Cum ajută planta Grindelia robusta în tratamentul afecțiunilor respiratorii?

0
19

Extractul de Grindelia robusta se folosește în diferite preparate medicinale (tincturi, ceaiuri) pentru proprietățile terapeutice în afecțiunile respiratorii. Rădăcinile plantei ajută în caz de tuse și boli de ficat, iar tulpinile au acțiune expectorantă și ajută în tratamentul bronșitei, laringitei și pneumoniei. Planta se găsește în farmacii ca adjuvant în diferite tratamente.

1. Care sunt proprietățile medicinale ale plantei Grindelia?

Planta Grindelia are ulei esențial, substanțe flavonoide și alte elemente active cu proprietăți terapeutice. Uleiul esențial din plantă are numeroase componente importante pentru sănătate, precum: alfa pinen, borneol, acetat de bornil, limonen și altele. Planta este apreciată pentru efectele sale antispastice, sedative, depurative, bronhodilatatoare, antibacteriene, dezinfectante, detoxifiante, diuretice și hipotensive.

Grindelia are flavonoide, rășini organice, kaempferol, quercetină cu proprietăți antiasmatice și antiinflamatoare. Planta are compuși care:

  • Promovează expectorația sputei
  • Normalizează secrețiile sputei
  • Reduce spasmele
  • Ajută la inhibarea dezvoltării unor tulpini de ciuperci și bacterii.

Planta Grindelia ajută la creșterea imunității și se poate folosi în combinație cu propolis. Despre propolis se spune că este bogat în vitamine (A, B, E) și are efect benefic asupra organismului.

Preparatele din Grindelia sunt bune pentru ameliorarea simptomelor în laringite, faringite, bronșite, traheite, tuse. Aceastea sunt recomandate în cazuri în care expectorația este greu de eliminat. Planta este folosită și în cazuri de rujeolă, cancer de stomac, cistită și alte boli ale femeilor.

De regulă sunt recomandate preparate de tipul:

  • Tinctura de Grindelia ajută în caz de bronșită, se diluează 40 de picături cu puțină apă
  • Pulberea din plantă uscată Grindelia este indicată pentru cistită
  • Pulberea de Grindelia uscată ajută și în reducerea inflamației vezicii urinare (se administrează 2 grame dimineața, înainte de micul dejun)
  • Sucul de Grindelia este bun pentru boli oculare
  • Decoctul de Grindelia este eficient pentru tratamentul arsurilor, eczemelor și a bolilor de piele.

Supradoza de Grindelia nu este recomandată pentru că poate provoca gastrită și iritații ale tractului urinar.

Siropul de Grindelia

Acest sirop poate fi considerat și un excelent supliment alimentar, are proprietăți calmante, expectorante, antitusive și de protejare a mucoasei bronșice.

Siropul de Grindelia ajută în tratamentul unor afecțiuni precum răceală și gripă, bronșită, faringită, laringită, astm.

Ceai de Grindelia

Ceaiul din planta Grindelia ajută în ameliorarea simptomelor tractului respirator. Ceaiul se realizează astfel: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea.

Citește și:  Alge marine bogate in substante nutritive

Ceaiul se poate realiza și în combinație cu alte plante medicinale precum: cimbru, ciuboțica-cucului. Se poate îndulci cu miere, care oferă beneficii imunității organismului și sistemului respirator. Ceaiul este recomandat și în tratamentul inflamațiilor tractului respirator superior, în calmarea tusei convulsive, în cazuri de viroze respiratorii, bronșite cronice și acute, sau chiar în pneumonie.

2. Extract din Grindelia robusta

Extactul din această plantă ajută în ameliorarea simptomelor în afecțiunile respiratorii, în cazuri de răceală, bronșită, astm, tuse persistentă și altele. Extractul oferă numeroase beneficii și anume:

  • Stimulează imunitatea organismului și grăbește vindecarea
  • Are substanțe care acționează asupra căilor respiratorii, ca miorelaxant
  • Calmează tusea seacă
  • Reduce mâncărimile și severitatea durerilor de gât, ameliorează umflarea și hipotermia membranei mucoase a nazofaringelui
  • Combate infecțiile pulmonare
  • Fluidizează secrețiile traheobronșice fără creșterea lor în cantitate mare
  • Ajută la evacuarea sputei și a secrețiilor bronșice, astfel facilitează o bună respirație
  • Protejează mucoasa să nu sufere din cauza excesului de tuse.

Alte proprietăți ale plantei

Extractul din Grindelia oferă și alte avantaje și anume:

  • Sprijină activitatea inimii, stabilizează ritmul inimii, întărește inima și sistemul circulator
  • Ajută în ameliorarea afecțiunilor hepatice
  • Susține procesele diastolice
  • Calmează și are un efect pozitiv asupra sistemului nervos
  • Îmbunătățește digestia, calmează durerile de stomac și tulburările gastrointestinale
  • Este un excelent remediu pentru afecțiunile pielii, are efect bun asupra pielii acneice, ameliorează arsurile solare, ajută în tratamentul erupțiilor cutanate și a bolilor alergice.

Planta ajută și în caz de eczeme cronice și boli de piele.

Alte remedii pentru afecțiunile respiratorii

Menta este o plantă medicinală care are acțiune antibacteriană, antivirală, antifungică. Este recomandat uleiul de mentă care are și efect de reducere a edemelor, inhibă dezvoltarea infecțiilor pe mucoasa cavității bucale.

Fructele acerola au un conținut bogat de vitamina C, săruri minerale, potasiu, zinc, magneziu, cupru și betacaroten. Acestea au acțiune antioxidantă puternică și pot combate dezvoltarea microorganismelor. Fructele acerola sunt considerate superalimente pentru creier, sunt recomandate pentru creșterea imunității organismului, reducerea inflamației și a stresului oxidativ (ce dăunează neuronilor), îmbunătățirea sănătății metabolice și digestive, protejarea funcției cognitive, ameliorarea bolilor de inimă, afecțiunilor cronice și dureroase (ex. artrita), îmbunătățirea aspectului pielii și a părului.

Uleiul de Eucalipt are substanțe biologic active cu proprietăți antioxidante, antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii și analgezice. Acest produs natural este eficient în ameliorarea simptomelor în caz de răceală, congestie nazală, inflamații ale căilor respiratorii superioare, sau ale membranei mucoase a sinusurilor nazale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.