Ce să mănânci în timpul verii pentru a te simți bine, plin de energie

0
99
Ce să mănânci în timpul verii pentru a te simți bine, plin de energie

În timpul verii, organismul are nevoie de o alimentație sănătoasă care să nu provoace senzația de greutate la stomac. Căldura mare și temperatura ridicată pot duce ușor la deshidratarea corpului de aceea trebuie să se bea multe lichide, cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Se poate servi apă plată dar și ceai verde (mai ales că acesta poate înlocui cafeaua și ajuta și la scăderea în greutate, un avantaj în plus pentru cei care au depășit greutatea corporală normală sau suferă de obezitate).

Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe, care asigură necesarul de minerale și vitamine atât de importante pentru enținerea sănătății. În timpul verii corpul pierde din cauza transpirației și a căldurii foarte multe minerale din organism, de aceea fructele de sezon trebuie să facă parte din alimentație dar și ceaiurile din plante ce se pot bea și reci. Deficitul de minerale și vitamine ne creează o stare de slăbiciune generală, de letargie, iar sistemul imunitar este slăbit.

Foarte important este ca alimentele să aibă puține calorii, deoarece acestea îngreunează organismul nostru și duc la obezitate. Trebuie evitate prăjelile, carnea grasă, clătitele sau alte preparate ce au mult ulei. Conform nutriționiștilor alimentația este bine să cuprindă proteine în procent de 55%, carbohidrați cam 17%, iar grăsimi (din uleiuri vegetale naturale) în procent de 28%.

Fructele de mare sunt recomandate în timpul verii deoarece au un conținut semnificativ de substanțe nutritive

Acestea sunt bogate în acizi grași Omega-3, necesari menținerii sănătății organismului, prevenirii unor boli: osteoporoză, cancer, hipertensiune arterială, boli de inimă. Fructele de mare au vitamine (B6, B12, F) importante pentru corp, dar și minerale, potasiu, iod, fier, calciu și proteine de calitate superioară. Creveții conțin zinc, fier și cupru, iar sepia, calamarul și caracatița au mai multe minerale și proteine decât peștele. Seleniul apare in creveți, homari, sepie și midii, acesta este un mineral cu proprietăți antioxidante foarte important pentru prevenirea bolilor de inimă.

Citește și:  Bobul, legumă bogată în proteine vegetale

Peștele este un deliciu în perioada de vară, el conține proteine, acizi grași polinesaturați, vitamine, minerale, aminoacizi. Se pot alege diferite sortimente de pește, de regulă acelea care au un conținut redus de grăsimi, ca de exemplu: merluciu, știucă, biban, cod, polac.

Pentru ca organismul să funcționeze normal este indicat să nu-l înfometăm (deși vrem să slăbim), dar nici să mâncăm în exces. Nu se sare niciodată peste micul dejun, deoarece aceasta este cea mai importantă masă a zilei și ne oferă energie pentru întreaga zi. Micul dejun se ia la ora 7, apoi masa de prânz la 12, cina nu mai târziu de ora 18. Cei care consideră că se culcă cu stomacul gol dacă nu mănâncă ceva și la ora 21, pot servi atunci un iaurt sau fructe proaspete. La micul dejun sunt recomandate legumele și fructele, cerealele și lactatele ce au un conținut redus de grăsimi. La prânz și la cină se poate servi carne slabă și pește, iar înainte de culcare lactate fără conținut mare de grăsimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.