Ceaiuri din plante medicinale care pot atenua simptomele de gripă și răceală

0
26

Răcelile și gripele se manifestă diferit la oameni. Ele produc mai multe simptome, ce includ: dureri de gât, nas înfundat, dureri de sinusuri, tuse uscată, dureri musculare și altele. Persoanele care răcesc de prea multe ori pe an au imunitatea scăzută și deci trebuie să facă ceva în privința ei. Care sunt cele mai recomandate ceaiuri din plante medicinale ca suport în sezonul virozelor și a gripei?

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce plante medicinale sunt eficiente în caz de gripă sau răceală
  2. Ceaiuri pentru creșterea imunității

1. Ce plante medicinale sunt eficiente în caz de gripă sau răceală

Anumite plante medicinale ajută în cazuri de gripă și răceală, mai ales dacă sunt folosite încă de la manifestarea primelor simptome ale acestor probleme de sănătate. Plantele se folosesc sub formă de infuzii și ceaiuri pentru acțiunea lor antivirală, expectorantă, antiinflamatoare, antipiretică, analgezică, de combatere a tusei și a senzației de gât iritat.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir se realizează astfel: se curăță ghimbirul, se dă prin răzătoare. Se adaugă o linguriță de ghimbir la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 5 minute și se bea; se adaugă o felie de lămâie și puțină miere.

Acest ceai are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate:

  • Are efect analgezic, antioxidant, diaforetic, bactericid
  • Calmează tusea, este un bun remediu pentru răceală
  • Are antioxidanți, uleiuri esențiale, vitamine B și C
  • Combate infecțiile bacteriene fără a folosi antibiotice
  • Calmează și curăță tractul respirator superior
  • Îmbunătățește sănătatea orală, inhibă activitatea bacteriilor patogene
  • Întărește sistemului imunitar al organismului.

Ceai antiviral din plante medicinale

În sezonul virozelor se poate realiza un ceai dintr-un amestec de plante medicinale:

  • Mentă, tarhon, mușețel
  • Eucalipt, sulfină, gențiană.

Se adaugă o lingură din acest amestec de plante la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5-10 minute și se bea. Ceaiul oferă numeroase beneficii și anume:

  • Calmează disconfortul tractului respirator iritat
  • Îmbunătățește circulația sângelui
  • Stimulează imunitatea organismului
  • Facilitează expectorația, scade febra.

Tarhonul se poate folosi la acest ceai, pentru că este o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatoare și de calmare a durerii. Menta are o mare cantitate de mentol care are efect calmant, distruge bacteriile și ameliorează iritația.

Ceai care elimină simptomele gripei și răcelii

Se face un amestec din plante medicinale cu substanțe biologic active, cu efect vindecător, precum:

  • Frunze de urzică, rădăcină de lemn dulce
  • Cimbru, oregano, măceșe.

Acest ceai are acțiune analgezică, antiinflamatorie, expectorantă, reduce febra, și alte simptome de gripă și răceală.

Ceai din plante pentru răceală

Această rețetă de ceai este foarte simplă și se poate realiza acasă. Ceaiul se prepară din 4 plante medicinale: frunze de mentă, frunze de roiniță, flori de tei și cimbru.

Citește și:  Află ce remedii naturale există pentru prevenirea răcelii, guturaiului, tusei și a altor afecțiuni din sezonul rece

Acest ceai are efect antiinflamator, calmant, liniștitor, ajută în combaterea eficientă a răcelii, fără a folosi medicamente din farmacii.

2. Ceaiuri pentru creșterea imunității

Spre deosebire de analogii chimici sintetici, mai bune sunt vitaminele naturale care sunt aproape complet absorbite în organism și în plus nu au nici efecte secundare. Pentru creșterea imunității sunt recomandate vitaminele și mineralele – cum este zincul și magneziul.

Plantele medicinale au vitamine naturale, minerale și elemente active care promovează sănătatea, întăresc imunitatea organismului. Vă sugerăm să faceți un ceai dintr-un amestec de plante medicinale precum sunt:

  • Oregano, potbal, frunze de coacăz, frunze de zmeur
  • Flori de sunătoare, frunze de pătlagină și altele.

Beneficii

Oregano are proprietăți calmante, antibacteriene, antispastice, diuretice, expectorante și este indicat în ceaiuri pentru tratamentul răcelii, tulburărilor digestive și nervoase.

Potbalul are proprietăți antiinflamatorii, mucolitice, benefice asupra mucoasei gâtului, laringelui, cavității bucale; această plantă medicinală este recomandaă în calmarea simptomelor bolilor respiratorii acute și cronice, în caz de astm bronșic, pneumonie, gripă, bronșită.

Frunzele de coacăz sunt de obicei folosite în caz de răceală, anemie, reumatism, ateroscleroză, diabet, boli de rinichi, tulburări de metabolism, dermatită și boli ale vezicii biliare. Frunzele de coacăz au proprietăți dezinfectante prin uleiurile esențiale din compoziția lor și sunt utilizate și în medicină pentru că pot spori acțiunea antibioticelor.

Frunzele de zmeur au multe vitamine și proprietăți antiinflamatorii, diaforetice și antipiretice.

Florile de sunătoare au acțiune antiinflamatoare, diuretică, antiseptică, cicatrizantă și ajută în ameliorarea simptomelor unor boli și afecțiuni precum sunt bronșita, faringita, gastrita, bolile de piele, hipotensiunea arterială, artrita, reumatismul, nevrozele și altele.

Pătlagina este eficientă în calmarea tusei convulsive, a bronșitei, are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și expectorante. Se recomandă siropul de pătlagină pentru combaterea tusei.

Ceai din plante care elimină simptomele gripei și cresc imunitatea

Se pregătește un amestec din plante medicinale precum sunt:

  • Muguri și frunze de mesteacăn, ace de pin, cimbrișor
  • Frunze de mentă, flori de primula, cimbru, pelin, hrișcă
  • Scoarță de salcie, tei, salvie, răchitan, scai vânăt, rădăcină de iarbă mare.

Se adaugă o lingură de amestec de plante la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 7 minute, se filtrează și se bea cu 15 minute înainte de masă.

Acest ceai are efect bun asupra organismului, reduce simptomele de gripă, răceală și boli infecțioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.