Ce este reflexologia și care sunt beneficiile ei asupra corpului uman?

0
521
Reflexologia la palme - terapie naturală, Foto: vivmassage.com

Mulți oameni spun despre reflexologie că este un masaj bun la tălpile picioarelor. În realitate, reflexologia este mai mult decât atât, ea reprezintă o artă veche de vindecare. Reflexologia este o terapie naturală prin care se oferă corpului energia de care are nevoie. Prin această tehnică se aplică presiune asupra zonelor reflexe ale palmelor și tălpilor, masajul se concentrează pe terminațiile nervoase disponibile ale acestora și astfel se induc stări de relaxare și de stimulare a proceselor de autovindecare. Prin reflexologie se obține mai multă energie, se crește imunitatea, se fortifică corpul și se calmează sistemul nervos.

Reflexologia, Foto: coloradobodyandsoul.com

Reflexologia se practica încă din Egiptul antic, cele mai vechi documente despre aceste practici s-au descoperit în mormântul lui Ankmahor – un medic egiptean considerat în acele vremuri (2500 i.Ch) unul din cei mai influenți oameni după rege. Pe atunci, terapia era folosită în scopuri preventive și de tratare a afecțiunilor celor în suferință.
William Fitzgerald a fost unul dintre pionerii reflexologiei moderne, care a contribuit prin studiile sale la descoperirea ,,terapiei zonale” (a celor 10 zone diferite ale corpului). În țările asiatice se practica reflexologia Rwo Shur, care se realiza prin mai multe tehnici de aplicare a presiunii cu bețișoare de lemn sau cu ajutorul degetelor. Cel care a descoperit această metodă în Japonia a fost misionarul elvețian Joseph Eugster. În anii ´30, Eunice Ingham a creat în America metoda de reflexologie Ingham, care este folosită și în prezent. Metoda are la baza anumite tehnici care se aplică pe tălpile și degetele de la mâini, acestea fiind foarte sensibile și cu puncte corespondente pentru tot corpul. Presiunea care se aplică asupra zonelor sensibile de pe tălpi, degete și palme este astfel ajustată încât să nu creeze nici un disconfort pacientului. Tratamentul se face timp de cel mult o oră și are scopul de a relaxa și echilibra sistemele corporale ale clientului. Reflexologia se bazează pe faptul că toate părțile corpului (glande, organe, nervi, mușchi, etc) sunt conectate cu anumite zone reflexe de pe palme și tălpi. Manipularea acestor zone sau puncte reflexe cu ajutorul unor tehnici de compresie sau de masaj poate induce un flux de energie în corp și ajută la vindecarea zonelor asociate cu ele. Cele mai multe tratamente includ atât mâinile dar și tălpile. Mâinile pot fi folosite de oricine încearcă să se vindece singur. Picioarele răspund mai bine la tratament decât mâinile deoarece suprafața lor este mai mare, iar punctele reflexe sunt ușor de identificat.

Reflexologia te ajută să fii mai sănătos și mai fericit.

 • Una din principalele efecte ale reflexologiei asupra organismului este combaterea stresului și relaxarea corpului.
 • Prin această terapie naturală se îmbunătățește circulația sângelui.
 • Un alt beneficiu este eliberarea de tensiune din zona capului, gâtului și umerilor.
 • Prin compresie și forme de masaj se promovează digestia, se elimină toxinele din corp, se ajută organismul să-și restabilească starea de sănătate deplină. Prin detoxifierea și curățarea organismului se contribuie la vindecarea bolilor și menținerea sănătății. Beneficiile acestei practici sunt și asupra metabolismului, organelor, sistemului circulator, muscular, endocrin, respirator, limfatic, imunitar, digestiv, etc. Pur și simplu sunt stimulate puterile de autovindecare ale organismului.
 • Prin masajul de acest tip se calmează durerile de cap, se obține o stare de bine, iar mintea devine mai limpede.
 • Reflexologia ajută la eliminarea stresului, reducerea tensiunii musculare, grăbirea vindecării unor leziuni și consolidarea sistemului imunitar al organismului.
 • Masajul ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge, la tonifierea pielii, la creșterea capacității de concentrare. Pot fi ameliorate simptome de tipul retenției de apă, indigestiei, stările proaste datorate unor afecțiuni renale și intestinale, etc. Prin compresie și palparea zonelor reflexe se pot stimula toate părțile corpului și chiar se pot vindeca boli interne.
 • Masajul simplu la picioare poate induce la copil o stare de bine, de fericire, astfel acesta adoarme mai repede, are somnul mai liniștit și mai profund.
 • Reflexologia este o formă de îngrijire a sănătății, de prevenire și ameliorare a simptomelor create de numeroase afecțiuni și boli. Unii pacienți pot renunța la medicamente prescrise de medici și pot folosi această terapie naturală pentru ameliorarea durerilor musculare și chiar a durerilor cronice.
 • Terapia are beneficii și asupra stării de spirit și emoțiilor pacienților – fie că sunt copii, oameni în vârstă, persoane căsătorite, bărbați sau femei însărcinate. Reflexologia acționează și asupra sistemului nervos, ajută la calmarea stărilor de nervi, la eliminarea tensiunilor accumulate în timpul zilei, la inducerea unor senzații relaxante, de sentimente plăcute.
 • Folosirea acestei terapii naturale în timpul perioadei de graviditate ajută femeile la atenuarea unor inconveniențe care sunt asociate cu sarcina și anume: oboseala, insomnia, starea de rău dimineața, etc. De asemenea, prin compresie și masaj se poate reduce edemul sau retenția de apă care duc la umflarea picioarelor la femeile însărcinate. Se poate ameliora stresul, anxietatea, aceste probleme fiind frecvent întâlnite în perioada de graviditate.
 • În plus, prin reflexologie, se îmbunătățește circulația sângelui, echilibrul, se previne diabetul gestional, se combate constipația, se crește tonusul muscular abdominal, se consolidează sistemului imunitar și se pregătește organismul pentru efortul din această perioadă.
Citește și:  Shiatsu, masaj terapeutic pentru spate – Află cât de ușor poți scăpa de durerile de spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.