Dieta de eliminare poate avea efecte benefice asupra organismului sau la unele persoane poate să nu dea nicio schimbare. Ideea este să folosim o dietă care să ne ofere o stare de bine, să ne ajute în normalizarea greutății corporale, în menținerea sănătății și dacă se poate să dea și rezultate imediate.
Uneori astfel de rezultate întârzie să apară și acest lucru ne face să fim dezamăgiți de efortul depus. În situații fericite, cum ne dorim cu toții, cu ajutorul unei diete ajungem să avem mai multă energie, chef de viață, o stare de bună dispoziție și un aspect plăcut parcă întinerit. Când ne simțim bine, zâmbim mai mult, suntem mai frumoși, iar starea noastră este transmisă și persoanelor din jur.
Uneori se întâmplă ca dieta să nu dea rezultate, deși ne-am fi așteptat ca simptomele să dispară, rolul dietei de eliminare fiind înlocuirea alimentelor sintetice cu altele sănătoase, fără băuturi energizante, fără medicamente, fără alcool, tutun, sare și zahăr în exces, fără produse procesate, fără ouă la persoanele alergice, fără băuturi excitante.
În general când o dietă nu dă rezultate sau un aliment te face să te simți rău este posibil ca acela să îți producă alergie sau poate ai ajuns să îl consumi în cantitate mare, ceea ce nu este iar indicat.
Unii oameni cred că pot mânca orice, însă în realitate nu există om care să nu aibă vreo intoleranță alimentară. Acest aliment care nu este tolerat bine de organism trebuie eliminat din dietă deoarece în caz contrar nu mai trebuie să te miri că ajungi să te îmbolnăvești. Un motiv pentru care rezultatele dietei întârzie să apară este digestia slabă, intestinul leneș, din cauza cărora se elimină mai greu alimentele rele ce au fost deja consumate și care trebuie eliminate din organism. La unele persoane durează și 7 zile până la apariția rezultatelor dietei de eliminare.
Un lucru important este să nu mai consumi deloc alimentul care îți provoacă indigestie deși îți place forte mult, el trebuie eliminat complet. Unii oameni sunt alergici la carne, alții la ouă, lapte, anumite fructe, etc. Trebuie să vezi ce îți fac bine să mănânci și ce nu. La unii oameni funcționează mai bine dieta vegetariană, alții însă sunt alergici la cereale și lactate.
Cert este că alimentele fast-food trebuie eliminate, la fel și alimentele procesate. Consumul de alimente integrale este recomandat de nutriționiști. Există oameni care se simt rău dacă consumă carne de porc, carne de vită și de miel din comerț deoarece se spune că aceasta conține substanțe chimice, hormoni, antibiotice.
Cea mai bună carne este de la animalele care sunt crescute în natură, în mediul rural, care nu sunt hrănite cu concentrate sintetice. Persoanele care sunt alergice la leguminoase trebuie să evite aceste alimente. Nutriționiștii spun că leguminoasele trebuie fierte foarte bine deoarece altfel ele vor conține niște toxine biologice care afectează sănătatea. Glutenul din grâu poate provoca alergie la anumite persoane. Aceștia au boala celiacă și trebuie să evite cerealele care au gluten, în caz contrar pot avea grave probleme intestinale.
Testează alimentele înainte de a le consuma frecvent, pentru a vedea dacă îți fac bine, dacă nu îți produc alergie alimentară. Procesul de testare trebuie să dureze aproximativ 14 zile. Indiferent ce dietă alegi, dacă observi că nu dă rezultatele dorite sau că îți face mai mult rău decât bine, nu ezita să consulți un medic nutriționist care are mai multă experință în ceea ce privește combinațiile de alimente și regimurile de detoxifiere și pentru scăderea în greutate.