Unul dintre principalele motive pentru care oamenii pot avea dificultăți în realizarea unor lucruri, pe care le doresc, este că au dificultăți în menținerea puterii de concentrare și de atenție asupra unei singure sarcini. Ei sunt întrerupți, stresați, distrași de factori din jur sau chiar de propriile gânduri.
Mai multe studii arată că oamenii au probleme de concentrare și de atenție din cauza faptului că încep mai multe activități simultan și sunt dependenți de calculator și telefoane inteligente. Dependența de tehnologie și de gadget-uri este o realitate și efectele sunt negative și îngrijorătoare. Află în acest articol cum se poate îmbunătăți atenția și puterea de concentrare.
Navigare rapidă în articol:
- Ceaiul Camellia sinensis îmbunătățește atenția la oamenii în vârstă
- Alte metode de îmbunătățire a atenției
1. Ceaiul Camellia sinensis îmbunătățește atenția la oamenii în vârstă
Ceaiul negru – Camellia sinensis – este cel mai consumat ceai în mod frecvent, la nivel mondial. Statisticile arată că 76-78% din consumul mondial de ceai este reprezentat de Camellia sinensis.
Un studiu din anul 2020, realizat de Newcastle University, demonstrează că o cană de ceai de negru pe zi îmbunătățește capacitatea de atenție la oamenii cu vârsta peste 85 de ani. Studiul despre îmbunătățirea atenției, realizat de cercetători, arată că obiceiul de a bea ceai are multe beneficii pentru sănătatea persoanelor în vârstă. S-a constatat că persoanele care consumau chiar și 5 căni de ceai fără lapte, pe zi, au avut rezultate mai bune la anumite teste cognitive, deoarece prin acest obicei la ele:
- puterea de concentrare era mai mare
- viteza de reacție era mai bună
- iar capacitatea de a face anumite activități zilnice era îmbunătățită (cum ar fi completarea unui puzzle sau cusutul).
Cercetătorii au analizat și abilitățile psihomotorii (privind creierul și mișcarea) la persoanele care consumă mult ceai și au observat că sunt mai bune.
Consumul mare de ceai negru – Camellia sinensis – a fost asociat și cu protejarea împotriva declinului cognitiv, scăderea riscului de pierdere a memoriei.
2. Alte metode de îmbunătățire a atenției
O metodă pe care o aplică unii oameni pentru a-și crește capacitatea de atenție este prin antrenamentul mental. Asta poate ajuta la îmbunătățirea atenției și capacității de concentrare – lucruri esențiale pentru sănătate și bunăstare în viață.
Antrenamentul mental este o metodă prin care se obțin performanțe mai bune, prin instruirea minții la o capacitate mai mare, la o disciplină sporită. Ideea este de a avea posibilitatea de a primi și procesa mai multe informații. Prin antrenament mental se poate obține și o mai bună flexibilitate de a procesa rapid informațiile.
Antrenamentul mental este folosit și de sportivi pentru a scăpa de stres și a atinge performanța. Conștientizarea atenției este esențială mai ales pentru faptul că, într-o mare măsură, calitatea atenției oamenilor este crucială pentru bunăstarea vieții lor. Atenția este foarte importantă pentru calitatea acțiunilor lor, atât în viața personală, la locul de muncă sau în general pentru calitatea experiențelor acestora.
Meditația crește puterea de atenție
Meditația mindfulness este o practică prin care se pot îmbunătăți multe aspecte, precum: greutatea corporală, relațiile, starea de spirit, capacitatea de concentrare și de atenție, nivelul de realizare, etc. Meditația oferă multe beneficii și conform psihologilor trebuie aplicată frecvent de oameni.
Studiile cercetătorilor arată că meditația reduce stresul, crește gradul de conștientizare, sporește atenția și concentrarea, îmbunătățește starea de sănătate.
Experții au descoperit că meditația acționează asupra unei glande din creier – denumită amigdala cerebrală. Aceasta este amplasată adânc în creier și de multe ori este hiperactivă la omenii care se află într-o stare prelungită de stres. Ea crește tendința oamenilor de a răspunde cu o reacție defensivă, cum ar fi de pildă fuga sau lupta.
Prin meditație, activitatea acestei glande este atenuată și astfel poți deveni mai calm,mai puțin agitat și reactiv.
Meditația este un exercițiu bun pentru creier.
Alte secrete pentru a ne calma mintea
Psihologul Alexandru Pleșea recomandă 5 strategii pentru a ne liniști mintea și a ne spori concentrarea și anume:
- Să ascultăm muzică
- Să observăm pauzele dintre gânduri, folosindu-ne de simțuri
- Să corelăm mintea cu respirația
- Să ne deconectăm de High Tech, să mergem în natură
- Să ne ancorăm în prezent, în starea în care suntem.
Vezi aici un video – 5 secrete pentru a ne calma mintea:
Cartea „Antrenează-ți creierul”
Joe Dispenza – cel mai bun vorbitor motivațional din lume – a scris cartea „Antrenează-ți creierul„, în care oferă sfaturi privind îngrijirea creierului, ca de exemplu renunțarea la alcool, motivele pentru care avem nevoie să facem sport, să citim, etc.
Joe Dispenza consideră că oamenii fac o greșeală mare, imediat ce se trezesc dimineața și anume, ei încep să se gândească la probleme și deci își încep ziua gândindu-se la trecut. Aceste amintiri le produc emoții care sunt produsul experiențelor din trecut. Emoțiile despre problemele lor îi fac să fie triști, nefericiți, să simtă durere și o stare de rău. Modul cum gândesc le determină starea de a fi. Prin urmare, nu este bine ca ei să-și înceapă ziua cu gândurile negative, din trecut.
Mai mult decât atât, oamenii cred și faptul că gândurile lor au legătură cu destinul lor. Asta îi face să gândească la un mod ce are legătură cu felul cum se simt. Drept urmare, ceea ce fac oamenii de fapt este să-și creeze aceeași viață în mare parte, respectiv să repete anumite situații. Sentimentele lor devin mijloace de gândire, iar trecutul care este atât de familiar va fi mai devreme sau mai târziu un viitor previzibil.
Renunțarea la anumite obiceiuri
Oamenii au obiceiuri care le afectează viața: verifică telefonul în mod frecvent, postează zilnic imagini pe Facebook, verifică știrile, etc. Ei trec printr-o serie de comportamente de rutină (fac anumite lucruri, văd aceiași oameni), ceea ce iar nu este bine, pentru că astfel rulează același program. În concluzie, astfel ei își pierd liberul arbitru.
Joe Dispenza a spus că „95% dintre oamenii, cu vârsta de până la 35 de ani, au comportamente memorate, obiceiuri inconștiente, reacții emoționale și atitudini cablate, anumite credințe și percepții ce funcționează asemenea unui program de computer„. El recomandă oamenilor să schimbe acest program, prin mintea conștientă, să spună că vor să fie sănătoși, fericiți, diferiți, liberi, deși corpul lor face parte dintr-un program complet diferit. Ei pot schimba asta, trecând de mintea analitică, prin meditație, care poate ajuta în a separa mintea conștientă de mintea subconștientă.
Vezi aici un video despre această carte: