Cartofii dulci nu conțin mai multe calorii decât cartofii albi

0
352
Cartofii dulci nu conțin mai multe calorii decât cartofii albi

Cartoful dulce este denumirea unui aliment din regiunile tropicale și subtropicale, din America Centrală și de Sud. Este vorba despre batata sau specia Ipomoea batatas care face parte din familia Convolvulaceae.

Rădicinile de batata sunt sub formă de rizomi îngroșați, se asemănă destul de mult cu cartofii. Au mult zahăr de aceea gustul lor este dulce, foarte plăcut. Din acest motiv se numesc cartofi dulci și se pot cumpăra din supermarket. Deși au zahăr, cartofii dulci nu conțin mai multe calorii decât cartofii albi. În, plus între cartofii dulci și cartofii albi nu există o relație botanică, fac parte din familii diferite. Ceea ce se poate spune însă în avantajul cartofilor dulci este că au mai mulți nutrienți și mai puțin amidon decât cei albi.

Cartofii albi sunt de forme diferite, fuziforme, cilindrice, iar unul din capete este puțin mai ascuțit. Unii pot avea greutatea chiar și de 1 kg, deci sunt destul de bine dezvoltați. Coaja este maronie-violet iar pulpa este făinoasă, gălbuie-roșiatică-albicioasă.

Citește și:  Ce efecte are mâncatul târziu asupra apetitului și obezității?

cartofi dulci

Proprietățile cartofilor dulci sunt date de conținutul de zahăr, amidon, carbohidrați, fibre alimentare, proteine, apă și foarte puține grăsimi. De asemenea cartofii dulci au o cantitate semnificativă de vitamine și minerale: tiamină, niacină, acid ascorbic, riboflavină, tocoferol, piridoxină, retinol, calciu, potasiu, sodiu, fier, fosfor și magneziu. Pot fi consumați în diferite preparate culinare ca și cartofii albi, fierți, prăjiți, în amestec cu legume, copți la cuptor, sub formă de piure, ca umplutură pentru plăcinte.

Cartofii dulci sunt un aliment excelent pentru îmbunătățirea aspectului pielii, pentru combaterea îmbătrânirii premature a corpului. Pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive nu trebuie consumați prăjiți sau sub formă de chips-uri, cel mai bine este să fie serviți fierți, copți la cuptor sau preparați în aburi. Un alt efect al cartofilor dulci este cel afrodisiac, de creștere a libidoului. Această legumă poate fi consumată după pofta oricui deoarece oferă rapid o senzație de sațietate și deci nu există riscul de a suferi de obezitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.