Copiii mamelor adolescente au o greutate mai mica si performante mai scazute in scoala

0
235
Copiii mamelor adolescente au o greutate mai mica si performante mai scazute in scoala

Desi stilul de viata al femeilor tinere s-a schimbat si maternitatea nu mai este singura solutie de a te simti implinita, tot mai multe femei adolescente raman insarcinate fara sa isi doreasca acest lucru la acel moment. Cu siguranta ele duc lipsa de o educatie solida in acest sens si nu se gandesc intai sa-si construiasca un viitor, sa fie independente din punct de vedere financiar.

Cercetatorii in domeniul medical au ajuns la concluzia ca maternitatea la adolescente are niste cauze dar si niste consecinte. Este vorba despre tinerele de 15-18 ani, dar mai ales de cele cu varsta sub 15 ani. In SUA, una din zece adolescente ramane insarcinata la aceasta varsta, iar multe din ele fac avort. Statisticile au aratat ca astfel de copii ai mamelor adolescente au o greutatea corporala mai mica si performante scazute la scoala.

Consecintele unei sarcini la varsta adolescentei sunt multe, ele se datoreaza stilului de viata pe care il au aceste tinere dar si dezechilibrelor psihologice de care sufera. Majoritatea adolescentelor nu au o siguranta financiara, provin din familii sarace si sunt dependente de parinti sau de partenerul din relatie.

Este posibil ca acesta sa nu le ofere sprijinul sufletesc de care au nevoie sau sa nu aiba o relatie foarte buna cu parintii. In general adolescentele de acest fel provin din familii dezorganizate, monoparentale, care au probleme financiare si care nu le-au oferit o anumita educatie adecvata care sa le ajute sa ia decizii corecte in viata si sa le opreasca din a face astfel de greseli.

Unele tinere au anturaje proaste, iar in cazuri mai nefericite sunt manipulate de parteneri mai in varsta sa intretina relatii sexuale neprotejate sau au fost abuzate sexual si astfel au ramas insarcinate fara sa-si doreasca acest lucru. Toti acesti factori contribuie la aparitia unor dezechilibre psihologice care au un impact negativ asupra mamei adolescente.

Medicii considera ca femeile adolescente nu sunt pregatite din punct de vedere emotional sa devina mame. De asemenea, ei cred ca o sarcina la o adolescenta (cu varsta mai mica de 15 ani) este o provocare serioasa pentru aceasta, este o povara pentru un corp fragil si imatur. Multe din ele sunt nevoite sa se maturizeze brusc (atat din punct de vedere fizic, psihic cat si sexual) si sa isi asume aceasta responsabilitate care de multe ori este prea mare.

mama tinere

De asemenea, ele sunt afectate si de discutiile umilitoare ale celor din jur care considera ca nu ar putea sa fie ,,mame bune”, nefiind pregatite pentru acest rol, de crestere a unui copil. Astfel unele tinere ajung sa aleaga varianta avortului, sau sa simta dragoste fata de copilul ce se dezvolta in corpul lor si sa isi doreasca sa-l protejeze cum pot si deci sa tina sarcina.

Citește și:  10 motive pentru care să mănânci mai multe leguminoase

Cele care aleg varianta avortului la aceasta varsta au un risc crescut de a dezvolta mai tarziu anumite probleme de sanatate: boli infectioase, leziuni precanceroase, tumori, afectiuni psihiatrice, neurologice, anevrisme, afectiuni pulmonare, hipertensiune arteriala, boli de sange, reumatism, astm, miopie si altele.

La tinerele cu varsta mai mica de 15 ani complicatiile unui avort sunt severe, iar la cele cu varsta mai mare de 15 ani riscul la complicatii incepe sa scada. Medicii considera ca o adolescenta de 14 ani poate avea multe complicatii la nastere: rupturi de col uterin, hemoragie mare si alte dificultati in timpul nasterii.

Sarcina are un efect asupra corpului adolescentei, chiar si din punct de vedere sexual deoarece secretia de estrogen si progesteron este ca la femeile gravite care au varsta peste 20 de ani. O sarcina la varsta frageda determina modificari ale bazinului, ale sistemului osos si astfel o tanara de 14 ani poate ajunge sa aiba dimensiunile unei femei de 18 ani.

Ea sufera niste transformari fizice dar si psihice. Astfel de reactii psihice care apar din cauza sarcinii nu ar trebui sa apara la adolescente (in sensul ca ele nu ar trebui sa fie gravide atat de tinere) ci mai tarziu cand sunt adulte si au maturitatea de a suferi astfel de stari psihice.

Multe mame adolescente care au copii la aceasta varsta ajung sa sufere de depresie, lipsa de incredere in fortele proprii si de stima de sine redusa, iar acestea isi pun amprenta si asupra educatiei copiilor lor. Acestia isi copie parintii si devin dependenti emotional de familie sau prieteni, nu se simt apreciati, nu primesc sustinerea de care au nevoie si ajung sa aiba performante slabe la scoala si in tot ceea ce fac.

Dezvoltarea normala a copiilor depinde foarte mult de educatia parintilor si mai ales a mamelor. Cu cat nivelul de trai al familiei este mai ridicat, parintii pot oferi copilului tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere. Conteaza educatia celor doi parinti, sustinerea financiara din partea acestora, afectiunea si increderea pe care acestia o ofera copilului lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.