Dacă se bea multă apă se poate pierde în greutate? Dieta cu apă este sănătoasă pentru organism? Sunt întrebări ale celor care vor să slăbească și nu știu dacă este bine să aleagă o astfel de dietă restrictivă.
Hidratarea corpului este importantă deoarece astfel se elimină toxinele din organism și se menține sănătatea. Un rinichi sănătos poate filtra cel mult 1,5 litri de apă. Aportul de lichide nu se poate face continuu, doar la anumite perioade de timp. În plus, se vorbește și despre conceptul de ,,intoxicație cu apă” în care este vorba despre faptul că apa se absorbe mai repede decât se elimină și astfel se produc dezechilibre electrolitice în organism. Zilnic un om trebuie să bea 2-2,5 litri de apă plată pentru a ține o astfel de dietă cu apă și pentru a slăbi.
Apa trebuie să fie rece, de 10̊ C, pentru ca organismul să consume energie pentru a o încălzi. Cu cât organismul va avea mai multă apă cu atât va arde mai multe calorii. Apa se bea cu jumătate de oră înainte de masă și între mese. Nu trebuie să fie carbogazoasă, să conțină zahăr sau îndulcitori. Cea mai indicată este apa plată și apa de izvor. Pentru un efect diuretic se poate bea o ceșcuță de cafea dimineața și ceaiuri în timpul zilei. De asemenea aportul de sucuri naturale din fructe proaspete este indicat deoarece acoperă deficitul de minerale și vitamine, care se poate crea prin eliminarea lichidelor din organism.
Nu trebuie să te bazezi pe senzația de sete ca să bei apă, deoarece este deja un semn de deshidratare a organismului. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă sentimentul de sete este perturbat și astfel poți avea o lipsă de apă în organism și să nu îți fie sete. Pierderea intensă de lichide din corp are loc mai ales în zilele caniculare de vară, când trebuie consumate multe lichide.
De asemenea, setea apare la consumul de alimente sărate sau dulci. Transpirația ajută la reglarea temperaturii corpului și la pierderea unei cantități de lichide din organism și de aceea este necesar să se bea multă apă mai ales dacă suferi de hiperhidroză. Prin sport de asemenea se elimină apă din organism mai ales că apare repede încălzirea corpului și transpirația și de aceea hidratarea cu apă este indicată în timpul antrenamentelor (se bea apă puțină dar des).
Dacă organismul nu este hidratat corect și apare un deficit de apă, acest lucru este semnalat prin simptome de amețeli și dureri de cap. Piederile de apă din organism trebuie compensate prin consumul de apă deoarece, în caz contrar scade performanța fizică și cognitivă, iar în timp se pot forma pietre la rinichi sau alte afecțiuni grave. Deficitul de apă produce leziuni renale, dureri articulare, afecțiuni gastro-intestinale.