Cum să controlezi pofta de mâncare? Ce alimente trebuie să eviți?

0
5

Există anumite mâncăruri,gustoase, care te fac să îți dorești mai mult să le consumi. Ele cresc apetitul și trebuie evitate dacă vrei să ai o dietă echilibrată.

Multe alimente conțin de exemplu glutamat monosodic, care se folosește în diferite preparate alimentare, în alimente procesate. Acesta este un potențiator de aromă și duce la creșterea apetitului alimentar.

Pentru a nu mânca în exces, este bine de evitat alimentele și băuturile care conțin acest aditiv E 621, precum: conserve, alimente de tip fast-food, ketchup, carne tocată, cârnați, salamuri, maioneză, condimente ambalate, produse nepreparate, aperitive reci, gustări, biscuiți, chipsuri, sosuri, salate gata preparate, produse semifabricate.

Principalele alimente care îți amplifică foamea

Alimentele bogate în zahăr

De regulă, alimentele bogate în zahăr – precum prăjituri și alte deserturi – se transformă în corp în glucoză, iar asta stimulează eliberarea de insulină în cantitate mai mare. Prea multă insulină duce la scăderea glicemiei și la apariția în scurt timp a senzației de foame.

Pastele

În general, pastele pot da o senzație de plenitudine pentru scurt timp. Ele nu au vitamine, fibre și minerale, dar sunt bogate în carbohidrați, care duc la creșterea glicemiei și la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Pastele trebuie alese cu atenție, deoarece ele sunt din mai multe soiuri de grâu. Se spune că la paste, compoziția ideală este cea din grâu dur (care este ușor de digerat), ou proaspăt și ulei de măsline. Pastele nu trebuie să conțină emulgatori pentru a nu duce rapid la obezitate. În orice caz nu trebuie exagerat cu consumul de paste, deși ele sunt foarte gustoase și iubite de oameni.

Chipsuri și covrigei

Prin aportul de chipsuri și covrigei se oferă organismului și o cantitate mare de sare, care apare în aceste gustări. Sodiul duce la deshidratare, iar oamenii pot avea o senzație de sete care este confundată și cu o senzație de foame. În plus, aceste alimente au calorii goale și creează o senzație de dependență, de care oamenii pot scăpa mai greu.

Chipsurile cresc riscul de obezitate, ele au amidon care prin prăjire formează acrilomidă – o substanță nocivă. Acrilomida poate dăuna ADN-ului și poate crește riscul de cancer, arată anumite studii ale cercetătorilor. Consumul de chipsuri duce la obezitate la copii și adulți.

Sucul de fructe cu mult zahăr

Acesta, alături de vitamine și minerale, este și o sursă concentrată de zaharuri. Dacă dieta este fără proteine și grăsimi ce pot reduce absorbția zahărului în sânge, atunci sucul va produce o creștere rapidă a zahărului din sânge, apoi la scăderea lui, astfel apare o senzație de foame în scurt timp și tendința de a bea sau de a mânca mai mult.

Citește și:  Inosina îmbunătățește rezistența corpului, susține dezvoltarea mușchilor și crește imunitatea

Abuzul de suc duce la obezitate, adaugă multe calorii și crește nivelul de glucoză din sânge. Sucul de fructe poate duce la creșterea în greutate, la acumularea de kg în plus. Sucul crește brusc nivelul de zahăr din sânge când ajunge în stomac și pancreasul este determinat să producă insulină pentru a scădea acest nivel. Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la inflamație și la obezitate. În plus, crește și riscul apariției altor probleme de sănătate.

Oamenii consumă fructoză din cauza aportului de fructe, care este metabolizată în mod diferit de organism, comparativ cu fructoza. Cercetătorii spun că fructoza ajunge direct în ficat, iar apoi se transformă rapid în grăsime stocată. Fructoza crește leptina, care este un hormon ce răspunde de senzația de sațietate. Fructoza poate duce și la rezistența la insulină, care este un hormon importat pentru sănătate, care atunci când funcționează anormal produce dereglări în organism.

Cel mai bun este sucul de roșii, care este bogat în licopen ce reduce riscul de cancer. Sucul de sfeclă roșie este de asemenea sănătos, el reduce hipertensiunea arterială. Sucul de rodie este foarte bun pentru organism, are valoare nutritivă mare. El conține antioxidanți și combate atacul nociv al radicalilor liberi din organism.

Trebuie evitate sucurile dulci, care au un conținut ridicat de sodiu, care au alcool sau pe acelea de tip nectar. Aceste sucuri din magazine au o cantitate foarte mică de suc natural, ele de fapt au îndulcitor, precum este siropul de porumb care este bogat în fructoză.

Alcoolul

Prin consumul de alcool scade nivelul de leptine, care au legătură cu senzația de sațietate. Alcoolul duce la reducerea rezervelor de glicogen, la creșterea poftei de carbohidrați, la apariția poftei de alimente mai gustoase, mai grase și care pot duce rapid la creșterea în greutate.

Pentru a preveni obezitatea contează să ai o dietă sănătoasă, să eviți alimentele care îngrașă, să menții o hidratare adecvată, să faci sport și să adopți un stil de viață echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.