Aditivi alimentari – substanțe dăunătoare din alimentele procesate

0
354
Aditivi alimentari - substanțe dăunătoare din alimentele procesate

Aditivii alimentari din produsele din supermarket-uri sunt substanțe cu sau fără valoare nutritivă, folosite în scopul de a schimba calitatea acestora, gustul și proprietățile în timpul procesului de prelucrare, fabricare, preparare, ambalare, depozitare și transport. Din categoria lor fac parte conservanții, coloranții artificiali, acidifianții, îndulcitorii, stabilizatorii, emulgatorii, agenții de dospire, amidonul modificat, agenții de spumare, potențiatorii de aromă, antioxidanții, umectanții și reprezintă substanțe folosite în produsele alimentare procesate și fabricate și care pot provoca alergii și intoleranțe alimentare oamenilor.

Glutamatul monosodic este unul dintre acești aditivi alimentari și are rolul de a oferi un gust artificial produsului. Este folosit mai ales în preparatele din carne, ciuperci, pește, în alimente picante, supe instant, chips-uri de cartofi.

Agenții de dospire sunt folosiți în aluaturi, pentru realizarea produselor de patiserie și altele. Astfel de agenți de dospire sunt E337, E336, E354, E503, E501, E341, E335, E500.

Coloranții sunt compuși care au proprietatea de a da colorit produselor alimentare, sunt supuși unor cerințe de calitate și considerați aditivi alimentari. De exemplu E129 colorează în roșu, E131 colorează în albastru, E171 este dioxid de titan, E151 colorează în negru, E104 colorează în galben, etc.

Agenții de gelificare sunt de asemenea aditivi alimentari care se folosesc în supe, budinci, sosuri, creme, răcituri pentru a forma o masă gelatinoasă (se umflă și se leagă în apă). Astfel de agenți sunt: E440 sau pectina, E403 sau amoniu, E400 sau acid alginic, E415, E401, E406, E 407 și alții.

Agenții de umezire sunt considerați aditivi alimentari care se folosesc pentru a împiedica uscarea anumitor produse alimentare. Aceștia se utilizează mai ales la produsele de cofetărie și sunt de tipul E327 sau lactat de calciu, E325 sau sodiu, E420 sau sorbitol, E326 sau lactat de potasiu, E422 sau glicerol.

Emulgatorii sunt folosiți pentru a stabiliza o suspensie și pot fi E474 sau zaharogliceride, E493 sau sorbitan, E482, E442, E463, etc.

Potențiatorii de aromă au rolul de a îmbunătăți gustul alimentelor și sunt considerați aditivi alimentari de tipul: E951 sau aspartam, E640 sau gliconă, E508 sau clorură de potasiu, E509 sau clorură de calciu, etc.

sosuri

Din gama conservanților sau a substanțelor care previne infestarea produselor cu microorganisme fac parte: E284 sau acid boric, E260 sau acid acetic, E234, E214, E215, E285, E210, E213, E263, E211, E212, etc. Astfel de aditivi alimentari au rolul de a preveni reducerea calității produselor, în caz contrar ar putea deveni un risc pentru sănătate.

Citește și:  Poti scadea usor in greutate si dobandi o talie de viespe folosind cercurile de gimnastica si masaj!

Acidifianții oferă un gust acru alimentelor și contribuie la păstrarea proprietăților acestora. Dintre acești aditivi alimentari fac parte: acidul malic sau E296, citratul de sodiu sau E331, acidul citric sau E330, citratul de potasiu sau E332, acidul succinic sau E363, acidul fosforic sau E338, dioxidul de carbon sau E290.

Stabilizatorii mențin culoarea roșie a cărnii. Dintre acești aditivi alimentari cel mai cunoscut este acidul ascorbic sau E300. De asemenea se folosesc și aditivi care mențin coloranții alimentari ca de exemplu: clorura de calciu sau E304, amidonul acetilat sau E1420, celuloza sau E460, guma arabică sau E414, gluconatul de calciu sau E578, amidonul sau E1450 și alții.

La brânzeturi se folosesc aditivi alimentari care îmbunătățesc capacitatea de umflare, de emulsionare, astfel încât să se prevină scurgerile de apă și grăsime din produs. Se numesc săruri de topire și sunt citratul de calciu sau E333, citratul de sodiu sau E331, trifosfatul sau E451, citratul de potasiu sau E340, acidul citric sau E330, polifosfații sau E452 și alții.

Alți aditivi alimentari sunt agenții de întărire care împiedică înmuierea produselor, le menține consistența în tipul fabricației și după terminarea acestui proces. Dintre agenții de întărire fac parte: sulfatul de sodiu sau E514, clorura de calciu sau E508, clorura de magneziu sau E511, dar și E520, E521, E522.

Pentru a păstra constantă aciditatea alimentelor se folosesc corectori de aciditate ca de exemplu: hidroxid de amoniu sau E527, acid adipic sau E355, citrat de calciu sau E333, carbonați de potasiu sau E501, fosfat de potasiu sau E515, citrat de sodiu sau E331, lactat de potasiu sau E326, etc.

Alte substanțe de acest gen sunt proteinele vegetale, hidrolizate, texturate, extractul de cazeină, extractul de drojdie și proteinele din soia.

Astfel de aditivi alimentari sunt nocivi pentri organism mai ales dacă aportul lor este în cantitate mare. De exemplu o parte a creierului nu este protejată de bariera hematoencefalică și anume hipotalamusul. În plus unii aditivi ajung în sânge și este posibil să treacă bariera hematoencefalică. Permeabilitatea acestei bariere este afectată și de numeroase boli precum sunt diabetul, hipertensiunea arterială, scleroza multiplă, infecțiile cerebrale, SIDA, tumorile cerebrale, traumatismele la cap, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer, consumul de anumite medicamente, chimioterapia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.