Ce este metoda de memorare Loci, Cicero si cum se aplica?

0
1129
Ce este metoda de memorare Loci, Cicero si cum se aplica

Metoda de memorare Loci este foarte veche, dateaza de acum 2000 de ani. Marcus Tullius Cicero a fost unul dintre cei mai straluciti oratori romani din istorie care avea o tehnica infailibila de memorare in acea epoca.

El a devenit celebru prin talentul sau de a tine prelegeri la conferintele sale din acele timpuri, dar si prin tehnicile de memorare deoarece pe atunci ,,conferentiarii” nu luau notite ci trebuiau sa tina minte ceea ce li se prezenta. Cicero utiliza metoda Loci care potrivit unor surse se pare ca era deja aplicata cu succes de poetul antic grec pe nume Simonides – adevaratul ei descoperitor – care a inteles mecanismele fundamentale de functionare a memoriei.

Metoda Loci este foarte simpla si eficienta.

Pentru a intelege mai bine in ce consta aceasta metoda, vom aminti o legenda care il are ca personaj principal chiar pe poetul Simonides si care povesteste despre o intamplare care nu se stie nici pana in prezent daca s-a petrecut sau nu. Ei bine, conform legendei acest talentat poet al Greciei Antice participa la o sarbatoare in casa unui bun prieten.

La un moment dat Simonides paraseste casa acestuia si intre timp acoperisul cladirii se prabuseste iar cei aflati inauntru sunt striviti sub daramaturi. Pentru gasirea victimelor (cei dragi dorind o inmormantare propriu-zisa a acestora), Simonides a indicat cat mai exact locul unde se gasea fiecare persoana, identitatea ei, reconstruind in mintea sa intreaga scena a petrecerii, vizualizand fiecare lucru din incapere, toate elementele care alcatuiau acel spatiu din interiorul cladirii si le-a asociat cu imaginea participantilor pentru a-si accesa memoria.

Metoda Loci consta tocmai in acest proces de a-ti pune toate gandurile in ordine si de a-ti aminti elementele-cheie ce fac sa memorezi mai bine anumite fapte si aspecte incojuratoare. La fel a facut si marele orator in decursul timpului, de fiecare data, in timp ce isi tinea discursul in public avea obiceiul sa se plimbe si sa memoreze puncte-cheie, locuri, oameni, lucruri ce le observa in jur.

Cicero avea un traseu pe care il cunostea foarte bine, in cele mai mici detalii, ceea ce se poate spune despre fiecare din noi – ca putem avea un asemenea traseu pe care sa-l descriem si noi in amanunt, lucru cu lucru, punct cu punct, fiecare element in parte, etc. Pentru a fi mai clari va explicam ceea ce facea Cicero.

El mergea pe strada sa si de-a lungul ei avea diverse elemente pe care le observa – un copac, o cladire, un rau, o punte peste rau si asa mai departe pana la un templu (unde isi facea rugaciunile, sau isi tinea prelegerile). Astfel el trebuia sa tina de exemplu un discurs ce avea mai multe etape.

Spre exemplu trebuia sa vorbeasca despre patru lucruri, ei bine, el asocia fiecare dintre aceste lucruri cu un element de pe traseul sau. Primul lucru era asociat cu primul element de pe traseu, respectiv cu copacul, al doilea cu cladirea si asa mai departe. Procedeul era simplu, el asocia copacul cu primul lucru despre care trebuia sa vorbeasca si cu putina fantezie gasea o legatura intre cele doua.

Citește și:  După moarte, corpul se usucă, dând impresia că unghiile și părul cresc chiar și după moarte

Acesta era modul sau de a face anumite asocieri mentale in scopul de a reusi sa-si aminteasca ceea ce trebuia sa explice prin discursul sau celor din jur, in momentul respectiv.

Astfel el trebuia doar sa isi imagineze iar traseul si sa-si aminteasca elementele ce se gaseau de-a lungul acestuia si astfel ii reveneau usor in minte si lucrurile pe care le-a asociat cu ele, despre care trebuia sa vorbeasca. Cu putina fantezie si creativitate aceasta tehnica va deveni foarte simpla si usor de aplicat pentru oricare din noi.

La fel ca Cicero si tu poti invata aceasta metoda.

Nu trebuie decat sa fii atent la detalii, sa incerci sa-ti amintesti anumite lucruri sau locuri pe care le intalnesti in drum. Creierul uman combina amintirile cu locurile. Cicero si-a dat seama ca pentru a-si aminti gandurile sale, rugaciunile sau conversatiile cu cei din jur nu are nevoie de notite ci de o anumita strategie, de a le asocia cu lucruri si puncte-cheie din jur, din acele momente.

Aceasta tehnica este ca o harta pe care o construiesti doar mental pentru a retine informatiile pe terment lung. Cuvintele trebuie convertite in forma vizuala, iar imaginile vizuale trebuie asociate cu discursul pe care il avem. Obiectele din jur trebuie diferentiate prin pozitie, dimensiune, forma, luminozitate, culoare si asociate cu informatiile si cuvintele utilizate in acel moment de observatie.

Cicero considera ca un mare impact asupra evenimentelor il au simturile: auzul, vazul, atingerea, gustul si mirosul. Emotiile si sentimentele reprezinta o metoda buna de a memora anumite informatii voluntar dar si involundar. Astfel de tehnici le-a aplicat Cicero in discursurile sale, le-a folosit in avantajul lui, iar rezultatele au fost extraordinare.

Aceasta metoda poate fi utilizata oriunde, oricand si are un singur instrument – imaginatia fiecaruia. Mai mult decat atat, o asemenea strategie este atat de eficienta incat merita sa fie predata, invatata si aplicata de orice persoana. Poate la inceput pare o metoda oarecum dificila insa este doar o impresie, in timp, cu putin exercitiu ea va deveni ceva normal, se va aplica din reflex.

Memoria este foarte importanta pentru a intelege si cunoaste, pentru a-ti spori perspectivele de a percepe cat mai bine realitatea, iar dupa cum spunea si celebrul orator roman – mintea trebuie pastrata si dezvoltata. Nu este suficient sa ai o memorie buna, trebuie sa o mentii in forma prin exercitiu. Daca recurgi la alte metode si nu mai apare necesitatea de a-ti aminti se poate ajunge la neutilizarea mintii si diminuarea capacitatii de a memora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.