Cum poți reduce disconfortul creat de durerea în gât? Ce trebuie să știi despre infecție?

0
174

Acum este sezonul când oamenii se plâng de durere în gât, acest simptom fiind creat de infecții, de virusuri și bacterii. Care sunt cele mai bune remedii pentru a reduce disconfortul creat de durerea în gât?

Navigare rapidă în articol:

  1. Disconfortul creat de vremea rece, toamna
  2. Durerea de gât, un simptom frecvent la oameni
  3. Durere în gât – simptome
  4. Durere de gât provocată de infecția de COVID-19

1. Disconfortul creat de vremea rece, toamna

Toamna, frigul își face apariția pe neașteptate și de asta durerile sunt mai puternice, indiferent că este vorba despre durerea de oase, de articulații și chiar de gât. Oamenii se mișcă mai puțin toamna pe vreme rece, iar asta îi face să se simtă oarecum fără acel plus de energie, necesar, revigorant. Pe timp răcoros, chiar și sistemul nervos este afectat, apar pierderi de căldură la nivelul membrelor și organelor interne, în plus crește percepția noastră asupra durerii.

Sentimentele de anxietate pot fi sporite și de pandemia de coronavirus, dar și de vremea rece și mohorâtă, iar disconfortul de la nivelul gâtului poate să apară și din cauza stilului de viață neadecvat și datorită imunității slabe a organismului atunci când temperaturile scad.

Factori care declanșează durerea de gât sunt: condițiile nefavorabile de mediu, oboseala care slăbește imunitatea organismului, alergiile, consumul de alcool și tutun.

Cum reduci disconfortul creat de durerea de gât?

Pentru a preveni îmbolnăvirea este indicată respectarea igienei, cum ar fi spălarea mâinilor, dar și evitarea zonelor aglomerate.

Pentru a preveni gripa și răceala sunt necesare următoarele:

  • O hidratare adecvată a organismului cu apă și ceaiuri
  • Normalizarea temperaturii corpului
  • Susținerea funcției imunitare prin alimentație sănătoasă, antioxidanți, minerale și vitamine.

Durerea de gât se poate calma astfel, acasă, prin următoarele metode:

  • Gargara cu apă sărată și călduță poate ameliora disconfortul și ajuta în eliminarea bacteriilor; se adaugă o jumătate de linguriță de sare la o cană cu apă și se face gargară, nu se înghite
  • Hidratarea cu multe ceaiuri din plante medicinale, care ajută și în caz de gripă și răceală
  • Propolisul cu vitamina C ajută organismul să lupte cu răceala
  • Supa de pui este cea mai bună mâncare în caz de durere de gât, are și efect calmant
  • Pastile cu miere și lămâie pentru gât, de tip Strepsils, care calmează rapid inflamația și durerea de gât și care se găsesc la farmacie și se pot cumpăra fără rețetă; există Strepsils cu mentol care ajută și în caz de nas înfundat
  • Medicamentele antiinflamatoare
  • Antibioticele se pot lua pe bază de rețetă, dacă medicul constată că este o infecție bacteriană.

Ceaiul de usturoi crește imunitatea și previne îmbolnăvirea organismului în sezonul rece.

2. Durerea de gât, un simptom frecvent la oameni

În fiecare an mii de oameni se plâng de dureri de gât, îndeosebi în lunile de toamnă-iarnă. Acest simptom apare frecvent la oameni, indiferent de vârstă. Potrivit medicilor cei mai expuși sunt copiii și adolescenții. Dacă durerea de gât este inofensivă și nu produce complicații, ea dispare în doar câteva zile.

Durerea de gât apare și drept urmare a unei infecții la amigdale și la țesutul din jurul acestora.

La majoritatea oamenilor care suferă de dureri de gât, acest simptom este cauzat de un virus, iar cel mai frecvent este produs de o răceală. Durerea de gât poate fi produsă și de o infecție streptococică, în multe cazuri, ce poate fi eliminată cu antibiotice. Unele infecții pot produce complicații: faringită și laringită.

Citește și:  Stiati ca untura de bursuc este un leac-minune pentru numeroase boli grave ale organismului?

Durerea de gât poate fi și acută, când apar senzații de arsură sau furnicături, durere ascuțită, roșeață în gât și dificultate la înghițirea alimentelor. Iată câteva situații:

  • Angina este o durere de gât produsă de infecția amigdalelor și este o boală frecventă și recurentă; cea mai întâlnită la pacienți este angina virală, apare în 80% din cazuri; cea bacteriană apare la 20% din cazuri
  • Faringita este una din cele mai comune boli ORL care apare la majoritatea oamenilor adulți; este însoțită și de dureri de urechi, febră, înghițire dificilă
  • Laringita afectează corzile vocale și se manifestă prin durere intensă de gât, tuse uscată și răgușeală. Această inflamație a laringelui poate să apară la oameni în lunile toamnă, iarnă și primăvară. Este cauzată de bacterii, dar poate fi și o formă virală.

Durerea de gât produsă de virusuri și bacterii

În anumite cazuri, durerea de gât este produsă de virusuri sau bacterii în sezonul rece. Virusurile pătrund în membranele mucoase ale gâtului și produc inflamații și durere de gât. Asta este valabil și în cazul bacteriilor. Organismul este mai predispus la răceală și gripă în anotimpul de toamnă, iarnă și chiar de primăvară. Persoanele care petrec mult timp în spații închise sunt predispuse la viroze.

Acești agenți patogeni – virusuri și bacterii – se transmit pe calea aerului (fie prin tuse, strănut, vorbire, se eliberează particule minuscule în aer), fie prin contact direct (când dăm mâna cu cineva).

3. Durere în gât – simptome

Durerea de gât virală produce mai rar stări severe ca durerea de gât produsă de bacterii sau streptococi. În majoritatea cazurilor apar:

  • Iritații la nas și gât, durere și probleme la înghițire
  • Febră sub 38 de grade Celsius, respirație urât mirositoare
  • Durere de cap, frisoane și umflarea ganglionilor limfatici.

Prin analize se poate confirma infecția și diagnosticul de streptococ. În acest caz ajută medicamentele antibiotice și decongestionante, care se eliberează pe bază de rețetă de la medic.

Când este declanșată de bacterii, durerea de gât este însoțită de:

  • Roșeață în gât, febră peste 38 de grade Celsius
  • Acea senzație de durere severă de gât la înghițire
  • Voce răgușită, respirație urât mirositoare
  • Ganglioni limfatici umflați în zona gâtului, oboseală, letargie și durere de cap.

În caz de gripă, apar simptome de durere de gât, dar și dureri de cap, febră, tuse, oboseală, dureri musculare. O sursă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinul anual împotriva gripei.

4. Durere de gât provocată de infecția de COVID-19

Durerea de gât poate fi un simptom al bolii coronavirus. Desigur asta nu este singura cauză a senzației de disconfort la gât, însă este bine să cunoașteți și alte simptome ce apar în contextul îmbolnăvirii de COVID-19.

Specialiștii spun că majoritatea durerilor de gât care sunt cauzate de un virus nu pot fi tratate cu antibiotice. Pentru acestea sunt alte medicamente (ex. analgezice, antipiretice, antiinflamatoare, antiseptice, anestezice) care trebuie recomandate de medici.

Cel mai rău caz în prezent este acela când durerea de gât apare din cauza bolii COVID-19. Cazurile clinice demonstrează că 5-14% din pacienții cu COVID-19 au dureri de gât și senzații de iritații în gât. Astfel de simptome sunt însoțite și de alte stări rele: tuse uscată, febră, cefalee, oboseală, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.