunt diferite de la un anotimp la altul, doar simptomele provocate de reacțiile alergice sunt la fel. Astfel, particulele din polenul florilor copacilor, ierbii sau sporii de mucegai afectează membrana mucoasei nasului, a căilor respiratorii și a ochilor și declanșează alergii.
Febra fânului provoacă următoarele simptome:
- Oboseală accentuată
- Congestie nazală
- Strănut frecvent
- Prurit nazal
- Înfundarea sinusurilor
- Conjunctivită alergică
- Iritații pe piele
- Lăcrimarea ochilor
- Oboseala ochilor
- Stări de insomnie.
Polenul de ambrozie – Alergia la ambrozie
Toamna este anotimpul polenului de ambrozie (specia Ambrosia artemisiifolia). Această plantă crește în parcuri, la marginea drumurilor și de-a lungul căilor ferate, în zone cu ruine sau terenuri necultivate. Polenul său dispare doar la temperaturi scăzute, mai mici de 8 grade Celsius, ceea ce nu se întâmplă în aceste luni de început de toamnă.
Polenul de ambrozie produce rinite alergice și astm bronșic la oameni în anotimpul de toamnă, mai ales la cei care sunt sensibili la acest factor din mediul exterior. Oamenii care stau mai mult afară (la munci agricole) sunt mai expuși la polen și au tendința de a suferi de astfel de afecțiuni alergice.
Rinoreea este una din afecțiunile cauzate de polenul de ambrozie.
Simptomele sunt de:
- Strănut și scurgere nazală apoasă datorată faptului că mucoasa nazală este afectată negativ de particulele de polen ce ajung la nivelul ei pe calea aerului.
- Apare senzația de nas înfundat, prurit nazal și ocular.
- Mâncărimile la nivelul nasului și ochilor sunt foarte deranjante, greu de suportat, provoacă strănut repetat obositor și lăcrimarea ochilor.
Toamna se accentuează crizele de astm
O altă afecțiune care apare din cauza polenului este astmul. Toamna, crizele de astm se intensifică la persoanele ce suferă de această problemă de sănătate. Pentru ameliorarea lor este indicat să se consulte un medic care va recomanda un tratament corespunzător pacientului respectiv.
Toamna înflorește talpa gâștei, al cărei polen poate provoca simptome alergice. Această plantă are perioada de înflorire din iunie până în septembrie.
Pelinul negru este o altă plantă care înflorește din iulie până în septembrie. Polenul său este purtat de vânt la sute de km și în lunile de toamnă și astfel ajunge și la nivelul mucoasei nazale provocând inflamații ale acesteia și alergie.
Alergii de toamnă – tratament naturist
Toamna este anotimpul care poate facilita declanșare alergiilor, care pune la încercare sănătatea organismului. Prin urmare, trebuie urmat un tratament naturist prin care să se mențină sănătatea organismului în acest anotimp.
Coenzima Q10 ajută în tratamentul alergiilor și are numeroase beneficii pentru sănătate:
- Are rolul de a îmbunătăți oxigenarea și imunitatea organismului
- Dublează numărul de anticorpi
- Crește rezistența organismului împotriva factorilor alergeni și virușilor
- Ajută la buna funcționare a celulelor și țesuturilor
- Crește metabolismul energetic, activează anticorpii împotriva microbilor
- Asigură protecția organismului împotriva agenților patogeni.
Doza recomandată de coenzima Q10 este de 30 mg de 2 ori pe zi. Suplimentarea acestui nutrient antioxidant este necesară mai ales de la o vârstă înaintată, când organismul nu mai are capacitatea de a produce această coenzimă Q10 deoarece îmbătrânește. Coenzima Q10 se poate lua din surse naturale:
- Ficat, inimă si rinichi
- Ouă, germeni de grâu, semințe si ulei de susan
- Soia, arahide, nuci, broccoli, spanac, macrou si fistic.
La temperatură ridicată această coenzimă se pierde, deci alimentele de acest gen (mai puțin ouăle și carnea) nu trebuie gătite ci consumate crude.
Cum tratăm febra fânului sau rinita alergică?
Bromelina este recomandată în tratamentul febrei fânului deoarece reduce înflamația ce este asociată cu simptomele acestei afecțiuni. Doza recomandată de bromelină este de 1000 mg de 3 ori pe zi, între mese.
Quercitina este un nutrient bun în tratamentul febrei fânului. Doza recomandată este de 400 mg de 2 ori pe zi, se ia înainte de masă. Acest bioflavonoid are rol stabilizant pentru membrana celulelor ce eliberează histamina. Reacția alergică este declanșată de histamină și deci prin reducerea acesteia se ameliorează și simptomele afecțiunii alergice.
Suplimente pentru febra fânului:
- O combinație de Quercitină, ascorbat de calciu și pantotenat de calciu este suplimentul Anti-Allergy fabricat de Freeda Vitamins. Acest produs se ia conform indicațiilor de pe eticheta lui.
- Suplimentul Activated Quercitin este un amestec de Quercitină, vitamina C și bromelină, toate ajută în tratarea simptomelor de febra fânului, în oprirea reacției alergice.
Medicamente pentru febra fânului:
- Medicii recomandă medicamente pe bază de corticosteroizi care ameliorează congestia nazală și ușurează respirația. Acestea sunt sub formă de spray.
- Decongestionanții nazali sunt indicați pentru eliberarea căilor nazale și pentru vindecarea simptomelor de secreții vâscoase din nas.
- Rinoreea, pruritul, congestia nazală și strănutul se pot reduce și vindeca cu ajutorul medicamentelor antihistaminice decongestionante. Inflamațiile sunt produse de histamină, iar împotriva acestora sunt recomandate medicamentele antihistaminice în doze precise uzuale, ce sunt sub formă de picături, spray-uri sau capsule cu administrare orală.
Si eu am alergie la ambrozie. De curand, am descoperit un remediu natural pentru aceasta alergie care ma chinuie groaznic… este vorba despre crema Hay Max. Am vazut reclama la tv asa ca am mers si am luat-o din farmacia Sensiblu. Sunt foarte incantata de ea, chiar da rezultate!