Cum să reduci în mod natural inflamațiile din organism?

0
240

Unii oameni care au simptome de durere și inflamații recurg la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, însă acestea pot avea și efecte secundare. Prin urmare, acestea nu ar trebui luate prea des; ele ar putea fi înlocuite cu o dietă bogată în alimente ce reduc în mod natural inflamațiile din organism.

Dieta joacă un rol foarte important pentru sănătatea organismului. Prin dieta antiinflamatoare se previn anumite probleme digestive, cum ar fi senzația de balonare, diareea, constipația, oboseala cronică. Această dietă ajută la reducerea inflamației cronice din organism și prevenirea deteriorării celulelor corpului (prin aportul de antioxidanți).

Navigare rapidă în articol:

  1. Reducerea inflamațiilor din organism
  2. Dieta antiinflamatoare

1. Reducerea inflamațiilor din organism

Conform studiilor cercetătorilor, reducerea nivelului de inflamație din organism și din creier ajută la reducerea riscului de a dezvolta probleme cognitive.

Pentru a-ți menține sănătatea intestinală și a preveni inflamațiile este important să ai o dietă sănătoasă și un echilibru al microbionului intestinal benefic. Cercetătorii spun că dieta bogată în grăsimi poate avea un impact asupra microbionului intestinal și asupra creierului.

Problemele microbionului  ar putea duce la tulburări intestinale și diferite afecțiuni precum sunt:

  • Sindrom de intestin iritabil
  • Colon iritabil, gastroenterită
  • Alergii alimentare, intoleranțe alimentare
  • Constipație, diaree, boala Crohn
  • Depresie, artrită
  • Scăderea imunității organismului.

2. Dieta antiinflamatoare

Legumele și fructele întăresc imunitatea organismului, iar unele au și efect antioxidant și antiviral. Cele mai bune sunt fructele și legumele bogate în flavonoide, care ajută și în lupta împotriva infecțiilor.

Prin reducerea inflamației din organism se reduce riscul de apariție a unor boli. Mai puțină inflamație în organism înseamnă și mai puțină inflamație în creier. Iată ce cuprinde dieta antiinflamatorie:

Sucuri vegetale

Există o serie de sucuri vegetale care combat inflamația. Dintre acestea fac parte:

  • Sucul din castraveți, ghimbir, sfeclă roșie, morcovi, pătrunjel, mere, lămâie
  • Sucul de papaya are o enzimă care îmbunătățește digestia, reduce inflamația, reglează nivelul pH-ului florei bacteriene și îmbunătățește funcția hepatică
  • Sucul din cireșe și vișine
  • Sucul de ananas are bromelină – o enzimă care reduce inflamația și are efect bun asupra digestiei; sucul de ananas are proprietăți detoxifiante, diuretice, ajută la eliminarea toxinelor din sânge și prevenirea retenției de lichide în organism
  • Sucul de mere are antioxidanți, minerale esențiale, pectină; acest suc natural reduce inflamația din cavitatea abdominală, stimulează digestia și ajută la scăderea în greutate.

Studiile cercetătorilor arată că sucul de cireșe este bogat în antioxidanți care reduc inflamația și durerea în cazuri de osteoartrită.

Fructe și legume recomandate

Pentru această dietă sunt indicate fructele și legumele bogate în substanțe flavonoide, în vitamina C și elemente carotenoide. Iată câteva exemple de alimente ce pot fi introduse în dietă:

  • Fructe de pădure – afine, mure, fragi, zmeură
  • Cireșe, portocale, rodii, kiwi, avocado, lămâi, mango, papaya
  • Broccoli, sfeclă roșie
  • Legume cu frunze verzi – spanac, varză și altele.

Alte alimente cu efect antioxidant și antiinflamator care ajută la calmarea tractului intestinal inflamat sunt:

  • Kale, broccoli, ceapă, struguri negri pentru că au quercitină
  • Semințe crude, avocado, cod, păstrăv, somn pentru că au vitamina E cu proprietăți aniinflamatoare
  • Sardine, somon, păstrăv pentru că au grăsimi benefice Omega-3
  • Leguminoase, semințe, nuci, pește pentru că au zinc cu acțiune antiinflamatorie
  • Ulei de măsline extravirgin cu proprietăți antiinflamatoare.

Ce alimente trebuie evitate pentru a preveni inflamațiile?

Mai puțină carne roșie

Consumul de carne roșie în exces poate favoriza apariția de inflamații în organism. Oamenii care consumă mezeluri procesate pot avea probleme cu inflamațiile. Aceste alimente proinflamatorii trebuie consumate ocazional, sau în orice caz să aibă mai puțini compuși inflamatori (cum este carnea ce provine de la animale hrănite cu iarbă).

Citește și:  Știați că roșiile sunt utile în lupta împotriva cancerului?

Carnea procesată (ex. slănină, cârnați, salamuri, crenvurști, șuncă, pastramă, hot-dog) provoacă inflamație.

Pentru a avea mai multă energie, organismul are nevoie de alimente bogate în Omega-6, cum sunt: semințele de floarea-soarelui, avocado, nuci, ouă, migdale, caju. De asemenea, sunt indicate alimente bogate în Omega-3, cum sunt: nucile, peștele gras și semințele de in. Astfel de alimente sunt sănătoase, promovează un tip bun de inflamație și ajută corpul să se vindece mai rapid.

Limitarea aportului de zaharuri și grăsimi

Consumul excesiv de zahăr poate produce acidificarea organismului și apariția unor tulburări ale echilibrului acido-bazic al sistemului. Organismul are nevoie de minerale pentru a-și restabili acest echilibru. Dintre acestea fac parte: magneziu, sodiu, calciu, potasiu.

Cercetările arată că aportul mare de zahăr duce la inflamație cronică. Zahărul poate fi luat din pâine, sosuri, dulciuri, prăjituri, sucuri, siropuri, gustări precum chipsuri și biscuiți. Corpul nu poate procesa prea mult zahăr, deci trebuie să fim atenți în alegerea alimentelor.

Consumul prea mare de zahăr a fost asociat și cu inflamațiile, riscul crescut de diabet de tip 2, cu obezitatea și bolile cardiovasculare. Zahărul duce la rezistența la insulină și crește nivelul de trigliceride și colesterol.

Zahărul este legat de creșterea în greutate, de calorii goale, este lipsit de valoare nutritivă, de minerale și vitamine și deci trebuie eliminat pe cât se poate din dietă.

Zaharurile naturale apar în fructe și produse lactate și pot crește nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, cercetătorii recomandă și evitarea grăsimilor nesănătoase, cum sunt grăsimile trans care apar în prăjituri, fursecuri, biscuiți și alte produse de panificație. Acestea cresc nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și scad nivelul de colesterol bun (HDL) și astfel pot crește riscul de boli de inimă, de diabet zaharat de tip 2 și accident vascular cerebral.

Evitarea excesului de sare

Există studii ale cercetătorilor care susțin recomandările medicilor privind limitarea consumului de sare, indiferent de starea de sănătate. Consumul prea mare de sare afectează tensiunea arterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Alte dezavantaje:

  • Sarea în exces provoacă edem, reține apa în organism
  • Sarea poate duce la apariția bolilor cronice
  • Sarea în cantitate mare duce la hipertensiune arterială
  • Sodiul este un antagonist al calciului și deci excesul de sare (de sodiu) va cauza excreția de calciu; dacă apare un deficit de calciu în sânge, acesta va fi luat din oase, iar asta va crește riscul de osteoporoză.

Alte sfaturi

Pentru menținerea sănătății organismului și a creierului se recomandă și:

  • Activitate fizică regulată
  • Somn adecvat
  • Reducerea stresului.

Lipsa somnului face ravagii în organism. Se spune că deficitul de somn are efect asupra nivelului de zahăr din sânge, poate declanșa o poftă intensă de alimente bogate în zahăr.

Pentru a-ți menține sănătatea este bine să ai un program de somn, să dormi 7-9 ore în fiecare noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.