Siminocul este o plantă medicinală care are proprietăți vindecătoare pentru afecțiunile digestive. Planta crește în zonele nisipoase și calcaroase din țara noastră (în zonele sudice, de câmpie) și are denumirea științifică Helichrysum arenarium. Află în acest articol care sunt calitățile terapeutice ale siminocului.
Navigare rapidă în articol:
1. Siminoc, plantă medicinală
Această plantă medicinală face parte din familia Asteraceae sau Compositae și este totdeauna îndreptată spre lumină, ca floarea-soarelui. În popor, oamenii o numesc adesea cireșar, iarba flocoasă, mărgică, imortele uscate, ochișori, flori de paie. Planta este răspândită în Europa, China și Asia Centrală.
Despre siminoc există o legendă foarte frumoasă, în care planta este denumită „floarea nemuririi” și „aurul soarelui” pentru că are o culoare galbenă aurie strălucitoare, ce se menține vie și după uscare. Despre ea se spune că este planta care vindecă tot, care a crescut prima dată acolo unde a vărsat Maica Domnului lacrimi. Legenda spune că atunci când Sfânta Maria îl plângea pe Iisus răstignit, a înflorit o buruiană lângă piciorul Crucii. Aceasta udată fiind de lacrimile Mariei a înflorit și avea florile galbene aurii. Sfânta Maria a împodobit mormântului lui Iisus cu aceste flori galbene foarte frumoase.
Siminocul are tulpina dreaptă, neramificată, albicioasă, cu perișori argintii, cum este și la salvie. Are frunze lanceolate, opozite, la bază puțin mai lungi și din ce în ce mai mici spre vârf. Și frunzele sunt acoperite cu perișori fini, de aceea au un aspect catifelat și o culoare gri-argintie, ca la salvie.
Florile de siminoc sunt de o culoare galbenă strălucitoare, înfloresc în lunile iunie-octombrie. Recoltarea se face înainte de deschiderea completă a inflorescenței, pe perioada acestor luni.
Siminoc – proprietăți terapeutice
Planta are proprietăți dezinfectante, antioxidante, diuretice, antiinflamatoare, antireumatice, hipolipemiante, hepatoprotectoare, coleretice, antimicrobiene, antivirale.
Ceaiul de siminoc are efect benefic pentru:
- Sistemul digestiv, gastrointestinal, bilă, pancreas, ficat
- Sistemul respirator
- Sistemul circulator
- Sistemul nervos
- Sistemul renal.
Conține o cantitate semnificativă de flavonoizi, cum este apigenina despre care există multe studii ale cercetătorilor, ce sugerează efectul ei în combaterea tumorilor.
Apigenina are următoarele efecte pentru sănătatea organismului:
- Reduce turmorile, cancerul digestiv, cancerul pancreatic, cancerul de prostată
- Ajută în tratamentul cancerului alături de chimioterapie.
Siminocul mai conține un flavonoid important, un colorant neurotrofic, ce are proprietăți anxiolitice. Datorită lui, planta este eficientă în combaterea stresului, depresiei, nervozității, anxietății.
Siminocul are cvercetrol – care este o substanță cu acțiune benefică asemănătoare cumarinei și anume:
- Stimulează circulația sângelui
- Subțiază sângele
- Ajută în multe afecțiuni precum varice, picioare reci
- Reduce inflamația articulațiilor, calmează durerile reumatice.
De asemenea, planta este un bun tonifiant pentru sistemul nervos.
Siminocul ajută și sistemul respirator astfel:
- Stimulează expectorația
- Ameliorează durerile de cap, simptomele produse de boli respiratorii, bronșită și altele
- Este o plantă antihistaminică, deci reduce riscul de alergii
- Combate astmul bronșic prin substanțele active pe care le conține (flavonoizi, acid cafeic, acid elagic).
De asemenea, siminocul are acțiune benefică și asupra sistemului reproducător.
Despre siminoc
Principalele proprietăți ale plantei asupra sistemului digestiv:
- Are efect bun în tratamentul hepatiei, dischineziei biliare, a insuficienței hepatice
- Reduce tulburările digestive, inflamațiile vezicii biliare
- Calmează tulburările metabolice
- Stimulează secreția de bilă și eliminarea bilei din vezica biliară în duoden
- Combate problemele de natură hepatică și astfel reduce și aspectul ochilor îngălbeniți
- Ajută în digestia grăsimilor
- Reduce hipoaciditatea, balonarea, stările de greață și vomă
- Stimulează enzimele digestive și sucurile pancreatice (care secretă enzime pentru proteine, lipide, glucide)
- Tonifică și menține sănătatea ficatului
- Stimulează activitatea de detoxifiere a ficatului
- Calmează durerile abdominale
- Ajută la eliminarea metalelor grele din corp
- Este un bun remediu pentru ficatul gras, ajută în echilibrarea grăsimilor, în metabolizarea lor
- Normalizează nivelul de colesterol din sânge.
Siminocul are efect diuretic, echilibrează funcția rinichilor, ajută în combaterea retenției de lichide din organism. Această plantă medicinală facilitează și scăderea în greutate, prin stimularea metabolismului și reducerea grăsimilor.
Planta normalizează pofta de mâncare și ajută la eliminarea acidului uric, a helmiților și azotaților din organism.
2. Ceai de siminoc
Ceaiul de siminoc se realizează astfel:
- Se adaugă o linguriță de siminoc la 250 ml apă clocotită
- Se infuzează timp de 5 minute
- Se strecoară și se bea înainte de masă, pe stomacul gol.
Se recomandă două căni de ceai pe zi.
Planta (se folosește aproximativ o linguriță) se poate fierbe și în 250 ml lapte, timp de 5 minute, apoi se strecoară și se bea. Acest preparat este recomandat pentru eliminarea nisipului de la rinichi.
Ceaiul are un bun efect antibacterian, combate stările de greață și suprimă dezvoltarea infecției cu streptococi și Staphylococcus aureus. Acest preparat se folosește în medicina populară de multă vreme. Are acțiune benefică în vindecarea gastritei, colitei, inflamației stomacului, rinichilor și intestinelor, în ameliorarea simptomelor produse de boli ale aparatului genito-urinar.
Decoctul de siminoc se face un pic mai concentrat decât ceaiul sau infuzia din plantă.
Din siminoc se fac și diferite tincturi care au proprietăți medicinale deosebite. Un astfel de preparat este recomandat ca agent antibacterian pentru diverse boli de ficat și vezică biliară, ca un bun remediu pentru afecțiunile tractului gastrointestinal, în boli digestive, pentru vindecarea rănilor.
Uleiul de siminoc se utilizează pentru masaj terapeutic după baie.
Pentru uz extern, planta (rămasă după ce a fost strecurat ceaiul sau infuzia) se folosește sub formă de cataplasme pentru hematoame, abcese, varice, iritații, pete pe piele, acnee, dermatite, furuncule, arsuri și alte răni sau probleme cutanate ce sunt predispuse la infecții.
Alte utilizări
Siminocul se folosește în gastronomie în Grecia, este considerat un bun condiment și chiar se face un lichior de siminoc. În țara noastră, florile de siminoc se introduc în rachiu și apoi această băutură se folosește pentru stimularea secreției gastrice, combaterea viermilor intestinali, calmarea simptomelor de gută și reumatism.
Siminocul ajută și în combaterea insectelor, a muștelor și a puricilor de casă. De asemenea, siminocul este folosit în aranjamente florale, pentru a crea buchete frumoase de flori uscate.
Planta nu este recomandată în timpul sarcinii și în perioada de alăptare. Infuzia de siminoc crește presiunea sangvină, deci nu este indicată în cazuri de hipertensiune arterială.
De asemenea, cei care au intoleranță la această plantă, nu trebuie să o folosească.
Vezi aici un video despre siminoc: