Fiecare om poate suferi la un moment dat de inflamație, dar riscul este mai mare la persoanele cu afecțiuni autoimune și sistem imunitar slab. Ce provoacă inflamații în corp? Inflamația este o problemă larg răspândită la oamenii din întreaga lume și poate fi provocată de numeroși factori, precum: alimentația nesănătoasă, dependența de medicamente, viața sedentară, stresul, alergiile, toxinele, poluarea din mediu, etc. Cum se poate preveni inflamația?
Navigare rapidă în articol:
1. Ce este inflamația cronică
Inflamația cronică se produce atunci când iritantul continuă să pătrundă în organism și începe să atace țesuturile sănătoase, producând diferite afecțiuni și boli. Ce provoacă inflamații în corp?
Inflamația cronică se poate declanșa dacă:
- Există factori ce provoacă stres oxidativ și probleme mitocondriale, ca de exemplu creșterea de molecule de radicali liberi de cristale de acid uric, de hitocisteină și lipoproteine oxidate
- Apar episoade recurente de inflamație acută, precum se întâmplă în cazuri de artrită reumatoidă sau tuberculoză
- Apar probleme la celulele ce au rol cu reducerea inflamației și se ajunge la inflamație persistentă, ca de exemplu tulburări auto-inflamatorii
- Nu este eliminat agentul care a provocat inflamația acută; acesta constă în protozoare ciuperci, bacterii sau alte organisme infecțioase
- Există o tulburare autoimună în care sistemul imunitar al organismului recunoaște componenta normală a corpului ca un antigen străin și astfel va ataca țesutul sănătos; astfel pot fi dezvoltate boli precum lupus sau artrita reumatoidă.
Procese inflamatorii apar în cazuri de boli de inimă, obezitate, osteoartrită, colită, artrită, laringită, bronșită, endocardită, diabet, astm, lupus, boala Celiacă, boala lui Hashimoto, scleroza multiplă, cancer și alte patologii.
Prevalența unor boli mediate de inflamația cronică
Bolile inflamatorii cronice sunt cea mai importantă cauză de deces din lume, arată un studiu de pe NCBI. Conform datelor statistice:
- Aproximativ 350 de milioane de oameni din lume suferă de artrită și boli ale articulațiilor
- În jur de 2,1 milioane de americani suferă de artrită reumatoidă
- Peste 50 de milioane de americani suferă de alergii an de an
- Aproximativ 24 milioane de oameni din SUA suferă de astm
- Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai importante 3 cauze de deces din SUA
- Diabetul este a șaptea cauză de deces în SUA.
Ce analize medicale se fac pentru a depista un nivel crescut de inflamație în corp?
Principalele simptome în caz de inflamație sunt: durere locală, roșeață, edem, umflare, senzație de căldură, infecții frecvente, probleme gastrointestinale (diaree, constipație, reflux acid). Alte simptome care sunt cauzate de inflamație pot fi:
- Constipație, senzație de greață, oboseală, transpirații nocturne
- Sforăit, amețeli, hipertensiune arterială (mai ales în cazuri de boli de inimă)
- Curgerea nasului, ochi lăcrimați, intoleranță alimentară
- Sensibilitatea la frig, piele uscată, creșterea în greutate
- Starea de disconfort, depresie, anxietate, schimbări de dispoziție
- Scăderea memoriei, modificări comportamentale
- Insomnie, dureri corporale, mialgie, artragie.
Dacă observi că simptomele se agravează este indicat să consulți medicul de familie și să faci o serie de analize medicale. Cele mai recomandate proceduri sunt:
- Proteina C reactivă (CRP)
- Nivelul de cortizol.
Analiza CRP poate ajuta în stabilirea unui diagnostic, a unei afecțiuni inflamatorii sau a unor patologii precum: boli inflamatorii intestinale, boli de inimă, cancer, artrită și altele. Proteina C reactivă crește ca răspuns la inflamație, leziuni tisulare, infecții bacteriene, traumatisme severe, intervenții chirurgicale. Determinarea CRP-ului ajută și în diagnosticarea bolii Crohn, a colitei, a poliartritei sau a complicațiilor postoperatorii cum sunt infecțiile.
Dacă nivelul de cortizol este mare, atunci înseamnă că există o inflamație în organism.
2. Ce dietă este bună pentru reducerea inflamației
În funcție de diagnostic, medicii recomandă în general un tratament cu medicamente antiinflamatoare. Totodată, ei spun că dieta antiinflamatoare și odihna sunt importante.
Cum ajută odihna în tratamentul inflamației cronice?
Medicii recomandă mai multă odihnă pacienților care suferă de inflamații. Ei spun că somnul reduce inflamațiile, vindecă și regenerează țesuturile. De asemenea, prin odihnă se obțin și alte avantaje și anume:
- Se stimulează memoria
- Se combate depresia și se reduce stresul
- Se controlează apetitul alimentar.
Alimente antiinflamatoare
O dietă antiinflamatoare trebuie să conțină mai multe fructe și legume, fibre, antioxidanți, proteine, grăsimi sănătoase. Alte recomandări pentru dietă sunt:
- Micronutrienți precum zinc, seleniu, magneziu, vitamina D și E
- Cereale fără gluten, legume și fructe proaspete
- Fasole, nuci, semințe, migdale, pește, carne slabă
- Afine, broccoli, conopidă care au polifenoli și antioxidanți naturali
- Fibre solubile și insolubile
- Polifenoli din ceai verde și ceai negru ce pot scădea proteina C reactivă (CRP)
- Turmeric sau curcumină pentru reducerea inflamațiilor.
De asemenea și apa este importantă, organismul trebuie să fie bine hidratat. Se recomandă consumul a 2-3 litri de apă pe zi.
Ce alimente trebuie evitate?
Există o serie de alimente care pot agrava inflamațiile și de aceea trebuie evitate. Dintre acestea fac parte:
- Cofeina pentru că poate crește tensiunea arterială, glicemia, ritmul cardiac, inhibă pofta de mâncare, afectează calitatea somnului și poate produce tulburări ale tractului digestiv
- Alcoolul în exces poate crește proteina C reactivă (CRP) și asta indică prezența inflamației
- Arahidele ce provin din culturi ce au fost tratate cu pesticide pot duce la inflamație și reacții alergice
- Untul de arahide are zahăr și anumite grăsimi trans ce produc inflamații
- Porumbul modificat genetic poate afecta imunitatea și promova inflamația în corp
- Siropul din porumb, uleiul de porumb, tortilla de porumb, amidonul de porumb
- Citricele sunt acide și nu sunt recomandate persoanelor care suferă de artrită, boală de reflux gastroesofagian; aceste fructe pot cauza inflamație în organism la persoanele care au asemenea probleme de sănătate
- Soia modificată genetic poate conține compuși care suprimă funcția glandei tiroide; soia poate avea oxalați, fitați, ce afectează digestia și sistemul endocrin; din această categorie fac parte boabele de soia, fulgii de soia, laptele de soia, tofu, proteina de soia
- Lactatele (ex. lapte, brânză, chefir, iaurt) trebuie evitate dacă acestea se digeră greu și produc gaze, balonare și diaree; dacă laptele provine de la vaci care sunt hrănite cu antibiotice și hormoni de creștere, atunci acesta poate produce inflamație în organism
- Grăsimile saturate, zahărul rafinat, grăsimile trans pot duce la creșterea producției de molecule proinflamatorii
- Glutenul poate cauza tulburări digestive, dezechilibre hormonale, dureri articulare, afecțiuni ale pielii, boala Celiacă.
Fumatul a fost asociat cu scăderea producției de molecule antiinflamatorii și cu declanșarea inflamației.