Beneficiile sportului pentru starea generală de sănătate

0
186
alergare pe malul marii

Corpul uman este ca o mașinărie care are nevoie de câteva elemente esențiale pentru a funcționa la capacitate maximă. Printre acestea se numără și activitatea fizică, factor care este adesea comparat cu „cel mai eficient medicament” pentru sănătate. Tocmai din acest motiv specialiștii recomandă un stil de viață sănătos, care include pe lângă regimul alimentar și câteva minute de activitate fizică în fiecare zi.

În timp ce beneficiile sportului asupra fizicului apar în urma practicării exercițiilor în mod regulat, există o sumedenie de alte efecte pozitive care se văd imediat. Toate acestea urmează a fi rezumate în rândurile următoare.

Moduri de a face mișcare zilnic

Ritmul de viață alert nu este foarte permisiv în ceea ce privește timpul dedicat activității fizice. În zilele noastre multe persoane se trezesc dis de dimineață pentru a-și începe ziua. Rutina își spune cuvântul și îi face să creadă că timpul lor este limitat, dar există soluții și când vine vorba de mișcare.

În primul rând, activitatea fizică desfășurată zilnic nu trebuie să fie intensă. Drept urmare, de cele mai multe ori mersul cu bicicleta până la locul de muncă este un început bun. De asemenea, o plimbare prin parc în pauza de masă este și ea binevenită.

Înlocuirea micilor obiceiuri cu unele mai sănătoase se realizează treptat. Însă beneficiile resimțite atât asupra sănătății fizice cât și psihice oferă motivație și duc adesea la aderarea la un stil de viață mai sănătos.

Exercițiul fizic te menține în formă

Fără îndoială, cel mai bun mod de a te menține în formă este cu ajutorul exercițiilor fizice. Dietele sunt și ele eficiente, însă trebuie neapărat combinate cu mișcarea regulată.

Unul dintre cele mai comune motive pentru care lumea practică sport este dorința de a scăpa de grăsimi. Este bine de știut că orice sport sau activitate fizică are această capacitate. Fie că este vorba despre un sport practicat la nivel profesional sau pur și simplu un joc desfășurat din pură pasiune, organismul funcționează și oferă beneficii asupra nivelului de fitness.

Anduranța se construiește în timp. Drept urmare, la început vei putea practica doar câteva minute de sport înainte de a obosi, dar odată cu trecerea timpului se îmbunătățește respirația și mușchii încep să lucreze.

Sporturile minții îmbunătățesc sănătatea psihică

Oamenii de știință au descoperit că sportul este una dintre modalitățile care generează noi neuroni. Nu se cunoaște exact mecanismul acest procedeu, însă este clar că noii neuroni iau naștere în hipocamp, locul în care se stochează amintirile și se reglează emoțiile. Așadar, sportul ne face și mai deștepți.

Cu toate că poate părea greu de crezut pentru unii, jocurile minții sunt un alt fel de activitate fizică benefică stării generale de sănătate. Ele nu necesită forță fizică, dar au capacitatea de a antrena creierul uman și implică conceperea unei strategii, lucru care stimulează gândirea analitică.

Câteva exemple bune sunt jocurile de poker online, șahul, cuvintele încrucișate sau jocurile tip puzzle. Toate acestea sunt distractive și ajută la îmbunătățirea concentrării. La fel ca sporturile tradiționale, acestea se pot juca atât în echipă cât și în mod independent.

Citește și:  Grasimile

Nu în ultimul rând, jocurile minții încurajează competitivitatea și sunt potrivite oricui dorește să se elibereze de stres.

Activitatea fizică îmbunătățește calitatea somnului

Un alt beneficiu oferit de sport este abilitatea de a îmbunătăți calitatea somnului. Acest avantaj a fost dovedit de către cercetători în repetate rânduri și are o explicație logică. La urma urmei, sportul presupune un efort fizic. Drept rezultat, organismul are nevoie de somn pentru refacerea celulelor și pentru restabilirea echilibrului interior.

Așadar, în urma desfășurării activității fizice pe durata zilei, șansele de a avea parte un somn profund cresc considerabil. La rândul său somnul oferă alte beneficii. Printre acestea se numără o mai bună capacitate de memorare, concentrare dar și un nivel crescut al atenției.

Starea de bine rezultată în urma unui somn liniștitor te ajută să faci față mai ușor situațiilor stresante de pe parcursul zilei. Cu toate că sportul este favorabil sănătății, activitatea fizică intensă nu este recomandată înainte de culcare.

Mișcarea te face mai fericit

Fericirea este o stare de spirit care este regăsită în lucrurile mărunte. Pe lângă micile plăceri ale vieții cercetătorii au descoperit că și sportul ne poate aduce zâmbetul pe buze. Cum se desfășoară acest proces? Se pare că antrenamentul fizic duce la eliberarea de endorfine și serotonină. Mai mult, în acest fel crește și numărul de anticorpi.

Toate aceste transformări care au loc în organism au un impact pozitiv asupra dispoziției tale. Starea de fericire dar și exercițiile fizice îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.

Chiar și câteva minute de exerciții fizice duc la producția de serotonină, element care este denumit și „hormonul fericirii”. El favorizează ameliorarea durerilor, relaxarea mușchilor și induce o stare de bună dispoziție.

Sportul oferă motivație

atlet dupa alergare

În general, în momentul în care începi să practici un sport îți setezi anumite obiective. De cele mai multe ori acestea au ca scop menținerea greutății corporale, tonifierea organismului sau eliminarea grăsimii. Odată cu apariția primelor rezultate se intensifică și nivelul motivației.

Dacă reușești să integrezi sportul în rutina ta vei vedea că felul în care te percepi se schimbă imediat. La rândul său, acest lucru îți crește stima de sine și îți intensifică motivația de a continua.

Nu este de mirare faptul că persoanele care fac mișcare în mod regulat sunt mai încrezătoare în forțele proprii și au un tonus ridicat în mare parte din timp.

Așa cum a fost menționat anterior, nu este necesar să practici un sport solicitant pentru a fi motivat să continui. Chiar și un meci de fotbal cu prietenii sau un joc de cărți îți stimulează mintea și îți pune sângele în mișcare. De cele mai multe ori ai nevoie de un gram de motivație pentru a începe, dar odată ce reușești să treci peste acest mic inconvenient cu siguranță nu vei regreta decizia făcută.

Sportul, fie el un joc de baschet sau câteva ture de bazin, oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Multe dintre acestea sunt binecunoscute, în timp ce altele nu sunt la fel de evidente. Cert e că activitatea fizică este recomandată tuturor persoanelor și trebuie să facă parte din rutina zilnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.