Leșinul poate fi cauzat de atacuri de panică, depresie, emoții puternice sau stările de anxietate. Acestea sunt cauze reflexogene și au componentă pshihogenă. Depresia și anxietatea sunt afecțiuni care apar frecvent la oameni, astfel de suferințe psihice afectează o mare parte din populația globului. Mai mult decât atât, se spune că nu există om care să nu fi avut măcar o dată în viață o astfel de stare neplăcută, depresivă sau de anxietate.
Din păcate cei care sunt afectați frecvent de boli mintale sunt tinerii. Experții în domeniul medical sunt preocupați de problemele de sănătate mintală de care suferă astfel de pacienți. Se pare că un factor de risc este stresul care produce emoții intense, crește concentrația hormonilor de stres – cortizon și adrenalină – și astfel o mare cantitate de sânge ce ar trebui să ajungă la creier și în anumite părți ale corpului este direcționată sub influența hormonală spre alte zone care țin de reflexe și instincte.
Acest lucru face să apară o scădere a presiunii sângelui în vasele sangvine periferice, în plus creierul este insuficient oxigenat și se poate produce pierderea temporară a cunoștinței sau leșinul.
Depresia este una dintre cele mai întâlnite boli mintale și poate afecta pe oricine. Motivul apariției depresiei este producerea dezechilibrului neurotransmițătorilor în creier, lipsa de serotonină și noradrenalină. Din cauza nivelului de trai scăzut oamenii sunt triști și nefericiți, dezinteresați și fără chef de viață.
Din păcate sentimentul negativ se poate accentua, starea depresivă se intensifică, iar efectele asupra organismului sunt negative, apare insomnia, lipsa poftei de mâncare, starea rea de dispoziție, durerile de cap, dureri de stomac și alte suferințe fizice. Unii tineri care ajung la o astfel de suferință psihologică severă pot încerca chiar să se sinucidă.
Din cauza depresiei oamenii ajung să aibă gânduri de a-și lua viață, suicidul fiind mai frecvent la oameni decât s-ar putea crede. Depresivii, persoanele în vârstă care suferă de boli cronice, tinerii care au numeroase lipsuri și duc o viață neîmplinită și izolată, oamenii care trec prin crize emoționale, care au suferit pierderi în viață, le-a murit partenerul sau alte persoane dragi, alcătuiesc grupuri cu risc crescut de sinucidere.
Internarea în spital timp îndelungat, în sanatorii de boli mintale, pierderea rolului social și încetarea desfășurării profesiei, lipsurile materiale sunt motive ce pot da stări care să provoace piederea temporară a cunoștinței sau pot duce la suicid.
Tulburările de anxietate, de frică și de panică îți pot face viața un iad. Numeroși oameni au astfel de probleme de sănătate, le este foarte greu să dea dovadă de curaj și tărie, să își găsească dorința de viață. Au senzația că sunt înțeleși foarte greu de cei din jur, că nu se pot adapta din cauza stării de anxietate generalizată.
Cele mai comune cauze ale leșinului sunt modificările ritmului cardiac. Tulburările de ritm cardiac pot pune viața în pericol mai ales dacă sunt grave. Alte motive ale leșinului sunt insuficienta oxigenare a creierului, atacul de cord, bolile de inimă, aritmiile cardiace, embolia pulmonară, accidentul vascular cerebral, creșterea presiunii intracraniene, tensiunea arterială scăzută, creșterea concentrației de droguri în sânge, care duc la tulburări metabolice, intoxicații, hipoglicemie, convulsii și la pierderea cunoștinței.