Rasul este o reactie emotionala la o remarca vesela si plina de umor. O astfel de reactie apare la multi oameni chiar si intr-o situatie serioasa pentru a reusi sa se apere din punct de vedere psihologic cand sunt provocati.
Care sunt avantajele oamenilor ce au simtul umorului?
- Reusesc sa treaca mai usor prin viata.
- Pot iesi cu succes din situatii conflictuale.
- Isi pot rezolva mai usor problemele pentru ca sunt mai relaxati si au capacitatea de a lua decizii bune.
- In cazul unei situatii dificile o astfel de persoana rezista mai bine la stres.
- Persoana cu umor tolereaza mai usor esecurile, este mai optimista si are curaj sa infrunte problemele.
- Cand ai simptul umorului nu ai tendinta de a fi mereu suparat ca cei pesimisti, esti plin de avant si iti atingi cu usurinta obiectivele.
- Un om care are simtul umorului reuseste sa se faca placut de oricine.
- Are capacitatea de a-si spune punctul de vedere cu tact, fara a supara si de a evalua cu calm avantajele si dezavantajele pe care le are intr-o anumita situatie.
- O astfel de persoana poate primi de multe ori respect, atentie si prestigiu de la cei din jur deoarece le induce o stare de bucurie, ii surprinde prin anecdote si bancuri haioase.
Orice om, in ciuda lipsei de experienta, poate sa-si dezvolte simtul umorului. Umorul poate fi insa de mai multe feluri: jignitor, ofensativ, sarcastic sau vulgar (mai ales in randul tinerilor) si bazat pe satira subtila populara (la persoanele mai in varsta, inteligente). De regula glumele foarte indraznete pot fi folosite pentru prietenii foarte buni. Pentru altii o gluma nepotrivita poate sa fie interpretata ca o incercare de a ridiculiza, de a ofensa sau insulta.
Desi lumea spune ca o persoana se naste cu simtul umorului, psihologii cred ca este posibil si sa-ti dezvolti o astfel de trasatura, sa dobandesti abilitatea de a glumi. Trebuie doar sa iti doresti foarte tare sa inveti acest lucru si poti ajunge in timp un om cu simtul umorului.
Important este sa ai o perspectiva pozitiva asupra vietii, sa iesi din orice situatie cu fruntea sus, sa razi tu de orice fapt pe care nu ti l-ai dorit si sa nu te lasi afectat de faptul ca altii rad de tine. Invata sa iubesti viata, sa percepi lumea asa cum este cu zambetul pe buze fara a te impovara cu probleme inutile ale tale sau ale altora.
Cum sa-ti dezvolti simtul umorului si sa ii faci pe cei din jur sa rada?
- Cel dintai trebuie sa fii atent la oamenii care fac deja acest lucru, glumesc, sunt pozitivi si distractivi.
- Incearca sa copiezi comportamentul unui om care stie cum sa glumeasca si sa creeze o atmosfera frumoasa si distractiva.
- Incearca sa faci la fel, iar dupa un timp vei vedea si vei simti ca ai si tu talentul de a glumi, iar simtul umorului la tine va creste, se va dezvolta.
- La fel cum se spune ca orice talent se poate cultiva asa si capacitatea de a glumi se poate dezvolta.
- Gluma trebuie spusa intotdeauna la momentul potrivit si intr-un anume fel. Mare atentie, interlocutorul va aproba sau nu aceasta gluma prin reactia sa si astfel o va evalua. Daca gluma va fi nereusita sau nepotrivita va provoca confuzie si te va face sa te simti ridicol. De aceea trebuie sa stii cum sa iesi intotdeauna si din astfel de situatii jenante.
- Cei care au experienta si sunt comedianti spun ca o gluma se spune instantaneu si astfel nu poate produce decat zambete. Cu cat este mai originala, spirituala, indrazneata si plina de culoare cu atat este mai amuzanta. De aceea astfel de oameni isi pregatesc numerele comice, spre a inventa povesti amuzante si a le interpreta perfect, exact cand trebuie, spre a reusi sa amuze si uimeasca publicul.
- Daca doresti sa-ti dezvolti simtul umorului trebuie sa ai o atitudine pozitiva fata de viata.
- De asemenea sa ai capacitatea de a rade la glumele celor din jur dar si de situatiile comice in care uneori chiar tu te afli. Trebuie sa fii optimist, sa razi, sa crezi ca totul va fi bine in viitor si ca vei reusi.
- Pentru a reusi sa-ti dezvolti simtul umorului trebuie sa zambesti, sa emani energie pozitiva spre cei din jur, sa te bucuri chiar si de lucrurile mici, sa radiezi o stare de bine si astfel sa transmiti spre interlocutor emotii pozitive.
- Simtul umorului se dezvolta prin educatie. Trebuie sa citesti mai multe carti, pentru a-ti imbogati vocabularul si sa construiesti glume pe baza jocurilor de cuvinte.
- Trebuie sa pronunti cuvintele in diferite moduri, de aceea este bine sa-ti dezvolti dictia, iar acest lucru se face prin antrenament, prin pronuntarea unor cuvinte care iti vin in minte.
- Trebuie sa iti dezvolti gandirea asociativa, sa alegi un cuvant sau un obiect si sa gasesti cat mai multe cuvinte pe care sa le asociezi cu acesta. Sa faci jocuri de cuvine, sa gasesti sinonime, sa faci comparatii, zi de zi, astfel, treptat vei avea capacitatea de a formula expresii din ce in ce mai interesante, mai colorate si pline de talc.
- Poti rade pe silabe cu gura deschisa, cum fac actorii de teatru pentru a-si forma dictia in etapele pregatitoare.
- Atitudinea este foarte importanta cand spui o gluma, deci trebuie sa ai curaj, sa ai incredere in tine chiar daca spui o gluma proasta, pentru ca si aceea poate deseori sa provoace emotii pozitive, veselie si rasate. De multe ori se ajunge la o incredere in sine excesiva care poate trece ca un sentiment de superioritate asupra altor persoane.