Nutriționiștii au constatat că alergiile alimentare afectează destul de mult pe vegetarieni. Ei spun că poți ajunge predispus să devii alergic la un aliment cu cât consumi mai mult acel aliment. Vegetarienii au o alimentație alcătuită în principal din cereale și produse lactate (lapte, brânză), iar acestea pot produce cele mai multe alergii alimentare.
Consumul de soia asigură necesarul de proteine la vegetarieni însă mulți oameni pot avea intoleranță la acest aliment și la produsele care îl conțin: băuturi din soia, iaurt din soia, înghețată din soia, ulei de soia, făină de soia, etc. Este vorba despre intoleranța la histamină care se găsește în produsele fermentate din soia, dar și în brânzeturi, oțeturi, băuturi alcoolice, vinete, dovlecei, roșii, citrice, zmeură și căpșuni. Histamina poate provoca la vegetarieni (care consumă multă soia) reacții de erupții cutanate, dureri de cap, diaree și dureri abdominale.
Când apar astfel de reacții, cu siguranță sunt observate imediat și nu trebuie tratate ca o banalitate, în mod normal trebuie depistate alimentele care le-au provocat și eliminate din dieta zilnică. De ajutor poate fi și dieta de eliminare sau respectarea unei zile de post pe jumătate, ce presupune de a mânca doar alimente care sunt preferate de organism și fac bine acestuia. Dacă ești atent la ce mănânci, la ce alimente alegi pentru dietă, acestea fiind cât mai variate și naturale, poți elimina riscul de a suferi de alergii alimentare și a menține sănătatea. Alte surse de proteine înafară de soia sunt semințele de dovleac, nucile, semințele de floarea-soarelui.
Ouăle pot produce alergii la mulți vegetarieni. Cei care au anumite simptome când mănâncă ouă înseamnă că sistemul lor imunitar indentifică o proteină alergenă în ou (de obicei în albușul de ou). Astfel de simptome sunt de urticarie, diaree, edem, dureri de cap, dureri abdominale, respirație șuierătoare.
Mazărea și fasolea conțin anumite toxine care provoacă tulburări intestinale de aceea este necesar ca acestea să fie bine fierte la foc mic, în multe ape, pentru eliminarea acestora. Dacă se fierb la foc puternic există riscul ca acea cantitate de toxine să crească.
Grâul integral este greu de găsit în prezent deoarece culturile sunt stropite cu substanțe chimice înainte de recoltare și în timpul depozitării pentru ca boabele să reziste. Cerealele care conțin gluten (grâu, orz, ovăz, secară) pot provoca reacții alergice la vegetarienii ce suferă de boala celiacă. Persoanele care observă că scad în greutate, au stări de flatulență, diaree, dureri abdominale când consumă astfel de cereale este posibil să aibă intoleranță alimentară la gluten.
Unii vegetarieni consumă pește și fructe de mare și pot fi predispuși la alergii la aceste alimente. În majoritatea cazurilor, alergenii apar în ouă, pește, soia, alune, lapte de vacă, nuci, crustacee, grâu, fasole. Modificări de digestie și predispoziții la inflamații pot fi cauzate și de produsele următoare: lactate, grăsimi vegetale hidrogenate, indulcitori artificiali, coloranți și alți aditivi alimentari, cacao, cafea, porumb, băuturi răcoritoare, citrice.
Alegerea alimentelor organice este necesară pentru sănătate, pentru toți oamenii, indiferent dacă sunt sau nu vegetarieni. În prezent însă acest lucru este destul de greu de realizat având în vedere faptul că fructele sunt date cu ceară, legumele sunt stropite cu substanțe chimice, păsările sunt hrănite cu concentrate și hormoni, animalele sunt îngrășate forțat cu substanțe chimice amestecate în nutrețul sau hrana specială.