
De la cicoare se folosesc în medicina populară și tradițională florile, frunzele, partea aeriană și rădăcina. Acestea se recoltează, se pun la uscat în locuri uscate și se păstrează în săculeți de hârtie. Află în acest articol care sunt beneficiile preparatelor din cicoare.
Navigare rapidă în articol:
1. Ceaiul de cicoare
Ceaiul din cicoare are efect antiinflamator, antimicrobian, diuretic, antipiretic, coleretic, antihelmitic.
Consumul de ceai de cicoare are numeroase beneficii pentru sănătate și anume:
- Are proprietăți terapeutice asupra unor boli, precum gastrita, ulcer gastric, ciroză, constipație, hepatită
- Ajută la normalizarea activității inimii și extinderea vaselor de sânge
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Curăță sângele de substanțe toxice
- Ajută la eliminarea kg în plus, reduce pofta de mâncare, simulează funcțiile digestive
- Este indicat în tahicardie, boli coronariene, ateroscleroză
- Are efect diuretic cu acțiune bună asupra sistemului urologic
- Stimulează eliminarea toxinelor din organism
- Reduce febra, crește nivelul de eritrocite, este eficient în tratamentul anemiei
- Ajută în ameliorarea bolilor de ficat și ale tractului gastro-intestinal
- Este recomandat în cazuri de boli pulmonare, diabet, aritmie, obezitate.
Ceaiul de cicoare se prepară astfel:
- Se adaugă două lingurițe de rădăcină de cicoare la 250 ml apă fierbinte
- Se infuzează timp de 10-15 minute
- Se strecoară și se bea.
Ceaiul de cicoare nu este recomandat gravidelor, femeilor care alăptează, persoanelor alergice la cicoare.
Cicoarea se poate cumpăra și din magazinele de tip plafar. Se găsește sub formă de pliculețe de ceai, capsule de cicoare, rădăcină de cicoare în pachet, tinctură de cicoare și cafea din rădăcină de cicoare.
Planta se poate administra și sub formă de pulbere. Se usucă, se macină la rășnița electrică, iar apoi se ia pe stomacul gol – câte o linguriță rasă de 3 ori pe zi. Se ține sub limbă timp de 10 minute, apoi se înghite cu apă. Este folosită în cazuri de afecțiuni hepatobiliare, digestive, anemie, cure de slăbire, gută și altele.
2. Ce spun oamenii de știință despre cicoare
Rădăcina de cicoare are numeroase beneficii, conține vitamine A, B, C și E, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, pectină, acizi organici, inulină, taninuri, substanțe rășinoase. Rădăcina de cicoare este un bun înlocuitor de cafea decofeinizată.
Cicoarea ajută în tratamentul obezității
Cicoarea are vitamine și oligoelemente ce mențin sănătatea și ajută la arderea grăsimilor. Preparatele din cicoare îmbunătățesc procesele metabolice din organism, iar asta ajută la scăderea în greutate și combaterea obezității.
Cicoarea normalizează pofta de mâncare, ajută la eliminarea excesului de greutate.
Extractul de cicoare menține echilibrul între secreția de grelină – hormonul foamei – și secreția de leptină – hormonul sațietății. În acest fel, planta are efect bun în dietele de scădere în greutate.
Cicoarea reduce riscul de cancer
Există studii ale cercetătorilor care arată că cicoarea are compuși (fructani) cu proprietăți anticancerigene și antioxidante. S-a demonstrat că inulina din cicoare ajută în tratamentul cancerului de sân. De asemenea, polifenolii și substanțele fitochimice din cicoare pot ajuta în prevenirea cancerului colorectal și a cancerului de sân.
Cicoarea reduce durerile musculare și oferă beneficii sistemului digestiv
Cicoarea are apigenină, rutină, magneziu și alte substanțe active care reduc durerile musculare și de articulații.
Cicoarea este bună pentru sănătatea digestivă, are inulină care este un prebiotic excelent. Oamenii de știință spun că inulina combate multe probleme digestive și intestinale. Ei consideră că inulina ameliorează boala de reflux acid, arsurile la stomac și indigestia. Prin urmare, ceaiul de cicoare este bun pentru tratamentul acestor probleme de sănătare, pentru că reduce aciditatea sistemelor organismului și face digestia să fie mai ușoară.
Cicoarea reduce nivelul de colesterol
Cercetătorii spun că inulina din cicoare reduce nivelul de colesterol din sânge și îmbunătățește sănătatea inimii. Prin combaterea colesterolului se scade riscul de hipertensiune arterială și de atac de cord.
Cicoarea are și alte substanțe benefice pentru sănătate și anume:
- Antioxidanți care îmbunătățesc calitatea plasmei și a sângelui din organism
- Fenoli vegetali care au proprietăți antitrombotice și de prevenire a aritmiei.
Cicoarea are proprietăți antiinflamatorii
Conform unui studiu de pe NCBI, rădăcina de cicoare este folosit și în medicina Ayurvedică pentru proprietățile ei antiinflamatorii. Rădăcina acestei plante medicinale are activitate antiinflamatoare și ajută în scăderea edemelor. Cercetători spun că rădăcina de cicoare inhibă activitatea citokinelor și are și proprietăți antioxidante, de combatere a efectului nociv al radicalilor liberi.
În medicina Ayurvedică, cicoarea este folosită în tratamentul unor boli, dar și în gastronomie. Despre plantă s-a spus că:
- Este eficientă în cazuri de tulburări hepatice, febră, procese inflamatorii, tulburări menstruale
- Are prorpietăți hepatoprotectoare, antidiabetice, antioxidante, antibacteriene, cardioprotectoare
- Este folosită în salate și la gătit, pentru că are nutrienți și fibre alimentare.
3. Ulei de cicoare
Uleiul din cicoare se prepară astfel:
- Se folosesc flori și funze de cicoare și 500 ml ulei de măsline
- Se pun florile și frunzele într-un borcan, se adaugă uleiul și se lasă timp de 15 zile
- Se strecoară și se pastrează într-un loc întunecat, la răcoare.
Uleiul de cicoare are proprietăți cicatrizante, este indicat în tratamentul bolilor de piele, a rănilor și tăieturilor. Cu ajutorul acestui ulei se grăbește vindecarea rănilor și se atenuează cicatricile pielii.
De asemenea, decoctul și compresele din rădăcină de cicoare oferă beneficii în cazuri de boli cutanate. Iată cum se prepară acestea:
- Decoctul din rădăcina plantei se infuzează în 500 ml apă; se pune o linguriță de rădăcină zdrobită în apă și se dă un clocot la fel cum se face cafeaua; se folosește pentru uz extern în tratamentul bolilor de piele, sau pentru uz intern pentru scăderea în greutate
- Compresele din rădăcina plantei se aplică direct pe zona afectată; se zdrobește rădăcina, se ține în apă clocotită câteva minute, apoi se răcește și se aplică local timp de 20 minute.
4. Sirop de cicoare
Acesta se poate cumpăra din magazinele cu produse naturiste și este un îndulcitor natural, are proprietăți prebiotice, indice glicemic scăzut (mai mic de 5). Siropul de cicoare ajută la normalizarea microflorei intestinale benefice, stimulează creșterea bifidobacteriilor benefice, crește imunitatea organismului și reduce pofta de mâncare. Poate fi consumat de diabetici.
Rădăcina de cicoare are până la 60% inulină – o polizaharidă care duce la scăderea zahărului din sânge (lucru important pentru cei care au diabet).