Știați că lungimea esofagului este de aproximativ 25 cm?

0
572
Esofag

Esofagul este un segment al tubului digestiv. Lungimea esofagului este de aproximativ 25 cm. Acest conduc musculo-membranos are o lungime care depinde de vârsta individului. La naștere poate fi de 8 cm iar la pubertate în jur de 20 cm. La adulți poate ajunge și la aproximativ 25 cm.

Esofagul este un segment îngust dar care se poate dilata. Leagă lipofaringele de stomac. Gura esofagului reprezintă partea superioară a acestui organ și este poziționată în spatele cartilajului cricoid. Lumenul esofagului are zone mai înguste și unele mai largi.

Aceste îngustări ale calibrului esofagului se datorează comprimării pereților lui de către organele din jur. La gura esofagului se află strictura cricoidiană, apoi urmează strictura aortico-bronșică și în cele din urmă strictura diafragmatică. Direcția esofagului este verticală, iar aceste stricturi au fost prezentate în ordine, de sus în jos.

Esofagul are pereții alcătuiți din trei tunici suprapuse. În regiunea supradiafragmatică mucoasa are epiteliul stratificat pavimentos, îar în regiunea subdiafragmantică are epiteliul stratificat cilindric. Corionul are cute longitudinale și glande. Apoi urmează o submucoasă alcătuită din țesut conjunctiv lax prin care trec venele și nervii.

Citește și:  Afla ce alimente alcatuiesc dieta pentru zodia Rac si care sunt punctele slabe ale acestor nativi

Esofagul are și o mucoasă formată din două straturi concentrice – una cu fibre circulare și una cu fibre longitudinale. Mucoasele esofagulu sunt foarte fine și subțiri. Prin arterele anterioare, bronșice, esofagiene, esofangotraheală și coronară stomahică se asigură vascularizația esofagului. Inervația se face prin nervii pneumogastrici și simpatic.

Esofagul îndeplinește două funcții: motorie (sau de deglutiție) și una senzitivă (esofagosalivar, esofago cardiac, esofagolacrimal). Esofagul este un organ de tranzit. Bolul alimentar ajunge la esofag, prin mișcări perisaltice ale acestui organ (undele fiind comandate de centrii bulbari), va înainta spre regiunea asupraaortică și apoi prin acțiunea mușchilor striați ajunge în regiunea subaortică unde mușchii sunt netezi.

În zona stricturii aorticobronșice – de trecere între fibrele musculare striate și netede – bolul alimentar se oprește o perioadă de timp mai mica de o secundă. Timpul de parcurgere a esofagului de către bolul alimentar este de 6-10 secunde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.