Cum putem depista că suferim de o boală alergică?

0
157
Cum putem depista că suferim de o boală alergică

Boala alergică poate fi depistată foarte clar pe baza unor simptome caracteristice, însă mulți oameni nu cunosc aceste semne sau nu le dau importanță. Unii oameni sunt sensibili la anumite alimente, este suficient să le curețe de coajă și le apar mici pete pe mâini și totuși nu realizează că alimentul respectiv le-a provocat acea stare, ei cred că alta ar fi cauza.

În mod normal, fiecare persoană ar trebui să testeze la ce alimente prezintă intoleranță, prin simpla aplicare a unei felii din acel aliment pe piele, timp de câteva minute. Dacă după îndepărtarea ei pielea este roșie, este clar că produsul respectiv nu mai trebuie consumat, pentru că este iritant.

Un prim semn al unei reacții alergice este faptul că poate să apară și să dispară destul de repede, iar simptomele să arate că boala s-a instalat și a dispărut destul de rapid. Acest lucru indică prezența unei alergii sau intoleranțe la un aliment deoarece, dacă ar fi vorba despre o infecție cu microorganisme, stările caracteristice acesteia ar dura mai mult. Indiferent cât de puternic este sistemul tău imunitar, o infecție are nevoie de cel puțin 7 zile pentru a se vindeca. Inflamația apare imediat în cazul unei alergii sau intoleranțe alimentare, altă afecțiune care să se producă cu aceeași intermitență nu mai există.

Alergia sau intoleranța la un aliment poate afecta ochii. Aceștia devin roșii, apare senzația de mâncărime și nisip în ochi, lăcrimează și au o strălucire anormală, vederea poate fi încețoșată, dublă, pot apărea luminițe sau pete negre în câmpul vizual. La ochi, mai ales în zona de jos apar așa numitele ,,vânătăi alergice˝ care sunt de forma unor cercuri negre sau cearcăne.

Urticaria sau erupția alergică ce apare pe suprafața pielii este un simptom clar de boală alergică. În majoritatea cazurilor datorită intoleranței la un aliment se poate suferi de mâncărimi, senzație de piele fierbinte, umflături, apariția unor mici pustule caracteristice alergiei. În cazuri grave este posibil ca umflăturile de pe suprafața pielii să fie mai mari, iar când acestea apar la nivelul traheei pot cauza tulburări respiratorii.

cum depistam daca suferim de alergii

O boală alergică poate fi depistată și pe baza simptomelor care apar la nivelul gâtului, nasului, gurii și urechilor. Astfel de semne pot fi: strănut, rinoree, secreții retronazale, guturai, constipație. Alergiile alimentare și intoleranțele la anumite produse de acest gen pot provoca tensiune arterială. Pentru restabilirea stării de sănătate se pot lua medicamente, însă este important de aflat care aliment este alergic și provoacă tensiune artrială pentru a fi eliminat complet din dietă.

Citește și:  Cele mai dăunătoare 10 alimente pentru organism

La nivelul plămânilor pot să apară simptome precum sunt: respirație șuierătoare, senzație de apăsare în piept, probleme ale aparatului respirator, care pot ascunde o boală alergică. Tractul digestiv va fi cu siguranță afectat de alergiile alimentare. În astfel de cazuri apar simptome de: vomă, greață, vărsături, junghiuri de foame, indigestie, aciditate, constipație sau diaree, balonare, flatulență.

Flatulența și balonarea sunt stări ce apar mereu în cazuri de alergii la alimente. În urma îngerării anumitor alimente se acumulează o cantitate în exces de gaze în intestin, în colon și se produce flatulența. La mulți oameni leguminoasele duc la apariția flatulenței. Dacă se produce o alergie alimentară cu siguranță vor apărea simptome caracteristice tulburărilor intestinale, greață, durere, balonare, dar și oboseală, palpitații.

Bolile alergice pot afecta negativ sistemul osos. Astfel apar semne clare de: rigiditate, dureri musculare, articulații umflate, crampe musculare, spasme și tremurături la nivelul mușchilor. La nivelul sistemului genital și urinar, alergiile și intoleranțele la anumite alimente pot da stări de urinări frecvente, arsură în timpul micțiunii, probleme menstruale, nevoia acută de a urina și mâncărime genitală.

Alte simptome ce pot să apară din cauza alergiilor și intoleranței la alimente sunt: migrenele, senzația de apăsare la cap, incapacitatea de a fi clar în gândire, insomnia, bâlbâiala, năuceala, euforia, amețelile, tensiunea, nervozitatea, atacurile de panică, dezorientarea, trezirea cu dificultate dimineața, agitația, hiperactivitatea, convulsiile, maniile, atacurile de panică, repezeala, depresia, iritabilitatea, stările de furie necontrolată, tristețea, iritabilitatea, depresia, repezeala, lipsa încrederii, starea de somn după masă, starea generală de rău, schimbările bruște de dispoziție și de stare, senzația de frig, furia incontrolabilă, etc. Astfel de simptome pot apărea și din cauza altor afecțiuni, nu doar datorită bolilor alergice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.