Consumul de sâmburi de struguri oferă numeroase beneficii organismului (datorită conținutului de vitamine, polifenoli și resveratrol) și ajută în tratamentul multor patologii (ce sunt cauzate de efectul nociv al radicalilor liberi), cum sunt diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare. Află în acest articol ce nutrienți conțin sâmburii de struguri și de ce trebuie introduși în dietă ca supliment alimentar.
Navigare rapidă în articol:
- Ce nutrienți conțin sâmburii de struguri
- Sâmburi de struguri – Beneficii
- Uleiul de sâmburi de struguri
1. Ce nutrienți conțin sâmburii de struguri
Sâmburii de struguri conțin elemente active care au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului:
- Antioxidanți, polifenoli, compuși fenolici
- Resveratrol, acid linoleic
- Beta-caroten, vitamine B, C, E și K
- Minerale, potasiu, cupru, apă
- Fibre, proteine, carbohidrați.
Pielița și sâmburii de struguri au antioxidanți – polifenoli – care combat acțiunea nocivă a radicalilor liberi și reduc stresul oxidativ. Despre strugurii roșii și negri se spune că au cea mai mare cantitate de antioxidanți – cum este resveratrolul – ce previne bolile cardiovasculare, reduce riscul de cancer și scade nivelul glicemiei din sânge. Resveratrolul este un antioxidant foarte puternic prezent și în pielița de struguri.
2. Sâmburi de struguri – Beneficii
Sâmburii de struguri au proprietăți antioxidante extrem de utile și se găsesc sub formă de ulei, extract, tinctură sau capsule cu pulbere ori tablete. Aceste preparate naturiste conțin polifenoli care:
- Au acțiune benefică asupra sistemului circulator
- Îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge
- Scad senzația de oboseală la picioare
- Reduc edemul picioarelor
- Scad nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge
- Îmbunătățesc activitatea creierului
- Reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Astfel de preparate se pot găsi la plafar.
Sâmburii de struguri au proprietăți antioxidante excelente
Există studii ale cercetătorilor care demonstrează următoarele aspecte despre semințele de struguri:
- Au polifenoli și flavonoizi cu acțiune antioxidantă, care combat atacul nociv al radicalilor liberi și previn îmbolnăvirea organismului
- Conțin vitamina C, E și beta-caroten cu efect antioxidant
- Au enzime ce catalizează eliberarea de histamină și astfel scade riscul de alergii și inflamații.
Reglează tensiunea arterială și scad riscul de boli cardiovasculare
Sâmburii de struguri reduc hipertensiunea arterială și reglează nivelul de colesterol din sânge, astfel previn afecțiunile și bolile cardiovasculare. Prin compușii fenolici, sâmburii de struguri oferă următoarele avantaje:
- Scad contracția endotelială a vaselor de sânge
- Previn agregarea trombocitelor și oxidarea colesterolului rău (LDL)
- Ajută în controlul hipertensiunii arteriale
- Suprimă stresul oxidativ
- Protejează celulele de deteriorarea ADN-ului prin proprietățile antioxidante.
Tratarea diabetului
Extractul de semințe de struguri oferă beneficii și în tratamentul diabetului și în plus, previne îmbătrânirea prematură a organismului.
Prin conținutul de proantocianidine, semințele de struguri:
- Au efect pozitiv asupra stării vaselor de sânge
- Controlează nivelul de zahăr din sânge
- Suprimă activitatea unor enzime, numite alfa-amilază și alfa-glucozidază, care au rol pentru digerarea carbohidraților, ce reduc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Proprietăți antimicrobiene
Semințele de struguri au proprietăți antioxidante și antimicrobiene; ele sunt utilizate în combaterea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative. Dintre bacteriile gram-pozitive fac parte: Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus coagulans, Staphylococcus aureus. Dintre bacteriile gram-negative cercetătorii se referă doar la: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa.
Cercetătorii au observat că resveratrolul aplicat local poate inhiba dezvoltarea bacteriei Staphylococus aureus. Ei au precizat că resveratrolul ar putea fi utilizat în terapiile pentru combaterea infecțiilor, unde medicamentele antibiotice nu au dat rezultate.
Prevenirea apariției cancerului
Pielița și semințele de struguri au o cantitate mare de fibre, care reduc riscul de cancer de colon. Prin compușii fenolici, semințele de struguri previn dezvoltarea cancerului. Compușii fenolici au activitate citotoxică împotriva celulelor tumorale, dar nu afectează celulele normale sănătoase, precizează cercetătorii. Există studii care arată că suplimentele de semințe de struguri cu proprietăți antioxidante pot ajuta în tratamentul cancerului.
Alte beneficii
Extractul de semințe de struguri oferă și alte beneficii:
- Are un impact pozitiv asupra tensiuni arteriale, scade tensiunea sistolică și diastolică
- Previne leziunile oxidative cronice și acute, de tip gastric și intestinal
- Îmbunătățește memoria creierului
- Scade riscul de boli intestinale prin efectul antiinflamator
- Are proantocianidină cu proprietăți preventive asupra leziunilor gastrice și de combatere a efectelor ce apar în boala inflamatorie intestinală
- Suprimă dezvoltarea bacteriilor de tip Helicobacter pylori
- Ajută la vindecarea ulcerului prin aportul de resveratrol
- Previne îmbătrânirea pielii.
3. Uleiul din sâmburi de struguri
Uleiul din semințe de struguri are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, vindecătoare, astringente și de creștere a imunității. Prin folosirea lui:
- Se ameliorează durerile din perioada premenstruală și simptomele de la menopauză
- Se menține sănătatea prostatei
- Se previn bolile infecțioase și inflamatorii
- Se combat inflamațiile.
Previne bolile sistemului digestiv
Acest ulei are acțiune pozitivă asupra sistemului digestiv. El este recomandat de cercetători în cazuri de colită, esofagită, gastrită, ulcer, enterocolită, litiază biliară, colecistită, boala hepatică alcoolică.
Reduce riscul de ateroscleroză
Uleiul din semințe de struguri este apreciat pentru efectele sale deosebite, pe care le are datorită conținutului bogat de acizi grași nesaturați, cum este acidul linolenic. Conform studiilor realizate de cercetători, acidul linoleic are multe beneficii:
- Reduce riscul de boli cardiovasculare
- Reduce colesterolul total din sânge și mai ales colesterolul rău (LDL) care este responsabil de dezvoltarea aterosclerozei
- Previne hipertensiunea arterială și tulburările autoimune.
Uleiul din semințe de struguri are și acid oleic și acid palmitic, despre care se spune că ajută în metabolismul lipidelor.
Luptă împotriva cancerului
Cercetătorii sugerează prin studiile lor că uleiul de semințe de struguri și uleiul de frunze de dafin au o serie de avantaje:
- Combat anumite celule tumorale
- Elimină radicalii liberi ce produc îmbolnăvirea organismului
- Pot îmbunătăți eficacitatea terapeutică a medicamentelor antitumorale.
Uleiul de semințe de struguri are și alte beneficii
Acest ulei conține acid linoleic polinesaturat și vitamine A, C și E, dar nu are colesterol și sodiu. Uleiul are o cantitate mare de resveratrol care este un antioxidant puternic cu proprietăți deosebite pentru sănătate:
- Îmbunătățește circulația sângelui
- Este eficient în susținerea sănătății și longevității optime
- Reduce riscul de boală Parkinson și Alzheimer
- Normalizează echilibrul de estrogen din corp
- Combate îmbătrânirea prematură a organismului
- Îmbunătățește funcția ficatului
- Combate obezitatea.
Despre uleiul din semințe de struguri se spune că ajută și la regenerarea pielii pentru că are vitamine A și E. Acest produs natural are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antiseptice. Este recomandat în diferite tratamente pentru că ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, ulcerelor, zgârieturior, eczemelor, acneei și altor probleme cutanate.
Vezi aici un video despre beneficiile sâmburilor de struguri: