Chirurgia estetica are ca principal scop corectarea unor defecte sau a unor functii. In zilele noastre, chirurgia estetica (sau chirurgia plastica), poate fi accesibila oricui, fie ca o persoana doreste sa isi imbunatateasca aspectul, fie ca doreste sa corecteze anumite trasaturi.
Istoria chirurgiei estetice
Chirurgia estetica isi are radacinile in tehnicile de reconstructie plastica din India anului 800 i.Hr. Sushruta, supranumit “chirurgul Indiei antice”, a adus contributii insemnate chirurgiei estetice, considerandu-se ca fara el aceasta nu ar fi existat. Sushruta este autorul unei carti de referinta pentru domeniul medical, aceasta avand numele de Sushruta Samhita, deoarece autorul descrie peste 300 de proceduri medicale, si peste 120 de instrumente. Cartea a fost tradusa in toate limbile.
Specialistii britanici au mers in India pentru a vedea realizarea unei rinoplastii prin metode traditionale.
Nu doar indienii realizau astfel de interventii estetice, ci si egiptenii si romanii. Romanii foloseau metode simple pentru a reface un anumit tesut. De cele mai multe ori, in lupte, romanii se raneau in zona capului, de aceea operatiile estetice veneau in ajutor.
Pana ca anestezia sa fie introdusa, tehnicile chirurgicale folosite in acea perioada erau foarte dureroase. Nu doar durerea era o problema, ci si infectia care survenea imediat dupa interventie, fapt pentru care au fost introduse substante dezinfectante. Mai mult decat atat, introducerea antibioticelor a usurat vindecarea.
In anul 1814, chirurgul englez Joseph Carpue a realizat cu succes o operatie estetica la nas, unui militar, iar in anul 1918, chirurgul german Carl Ferdinand von Graefe si-a publicat una dintre cartile de referinta intitulata Rhinoplastik.
Primul chirurg estetic american a fost John Peter Mettauer care, in anul1827, a realizat prima operatie estetica la buza superioara cu instrumente concepute de el.
In secolul XX au fost introduse numeroase noi tehnci in modul de realizare a operatiilor estetice.
Multe persoane nu sunt satisfacute de felul in care arata, de forma nasului, de forma buzelor sau de marimea sanilor, de aceea foarte multe apeleaza in zilele noastre la chirurgia estetica pentru anumite modificari corporale care le ajuta sa isi recastige increderea in sine. In unele cazuri, operatiile estetice sunt necesare.
Statisticile arata ca in anul 2006, pe teritoriul Statelor Unite s-au realizat aproximativ 11 milioane de operatii de acest gen. Europa se afla pe locul doi in topul operatiilor cosmetice. Operatia estetica presupune remodelarea unui anumit tesut si, dupa cum ati citit anterior, in unele cazuri, pe langa imbunatatirea aspectului, si starea de sanatate se poate ameliora.
Cele mai frecvente proceduri ale chirurgiei estetice sunt urmatoarele
Abdominoplastia – poate fi realizata atat in cazul persoanelor de sex feminin, cat si in randul celor de sex masculin. Prin abdominoplastie se indeparteaza tesutul inestetic de piele si grasime de pe abdomen. Nu este recomandata doamnelor care doresc sa ramana insarciante, si nici persoanelor care nu sunt dispuse sa urmeze o dieta. Acest tip de interventie chirurgicala se practica de la inceputul anilor ’60.
Augumentarea buzelor este o practica la care apeleaza cat mai multe doamne si domnisoare. Acestea nu sunt multumite de aspectul buzelor, dorindu-le mai pline si mai voluptoase. Cea mai frecventa substanta folosita pentru augumentarea buzelor este colagenul.
Augumentarea mamara (marirea sanilor) este una dintre cele mai frecvente interventii estetice. Multe doamne si domnisoare nu sunt multumite de marimea sau forma sanilor, fapt pentru care apeleaza la aceasta practica. Cel mai folosit tip de implant este cel pe baza de silicon. Operatia nu este foarte usoara, iar perioada de vindecare poate dura pana la 3 luni.
Blefaroplastia (sau chirurgia pleoapelor) presupune eliminarea tesutului tegumentar de la nivelul pleoapelor, ducand in acest fel la disparitia pungilor inestetice de sub ochi dar si a cearcanelor si a aspectului obosit. Nu este o interventie chirururgicala dificila, fiind practicata atat de catre femei, cat si de catre barbati inca de la inceputul anilor ’70.
Rinoplastia este o procedura a chirurgiei estetice, dar in acelasi timp a celei reconstructive, deoarece modeleaza forma nasului. Aceasta operatie este foarte des practicata, atat de catre barbati, cat si de catre femei. In unele cazuri, cum ar fi deviatiile de sept, aceasta operatie este foarte necesara, de aceea uneori aceasta interventie este recomandata de catre medici, nefiind doar o decizie proprie. Se spune ca acest tip de operatie se realizeaza inca din antichitate.
Otoplastia se realizeaza si ea din vremuri stravechi. Otoplastia presupune remodelarea urechilor, apropierea acestora de cap, pentru a nu sta departate si este practicata inca de la inceputul anilor ’50. Operatia se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor. Nu este o interventie dificila, insa durerile persista cateva zile.
Acestea reprezinta doar o mica parte din numarul mare al tipurilor de interventii chirurgicale estetice. Numarul persoanelor care apelaza la astfel de interventii creste de la an la an. Fie ca vorbim despre celebritati, fie ca vorbim despre persoane obisnuite, chirurgia estetica este la indemana oricui doreste sa isi imbunateasca apectul fizic si, mai mult decat atat, sa castige incredere in sine.