Meditația – un exercițiu bun pentru creier

0
131

Numeroase studii științifice arată că meditația poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Oamenii de știință au precizat de exemplu că meditația scade stresul, tensiunea arterială și oferă o stare bună de spirit. Unii dintre ei au studiat și efectul meditației asupra creierului. Află în acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale meditației asupra creierului și ce modificări produce ea asupra acestuia.

Navigare rapidă în articol:

  1. Beneficiile meditației asupra creierului
  2. Atitudinea detașată față de gânduri și experiențe
  3. Compasiunea de sine și respectul de sine
  4. Sentimentul de recunoștință

1. Beneficiile meditației asupra creierului

Conform unui studiu de pe NCBI, meditația are numeroase beneficii cognitive, fizice și psihologice, ceea ce ajută oamenii să ducă un stil de viață mai sănătos, chiar și la o vârstă mai înaintată. Specialiștii au ajuns la concluzia că meditația reface circuitele neuronale datorită faptului că acest exercițiu presupune anumite etape, cum ar fi: focalizarea atenției, concentrarea pe momentul prezent, relaxarea corpului, îmbunătățirea respirației și altele.

Toate practicile meditației pot avea un efect bun asupra unor regiuni ale creierului care au legătură cu emoția, atenția, conștientizarea corpului. Practicile minte-corp acționează asupra sistemelor cerebrale implicate în controlul emoțional, starea de spirit, reglarea atenției.

Cercetătorii consideră că se pot obține beneficii uimitoare prin meditație. Ei au precizat că:

  • Sunt eliminate conexiunile cel mai puțin utilizate și sunt îmbunătățite conexiunile folosite cel mai mult
  • Se previn tulburările cognitive ale îmbătrânirii, cum sunt de exemplu depresia și anxietatea
  • Se previn multe boli grave, precum sunt boala Parkinson și Alzheimer
  • Meditația poate crește volumul și densitatea hipocâmpului – o zonă din creier importantă pentru memorie și emoții
  • Meditația poate contracara procesul prin care anumite zone ale creierului (ce susțin atenția) se pot micșora din cauza îmbătrânirii.

Experții recomandă oamenilor să facă meditație zilnic, câteva săptămâni, cel puțin 12-20 de minute, pentru că vor obține efecte foarte bune asupra minții – creșterea capacității de concentrare și de atenție. Cei care au aplicat deja acest exercițiu și-au îmbunătățit memoria și atenția.

2. Atitudinea detașată față de gânduri și experiențe

Multe studii s-au concentrat pe meditația mindfulness în scopul de a afla care sunt efectele ei asupra creierului. Prin această meditație oamenii trebuie să-și concentreze atenția pe gânduri și senzații din momentul prezent.

Unele studii arată că anumiți oameni, cum sunt de exemplu călugării budiști, pot avea conexiuni cu adevărat bune între diferite regiuni ale creierului lor. Asta este un lucru important deoarece le permite o comunicare sincronizată și dezvoltarea unor abilități mentale deosebite – gândirea abstractă, introspecția.

Cercetătorii de la Universitatea Leiden, din Olanda, au precizat că meditația mindfulness poate ajuta la îmbunătățirea creativității. Meditația reduce și nivelul de anxietate la oamenii care practică acest exercițiu în mod regulat, iar în plus ajută creierul să proceseze informațiile din experiența personală.

Cercetătorii au spus că oamenii au tendința să-și accentueze stările de anxietate din cauza faptului că se gândesc mereu la experiențele negative pe care le-au trăit și la momentele de stres. Ei le recomandă să facă meditație zilnic, timp de 10-20 minute, pentru că asta îi ajută să se calmeze, să reacționeze diferit la situațiile stresante din viața lor. „Prin meditație oamenii pot filtra distragerile, le pot ignora și reacționa într-un mod calm la stres”, au spus cercetătorii. De asemenea, meditația poate combate insomnia și îmbunătăți calitatea somnului.

Citește și:  Scapa rapid de stres prin meditatie si respiratie corecta

Prin meditație trebuie să te detașezi de gânduri, de experiențele trăite, să te relaxezi și să acorzi atenție doar acestei practici de meditație.

3. Compasiunea de sine și respectul de sine

Compasiunea de sine înseamnă să ai grijă de tine, să ai o atitudine sănătoasă care implică înțelegere și iertare. Respectul de sine este foarte important și se referă la atitudinea față de tine, la modul cum te judeci și evaluezi.

Prin meditație ajungi să ai mai multă încredere și stimă de sine, să te iubești mai mult, să nu te îndoiești de valoarea ta și de ceea ce ești. Fii atent și prietenos cu tine, pentru că asta implică a fi optimist, generos, tolerant și bun. Există și alte caracteristici care se referă la capacitatea de a empatiza, de a te accepta și de a avea încredere în forțele tale.

4. Sentimentul de recunoștință

Recunoștința înseamnă să mulțumești pentru ceea ce experimentezi în viața ta, pentru ceea ce ai, să ai un sentiment de apreciere, să te simți binecuvântat și fericit.

Unii oameni practică și terapia yoga ce implică anumite poziții ale corpului, în timp ce se pune accent și pe respirație. Yoga poate fi un mod minunat practicat de oameni, pentru a-și calma corpul și mintea, pentru a trăi un sentiment de pace și liniște.

Calmul, recunoștința și dragostea de sine sunt cel mai frumos cadou pe care și-l pot face oamenii. Cu cât au mai multă grijă de ei, cu atât se pot simți mai bine din punct de vedere fizic și psihic. Iubirea de sine este deosebit de importantă pentru că duce la fericire și încredere.

Cum să faci meditație?

Cel mai bun loc pentru meditație este cu siguranță în mijlocul naturii. Această practică individuală se realizează în diferite moduri, există numeroase filmări pe Internet, care ne învață tehnici de meditație. Fiecare om poate învăța foarte ușor o tehnică anume și apoi o poate dezvolta cu trecerea anilor. La început poate medita mai puțin timp, câteva minute, iar apoi poate medita și mai mult.

Oamenii sunt diferiți, de aceea nu există o anumită rețetă de a medita, care să se potrivească tuturor. Cel mai important lucru însă este ca oamenii să practice meditația în aer liber, de exemplu în apropierea unui rău, sau într-o zonă de pădure, unde este multă verdeață și copaci.

Oamenii se pot bucura astfel de adierea vântului și de căldura soarelui. Un principiu important al meditației este să te simți liber, să te bucuri de imensitatea spațiului natural și de frumusețea naturii. Asta oferă o stare de bine, calmează starea mentală și îmbunătățește sănătatea fizică și psihică.

Este bine să privești viața într-un context mai mare, de aceea trebuie să petreci timp în natură. În acest fel scapi de stres, privești viața dintr-o altă perspectivă, ai senzația că viziunea ta este amplificată.

Vezi aici un video despre cum să faci meditație:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.