Densitatea oaselor este de fapt cantitatea de calciu și de minerale din oase. Cu cât conținutul de minerale din oase este mai mare, cu atât sistemul osos este mai rezistent și sănătos. Dacă acest conținut de minerale scade, atunci riscul de osteoporoză crește.
Despre osteoporoză se spune că este o boala tăcută a sistemului osos, care nu are simptome precoce. Unii oameni nici nu știu dacă au această problemă de sănătate, dar află atunci când își rup un os la o simplă cădere sau accident. Osteoporoza poate avea mai multe cauze, nu doar îmbătrânirea, cum ar fi de exemplu:
- Deficitul de calciu și vitamina D
- Menopauza, fumatul, tulburările de alimentație
- Lipsa activității fizice și factorii genetici.
Cum prevenim sau încetinim pierderea osoasă?
Alimentația corectă și sănătoasă trebuie să facă parte din viața ta!
Proteinele sunt importante pentru construirea mușchilor, oaselor, cartilajului și a pielii. Asta înseamnă, că aportul de proteine contează mai ales dacă se face și sport regulat. Pentru a avea o stare de sănătate bună este esențială alimentația. Nu poți avea o dietă proastă și un corp sănătos!
Pentru a combate îmbătrânirea prematură a organismului este recomandat consumul de afine – bogat în antioxidanți. Afinele ajută la oxigenarea mai bună a celulelor mușchilor, la îmbunătățirea circulației sângelui, prevenirea multor boli, reducerea deteriorării celulare și creșterea masei musculare. Antioxidanții reduc inflamațiile, stresul fizic, cresc performanța fizică.
Cea mai mare cantitate de calciu este absorbită în oase, de aceea alimentația trebuie să fie bogată în acest mineral. Prin aportul de calciu și fosfor se reduce riscul de osteoporoză și fracturi. Prin aportul de vitamina D se menține concentrația de calciu din organsim și se minimizează și pierderile de calciu prin urină. Vitamina D este importantă, deoarece ea crește nivelul de calciu din sânge și ajută la absorbția acestui mineral și deci la depunerea lui în oase.
Cum ajută antrenamentul de forță?
Cercetătorii spun că antrenamentul de forță poate crește densitatea minerală osoasă la oameni, la orice vârstă. Un studiu arată o creștere de 6% a densității minerale osoase la femeile cu vârsta medie de 71 de ani după un antrenament de o oră, practicat 3 zile pe săptămână, timp de 4 luni.
Acest studiu a arătat și faptul că antrenamentul de forță sau de alergare îmbunătățește starea de spirit, dar și structura și rezistența oaselor tibiei. Antrenamentul intensiv este recomandat și persoanelor în vârstă, sau care sunt de vârstă mijlocie, pentru că ajută structurii oaselor.
Cercetătorii consideră că scăderea în greutate poate duce la pierderea mineralelor din oase. Dacă se iau diuretice pentru a slăbi, acestea elimină și apă, dar și mare parte din mineralele din oase. Restricția calorică duce și la scăderea nivelului de nutrienți, care sunt necesari construirii oaselor și asta poate afecta structura acestora.
Alte avantaje ale antrenamentului de forță
Se spune că masa musculară scade de asemenea din cauza îmbătrânirii corpului. Totuși asta nu trebuie să descurajeze persoanele care au o anumită vârstă să mai facă sport. Medicii recomandă antrenamentul de forță toată viața, pentru că este benefic pentru masa musculară. Prin antrenament se consolidează musculatura și se menține o masă musculară puternică ce este un factor care poate preveni căderile și scăderea mobilității. Persoanele care suferă de artrită, hipertensiune arterială și osteoporoză trebuie să ceară sfatul unui medic înainte de a începe un astfel de antrenament, pentru a preveni eventualele complicații.
Acest antrenament este mult mai eficient decât antrenamentul cardio la construirea mușchilor (care ajută la pierderea de grăsime și la construirea atletică a corpului).
Medicii recomandă antrenamentul de forță sau antrenamentul cu benzi de rezistență, care menține condiția fizică, masa și calitatea musculară. Se face un antrenament de 3 ori pe săptămână, timp de 5 luni, apoi pauză și se repetă.
Durerea lombară
Dacă te întrebi de ce apare durerea de spate, îți spunem că în acest caz există mai multe cauze. Simptomele de durere apar de exemplu din cauza unor boli concomitente, care produc:
- Compactarea țesutului muscular, tensiune musculară, leziuni ale țesutului moale
- Senzație de durere la spate, în părțile laterale ale acestuia și în zona lombară
- Senzație de înțepături la anumite mișcări sau în anumite poziții și care arată un disconfort la coloana vertebrală.
Când apar astfel de probleme trebuie de mers la medic pentru a face un control medical, o ecografie a pelvisului și organelor abdominale, analize de sânge și de urină, un RMN, un CT, etc. Acestea ajută în depistarea cauzelor, a unor boli, care pot include: spondiloză anchilozantă, hernie intervertebrală, artrită reumatoidă, osteocondroză.
Pentru a calma durerea acută de spate trebuie de purtat un corset, de urmat un tratamant cu medicamente analgezice nesteroidiene (AINS), de tratat boala care a cauzat acest simptom la spate. Pot ajuta și anumite proceduri – cum este masajul, kinetoterapia. Foarte importantă este odihna, evitarea stresului, evitarea căratului de greutăți și realizarea de exerciții fizice fără a exagera.
Vezi aici un video cu antrenamentul cu banda de rezistență: