Cât de periculoase sunt toxinele din materialele plastice pentru organism?

0
567
Cât de periculoase sunt toxinele din materialele plastice pentru organism

Plasticul – atât de frumos, dar atât de periculos! Materialele plastice au substanțe toxice pentru organism. Unele au chiar miros neplăcut (din cauza produselor chimice pe care le conțin) și care se simte în contact cu pielea (ex. mause, tastatură).

Cu singuranță vi s-a întâmplat ca la achiziționare produsul să emane un miros ciudat care provenea de la rezidurile de solvent și care s-a pierdut după 2-3 zile.

Un astfel de miros indică prezența unor substanțe nesănătoase, în mod normal produsul trebuie să fie complet inodor. Unele dispozitive pot conține substanțe îngrijorătoare și chiar substanțe cancerigene.

Sticlele PET din plastic sub influența radiațiilor ultraviolete pot afecta calitatea băuturii, apar scurgeri de substanțe din care sunt realizate. De exemplu, compușii din stiren apar în produsele din polistiren și sunt estrogenici, deci pot perturba funcția hormonală. Ftalații din polietilenă și polietilentereftalat pot cauza deteriorarea ficatului și a spermei.

Păpușile din cauciuc au ftalați, de aceea astfel de jucării nu trebuie folosite de copii. În general jucăriile moi din cauciuc au substanțe chimice de acest gen, care sunt nocive pentru om. Sticlele PET au de asemenea substanțe estrogenice.

Sticlele din plastic se reciclează de aceea pe fundul lor apar niște cifre sau coduri standard: 1 PET (polietilentereftalat, sticlele transparente de băuturi), 2 HDPE (polietilenă, bidoanele de apă, lapte, recipiente opace), 3 V sau PVC (clorulă de polivinil, folii alimentare), 4 LDPE (polietilenă, pungi alimentare), 5 PP (polipropilenă, recipiente rigide), 6 PS (polistiren, recipiente, tacâmuri), 7 altele (policarbonat, bidoanele de apă mari). Există și recipiente din plastic care nu sunt deloc etichetate cu astfel de coduri.

Citește și:  Supa de sparanghel pentru scaderea in greutate

aditivi alimentari

Bisfenolul A este o altă substanță care poate produce tulburări hormonale, cu efect estrogenic, ea se găsește în sticle și bidoanele pentru băuturi răcoritoare, biberoane din policarbonat, suzete, jucării din plastic, produse alimentare, pahare și alte produse din materiale plastice.

Chimicalele din plastic, mai ales ftalații și bisfenolul A în cantitate mare sunt un risc pentru sănătatea copiilor, produc tulburări hormonale, iar creșterea și dezvoltarea lor este controlată hormonal.

Cercetătorii au făcut experimente pe șobolani și au observat că prin contactul intens al acestora cu materialele plastice pot suferi tulburări ale sistemului hormonal. Copiii mici au obiceiul să se joace cu tot felul de produse din plastic și să le bage în gură.

Dacă acestea conțin bisfenol A crește riscul de a dezvolta boli grave din cauza efectului toxic al acestei substanțe. Este afectată dezvoltarea fizică, se poate ajunge la boli cardiovasculare, diabet, boli hepatice.

Aditivi alimentari, Foto: foodlawlatest.com
Aditivi alimentari, Foto: foodlawlatest.com

Aditivii alimentari pot afecta sănătatea, pot produce hiperactivitate la copii. Astfel de aditivi sunt coloranții alimentari, E110, E102, E124 și E211. Cartofii prăjiți sau chipsurile au acrilamidă care este carcinogenă.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, trebuie evitate toxinele din materialele plastice, biberoanele din plastic, băuturile din cutii și sticle din plastic, conservele de toate tipurile, trebuie cumpărată apă în produse din sticlă și în general produse alimentare neambalate, care sunt proaspete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.