Ce este reflexia personala si la ce ajuta abilitatea de a te observa din exterior?

0
3179
Ce este reflexia personala si la ce ajuta abilitatea de a te observa din exterior

Orice om ar trebui sa aiba abilitatea speciala de a-si monitoriza starea sa psihologica, gandurile si sentimentele, de a fi constient de sine si de a se pune in centrul atentiei. Aceasta presupune sa se observe cu atentie din exterior, ca si cum s-ar privi pe el prin ochii unui strain.

Acest concept apare in psihologie si face referire la gandirea unei persoane, in scopul de a se auto-evalua sau auto-examina. Aceasta abilitate tine de nivelul de educatie al unei persoane, altfel spus este strans legata de capacitatea sa de a se controla. O persoana isi poate evalua starea sa, comportamentul pe care il are din cauza unor evenimente pe care le-a trait, iar cu cat reflecteaza mai mult da dovada ca ii plasa, acest lucru tinand de moralitate.

Prin reflexie personala fiecare om se poate cunoaste mai bine.

Prin observare atenta si critici aduse, isi construieste o imagine a activitatilor deja desfasurate si poate intelege de ce s-a comportat intr-un anume fel, isi poate da seama de sensul lucrurilor pe care nu il intelegea poate destul de bine, se poate cunoaste mai bine pe sine, deci poate transforma gandurile explicite in ganduri implicite.

Activitatea de reflexie trebuie sa devina foarte importanta pentru orice persoana mai ales daca aceasta are o munca intelectuala importanta. Dezvoltarea personala a fiecaruia din noi este legata de procesul de reflexie si este foarte necesara. Reflexia se poate dezvolta, ceea ce este bine atat din punct de vedere intelectual cat si personal, deoarece prin reflexie orice individ poate evalua ceea ce face la un moment dat si astfel sa evolueze in directia dorita.

Care sunt modalitatile prin care iti poti dezvolta reflexia?

Intotdeauna dupa luarea unor hotarari dificile sau dupa trairea unor experiente importante trebuie sa-ti analizezi comportamentul, de ce ai procedat in acel mod. Este usor de facut acest lucru, pur si simplu te gandesti cum sunt privite actiunile tale prin ochii altora. Evaluarea trebuie sa o faci cat mai adecvat, corect si eficient.

cum te vezi din exterior

Comunicarea este foarte importanta cu cei din jur, este bine sa afli ce cred alte persoane care au un alt punct de vedere. Trebuie sa incerci sa intelegi de ce ei au o anumita parere, sa iti dai seama de ce ei vad lucrurile in alt mod. O vedere de ansamblu a evenimentului te va ajuta foarte mult, mintea ta va deveni mai flexibila, iar pe viitor probabil ca vei lua decizii mult mai eficiente si mai pertinente.

Citește și:  Stiati ca durata unui orgasm la barbati este de 3-5 secunde, iar la femei 5-8 secunde?

Gaseste partea comica sau paradoxala a lucrurilor chiar si in cele mai dificile situatii. Nu trebuie sa ti se para nimic ciudat ci dimpotriva, trebuie doar sa descoperi partea amuzanta in orice lucru, sau sa il privesti dintr-un unghi diferit. Astfel vei gasi solutii eficiente pentru solutionarea unor probleme de acest gen, si vei deveni o persoana care are un nivel de reflexie mai ridicat.

Este bine sa fii o persoana deschisa si sociabila, care sa comunice cu cei din jur. In acest fel poti verifica usor parerea ta despre anumite situatii sau despre alte persoane, afland cum sunt convingerile tale, adevarate sau false, ascultand si parerile altora. Daca acest lucru nu ti se pare o sarcina usoara, nu ramane decat sa iti dezvolti abilitatile de comunicare si prin ele vei ajunge si la dezvoltarea reflexiei personale.

Nu este bine sa uiti de evaluarea evenimentelor trecute, ele trebuie analizate, si astfel iti vei da seama de experienta pe care ai primit-o dupa fiecare. In ceea ce priveste analiza evenimentelor proaste, este bine ca evaluarea ta sa fie facuta ca si cum ai fi in rolul de spectator.

Reflexia este o metoda progresiva prin care poti rezolva un conflict, desigur experienta pe care ai trait-o nu poate fi suprimata si nici ignorata, insa serveste ca un impuls personal pentru ,,cresterea” ta spre a deveni mai puternic, ca in viitor sa gasesti o solutie eficienta chiar daca initial ar putea parea evident sa fii in imposibilitatea de a face aceasta. Prin manifestarea dorintei de a rezolva creativ o anumita problema, poti fi sau nu capabil sa pui in aplicare o solutie creatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.