Cum afectează tensiunea musculară starea de sănătate a spatelui?

0
2501
Cum afectează tensiunea musculară starea de sănătate a spatelui

Tensiunea musculară este ,,vinovată” de durerile cronice de spate și poate să apară din cauza stresului sau a altor factori ce țin de postura incomodă a corpului, de viața sedentară sau de activitatea fizică desfășurată intens. Fiecare dintre noi a suferit de tensiune musculară și este convins că prin exerciții fizice și masaj poate scăpa de simptomele rele create de aceasta. Tensiunea musculară poate produce afecțiuni grave deoarece ea pune o presiune suplimentară pe coloana vertebrală și pe țesuturile moi din jur, pe ligamente și mușchi, iar în plus poate să apară și o deformare a posturii corporale.

Stresul și viața agitată ne creează stări de oboseală și dureri de cap, senzații chinuitoare în mușchii cefei, în zona tâmplelor și în mușchii maxilari, tensiune în mușchii umerilor și cei din regiunea posterioară a spatelui și a gâtului. Stresul este cauza apariției durerilor de cap și de spate. Poziția încordată a cefei și a umerilor poate da senzația de durere în aceste zone. Tensiunea musculară apare îndeosebi în zona cefei, a umerilor și a spatelui. Aceste regiuni ale corpului au mușchi cu rol important în susținerea coloanei vertebrale. Dacă mușchii sunt tensionați apar dureri profunde, stare de indispoziție, oboseală, disconfort general și nervozitate.

Dacă ai condus un timp îndelungat fără să faci pauză, sau ai lucrat mult la calculator, ori ai stat într-o poziție incomodă și ai dureri de spate din cauza tensiunii musculare acumulate, poți sta puțin întins în pat sau poți efectua câteva exerciții de relaxare pentru ameliorarea simptomelor sau pentru a te răsfăța după efortul depus în timpul activității desfășurate. Durerea de spate este uneori insuportabilă, induce o stare de nervi și de proastă dispoziție, iar de cele mai multe ori apare brusc din cauza unei mișcări greșite sau suprasolicitării coloanei vertebrale.

Nu este bine să muncești încordat și fără pauză deoarece în scurt timp oboseala te va copleși, îți va crea o stare de deprimare și insatisfacție, iar preocuparea ta va fi legată de durerea de spate, de ce postură să ai pentru a scăpa de ea. Stresul contribuie la agravarea durerii, iar presiunea aplicată de tensiunea musculară asupra spatelui, coloanei vertebrale și a țesuturilor din jur, va fi din ce în ce mai intensă, fapt ce duce la declanșarea unor afecțiuni destul de grave care necesită tratament medical. Postura distorsionată a corpului poate produce dureri suplimentare și corectarea ei este o necesitate pentru sănătate.

Stresul afectează organismul treptat, întâi produce o tensiune musculară care crează senzația de disconfort și durere, apoi apare anxietatea datorită dorinței de a scăpa de astfel de simptome insuportabile, iar la final deoarece tensiunea musculară persistă organismul este în situația de a ceda și de a prezenta semne că presiunea pusă pe coloana vertebrală și țesuturile din jur este intensă ceea ce face să se dezvolte anumite dureri, răni și afecțiuni în zonele afectate.

Citește și:  Ardeiul gras este bogat in substante nutritive si eficient pentru pierderea in greutate

Durerile de spate apar din cauza tensiunii musculare acumulate prin solicitarea corpului, printr-o activitate obositoare sau care presupune ridicarea unor obiecte grele mult timp și în mod repetat, din cauza unor mișcări distorsionate, traumatisme, loviri din neatenție, leziuni, entorse, degenerării unor vertebre ale coloanei, alunecării pe o suprafață lucioasă, spasmelor musculare, pierderii tonusului muscular, obezității, dezvoltării unei tumori și nu în ultimul rând îmbătrânirii organismului.

Durerile de spate mai puțin intense pot să apară datorită stresului emoțional care duce la apariția tensiunii musculare, sau din cauza unor exerciții fizice incorect realizate sau efectuate în exces, ori din cauza menținerii unei posturi incorecte a corpului la muncă sau la o ședință, dormitului într-o poziție incomodă, etc.

Pentru a scăpa de astfel de dureri de spate se recomandă exerciții de relaxare a spatelui, tratarea unor afecțiuni care se manifestă prin astfel de simptome, modificarea activității (dacă aceasta duce la acumularea de tensiune musculară), tratamente cu medicamente, de fizioterapie și reabilitare. Cei care sunt supraponderali trebuie să urmeze un regim pentru scăderea în greutate deoarece obezitatea este cauza unor boli și afecțiuni, prea multe kg în plus pot pune presiune asupra discurilor vertebrale și asupra coloanei și produc distorsionarea acestora și senzații de durere.

Durerea de spate este provocată cel mai adesea de stres, deoarece astfel are loc contracția musculaturii și apariția tensiunii nervoase. Pentru prevenirea acestor dureri se pot lua măsuri de combatere a stresului și control a stărilor de nervi. Stresul modifică starea de nervi și controlează funcția musculară, provoacă contracțiile și astfel se produce tensiunea musculară.

Astfel de contracții ale musculaturii spatelui apar și la eforturi mici dar în situații de stres, iar acest lucru declanșează senzații dureroase. În concluzie este foarte important să evităm situațiile stresante, deoarece stresul interferează cu coordonarea diferitelor zone musculare care sunt la nivelul spatelui din cauza reflexelor nervoase. La stres sunt activate structurile nervose și apare anxietatea, depresia, supărarea, irascibilitatea. În plus tensiunea musculară și nervoasă va face ca durerea simțită să fie percepută chiar mai intens decât în realitate.

Fiecare om are o stare negativă la durere care dacă persistă îi va diminua capacitatea de a desfășura normal activitatea zilnică și îi va reduce calitatea vieții. Din păcate mai mult de 70% din populație suferă de dureri de spate, iar în plus majoritatea oamenilor sunt afectați de stres. Astfel de suferințe pot avea consecințe asupra oamenilor, le pot schimba comportamentul, starea de spirit, le pot induce senzația că suferă de anumite boli și că percep simptomele lor. Evitarea stresului este cel mai simplu mod de a preveni durerile de spate și de a duce un stil de viață sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.