Catalpa este un arbore inalt de 15 m originar din America de Nord care a fost introdus in scop ornamental pentru parcurile si gradinile din tarile din Europa. Este cunoscut si sub numele de arborele-trompeta, are denumirea stiintifica de Catalpa bignonioides si face parte din familia Bignoniaceae sau Bignoniaee.
Acest arbore creste destul de incet si infloreste mai tarziu abia in ultima luna de vara. Are trunchiul scurt, de forma conica, spre deosebire de el ramurile primare sunt mult mai lungi, iar cele secundare sunt verzui, fragile si rare. Scoarta este neteda si opaca, are o nuanta de culoare verzuie, partial se prezinta cu un aspect solzos, crapat, care in timp isi schimba coloritul in maroniu.
In luna mai copacul are coroana verde formata de frunzele mari in grupuri de cate trei, care daca sunt stranse intre degete emana un miros caracteristic. Florile sunt hermafrodite, parfumate, par grele si voluminoase, albe cu pete vilolacee-rosiatice si galbene. Fructele sunt mari, galbui la inceput si apoi maronii, late de 1 cm, lungi de 20-50 cm, atarna de crengute in grupuri de 5-7 ca niste pastai, de la ele vine si denumirea de arborele-trompeta.
Acest arbore prefera solul fertil, umed, neutru si doar usor alcalin, nu foarte compact. Rezista la frigul toamnei tarzii, la seceta din lunile de vara si poluarea mediului, dar este mai sensibil la inghetul din timpul iernii, iar crengile subtiri abia reusesc sa tina zapada care se depune. Se inmulteste primavara prin semintele din fructe, prin butasi sau radacini.
Frunzele arborelui sunt atacate de larvele de insecte si mai ales de bolile fungice, uneori cand invazia este foarte mare planta se ofileste si moare.
Din punct de vedere medicinal catalpa se remarca prin proprietatile sale sedative, astringente si antiseptice. Intreaga planta are un continut de substanta activa, o glucozida numita catalpina. Extractul din diferite parti ale arborelui – frunze, fructe, flori, scoarta si radacina – contine aceasta substanta si are efect bun in tratamentul astmului si a tusei convulsive.
Infuzia din frunze de catalpa ajuta in vindecarea conjunctivitei. Infuzia din flori de catalpa este folosita ca remediu in cazurile de astm si bronsita. Scoarta arborelui este utilizata in diferite preparate traditionale deoarece are efect antifebril.
Catalpa este o planta care la fel ca rozmarinul are efect in alungarea tantarilor.