Chemoexfolierea sau peeling-ul chimic

0
155
Chemoexfolierea sau peeling-ul chimic

Chemoexfolierea sau peeling-ul chimic, asa cum este cunoscut de majoritatea oamenilor, este un tratament cosmetic. In timpul acestuia se indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii pentru a-i reda frumusetea. Celulele din straturile profunde devin noile celule.

Cei care apeleaza la aceasta procedura prezinta probleme ale pielii: acnee, riduri, pete, cicatrici, etc. Pe fata se aplica mai multe substante ce au rolul de a „topi” stratul superficial de celule si a face loc unuia nou. In cazul in care aveti piele in exces sau riduri adanci, aceasta metoda de tratament nu va va folosi sub nicio forma. Solutia pentru aceasta problema este una singura si anume liftingul.

Istoric

Nu se stie cu exactitate cand a fost descoperit peeling-ul chimic. Se cunosc doar cateva indicii, iar acestea ne duc cu gandul catre Egipt, catre Cleopatra. Se spune ca ea este cea care a folosit pentru prima data aceasta procedura. In jurul anului 1950 chemoexfolierea a inceput sa fie acceptata de cat mai multe persoane, astazi fiind extrem de populara in clinicile de infrumusetare din intreaga lume.

Se va face anestezie?

Da si nu. In cazul in care se executa doar un peeling superficial, pacientul nu se va anestezia. Daca exista o teama de aceasta procedura (cu toate ca nu ar avea de ce), se pot administra calmante inainte de inceperea propriu zisa. Da, anestezia va fi generala in cazul in care se va executa peeling-ul chimic profund.

Etape

Pentru ca aceasta procedura sa aiba succes, trebuie sa se urmeze mai multe etape si anume: pregatirea, tratamentul si recuperarea. In prima faza, pacientul trebuie sa fie mai atent la anumite lucruri (doar in cazul in care i se va face o chemoexfoliere medie sau profunda). De exemplu el trebuie sa nu mai fumeze timp de 14 zile inainte de tratament, iar unele mancaruri sau bauturi nu se vor mai consuma. Desigur, exista mult mai multe interdictii atat in pregatire dar si in recuperare; acestea se vor stabili de catre medic impreuna cu Dvs.

De ce peeling chimic?

peeling-ul chimic

Pentru ca poate trata probleme ale pielii, asa cum nicio crema sau unguent nu o poate face. De cele mai multe ori, cei care trec pragul unui medic estetician (sau dermatolog) sunt adolescentii si persoanele mature. De ce? Pentru ca adolescentii sunt cei care se confrunta adesea cu acneea. Ei pot fi marginalizati si chiar exclusi din cercul lor social din aceasta cauza. Pot avea depresii si nu se pot dezvolta armonios, nu se pot accepta.

Citește și:  Accesorii de iarna potrivite pentru tine

Doamnele trecute de prima tinerete (si chiar si domnii care tin la imagine) apeleaza la peeling-ul chimic pentru a scapa de riduri. Desigur, exista si persoane mai tinere care solicita aceasta interventie nechirurgicala pentru a scapa de nesuferitele riduri.

Este usor jenant ca la 25 de ani fata sa arate ca de 45, asa ca peeling-ul este o solutie la indemana oricui. In cazul in care aveti o functie importanta, iar ridurile devin din ce in ce mai pronuntate in jurul ochilor si gurii, apelati cu incredere la acest tip de tratament pentru ca intr-adevar da rezultate. Daca aveti negi, pistrui, cicatrici sau pete, trebuie sa stiti ca le puteti indeparta. Cum? Cu ajutorul chemoexfolierii.

Peeling-ul chimic cuprinde patru tipuri de tratament:

  1. Peeling foarte superficial – el poate fi efectuat de catre oricine acasa, cu malai sau cu zahar amestecat cu ulei de masline.
  2. Peeling supericial – el este preferat de persoanele a caror piele a suferit unele rani care acum s-au transformat in cicatrici. Desigur, liniile fine, ridurile nu foarte adanci pot fi indepartate foarte simplu cu ajutorul chemoexfolierii. De cele mai multe ori, peeling-ul superficial se foloseste ca o etapa premergatoare celui profund (se poate aplica pe diferite zone ale corpului). Chemoexfolierea se poate face cu ajutorul mai multor substante: Formula Jessner, Acid lactic, Acid glicolic, AHA, Acid salicilic, BHA, etc.
  3. Peeling-ul mediu – este un tip de peeling chimic ce ajuta pielea sa „scape” de ridurile nu foarte adanci, dar ajuta si la eliminarea petelor provocate de soare. Chemoexfolierea este ajutata in aceasta situatie de cateva substante: TCA, Rezorcina, etc.
  4. Peeling-ul profund – se foloseste doar insotit de anestezie generala si se aplica doar pe zona fetei. Ridurile adanci alaturi de pete dispar ca prin minune. In urma tratamentului, fata poate prezenta pete si se poate decolora, iar bronzul s-ar putea sa nu se mai faca uniform. Dupa aceasta procedura de peeling chimic, pacientul va sta internat o zi sau doua (in functie de starea de sanatate). Pot sa apara dureri, dar acestea pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente prescrise de medic.

Efecte adverse

Dupa ce ati facut o chemoexfoliere, trebuie sa stiti faptul ca pielea se va inrosi putin (in cazul peeling-ului superficial) si in urmatoarele zile ea se va descuama usor. In cazul celorlalte tipuri de peeling, trebuie sa vorbiti cu medicul Dvs. pentru ca reactiile difera de la persoana la persoana. In urmatoarele luni trebuie sa folositi creme cu protectie solara ridicata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.