Limba-mielului (Borago officinalis), planta medicinala si aromatica

0
744
Limba-mielului (Borago officinalis), planta medicinala si aromatica

Limba-mielului este o planta anuala originara din Europa unde creste aproape peste tot in salbaticie, dar si cultivata in gradini, parcuri ca floare ornamentala sau in gradini de zarzavaturi ca leguma cu gust placut.

Face parte din familia Boraginaceae sau Boraginacee, este cunoscuta cu numele popular de otratel sau boranta si cu denumirea stiintifica de Borago officinalis. Are radacina foarte bine dezvoltata si cu ramificatii laterale, tulpina inalta de pana la 60 cm, frunzele mari, verzi, carnoase, suculente, eliptice, cu perisori pe suprafata lor si florile in nuante de culori albastre-violet cu pete alb-rozii.

Fructele sunt alungite, maro-inchis, se coc toamna si sunt foarte fragile. Perioada de inflorire este in lunile iunie-iulie. Planta prefera solurile fertile din locuri semi-umbrite, este rezistenta la seceta si temperaturi scazute. Inmultirea se realizeaza prin seminte, acestea se ingroapa in pamant la adancimea de 2 cm, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 15-20 cm. Pentru a se dezvolta frumos, solul trebuie tratat cu ingrasamant natural.

limba mielului

Limba-mielului este o planta cu miros foarte placut de castravete si mai mult decat atat este si comestibila, folosita ca planta aromatica si drept condiment in gastronomie, dar si ca planta medicinala pentru proprietatile sale deosebite. Acestea se datoreaza continutului de caroten, vitamina C si acid ascorbic, saruri minerale, acizi grasi, tanin, rasina, ulei esential substante saponine si rutina din frunzele acestei plante.

Citește și:  Planta Cimicifuga racemosa sau lumânarea neagră

Planta limba-mielului este des folosita in diferite salate, sosuri, supe pe baza de sfecla, drept condiment in mancaruri pe baza de carne, cereale, peste si in preparate culinare din legume (in care castravetele poate fi inlocuit cu frunzele acestei plante). Florile de limba-mielului sunt folosite ca desert sub forma confiata. Ele ca si frunzele sunt foarte aromate si bogate in vitamine.

Pentru animale limba-mielului este o hrana foarte buna pentru continutul ei de vitamine, rasini, tanin, acid salicic, minerale si uleiuri esentiale. In medicina populara infuzia din limba-mielului este folosita pentru imbunatatirea functiei cardiace, ca sedativ la persoanele care sufera de tulburari nervoase, pentru imbunatatirea metabolismului, in diferite boli de stomac, rinichi si de piele.

Infuzia are proprietati diuretice, laxative, diaforetice, antiinflamatorii, analgezice, expectorante, antireumatice si antibacteriene. De aceea este folosita si in tratamentul reumatismului, al febrei, in diferite afectiuni ale tractul gastro-intestinal si ale tractului respirator. Aceasta planta este utilizata inca din Antichitate si Evul Mediu pentru indepartarea starilor depresive si melancolice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.