Cum sa eviti accidentarile iarna? In lunile cu zapada traumele sunt mult mai frecvente decat in sezonul cald, uneori mai grave si chiar fatale.
Principala cauza care determina diferite traume in acest anotimp este graba. Din neatentie multi oameni nu observa ca anumite zone acoperite de zapada ascund un ghetus periculos pe care se poate aluneca destul de usor si astfel sufera leziuni mai mult sau mai putin grave.
Desi toti credem ca circulam cu atentie in timpul iernii, nu de putine ori se intampla sa nu observam chiar si gheata neacoperita de zapada. In acest fel alunecarile sunt frecvente, atat pe suprafete plane, cat si pe cele in panta si astfel traumele si loviturile apar uneori. O mare parte din aceste accidentari apar cand te grabesti, alergi dupa tramvai si autobuz.
La femei o alta cauza care creste riscul la cazaturi este purtatul incaltamintei cu tocuri inalte. La persoanele in varsta fragilitatea oaselor isi spune cuvantul, de asemenea elasticitatea redusa a ligamentelor si masa musculara slab dezvoltata pot fi responsabile de aparitia unor traume mult mai grave in cazul in care se aluneca pe gheata.
Cele mai multe leziuni apar la maini (pentru ca din instinct persoana se sprijina pe mana in momentul in care aluneca si aceasta nu rezista sub greutatea mare a corpului) sau la picioare (mai ales in partea lor inferioara).
Cum sa eviti accidentarile iarna?
Cand se cade pe spate trebuie sa pastrati barbia spre piept spre a va proteja de anumite leziuni cerebrale.
Daca alunecati pe scari protejeti-va fata si capul cu ajutorul mainilor.
Femeile trebuie sa poarte cizme si ghetute cu toc patrat si putin inalt. Cu cat acesta este mai striat, cu atata incaltamintea aluneca mai putin.
Pentru cei care sufera de osteoporoza (mai ales batranii) este indicat sa se administreze suplimente de calciu si vitamina D care ajuta in intarirea oaselor.
Zonele cu gheata trebuie evitate cat mai mult sau sa se pracurga cu atentie, se calca cu atentie pe toata talpa, avand corpul usor inclinat inainte si mainile scoase din buzunar.
Iubitorii sporturilor de iarna trebuie sa fie atenti in momentul practicarii acestora. A doua cauza foarte frecventa a fracturilor o constituie astfel de sporturi – patinajul, schi fond, hochei, schi alpin, snowboard. In cazul lor trebuie sa se tina cont de normele de siguranta si sa se practice dupa tehnica stricta a miscarilor lor spre a reduce sansele de a suferi anumite accidentari.
Incepatorii sunt sfatuiti sa urmeze cateva lectii de la un instructor, deoarece numai acesta ii poate invata si modul cum sa evite anumite traume. Nu de putine ori unii, din capriciu sau din dorinta de a-si surprinde prietenii prin talentele lor catalogate exagerat si abilitatile gresit judecate, au incercat sa faca anumite miscari complicate pe patine sau schiuri si rezultatul a fost uneori destul de dureros si din nefericire s-a incheiat cu necesitatea obtinerii unui tratament spitalizat.
Chiar si sportivii profesionisti nu se ambitioneaza sa faca din prima exercitii grele, ei fac o trecere gradata de la cele mai simple la cele mai complicate.
Exercitiile fizice care au rolul de a incalzi muschii sunt recomandate deoarece in acest mod sunt reduse semnificativ accidentarile. Cele mai indicate si mai simple exercitii sunt 10-15 genuflexiuni.
Cele mai bune metode de a evita si preveni accidentarile iarna sunt prudenta si grija.