Ideea că în locul alveolei goale ar putea sa-ți crească un dinte nou pare o minune. Totuși acest lucru a fost explicat științific de un medic de la Centrul Medical de Stomatologie de la Universitatea Columbia, care a dezvoltat o soluție în această problemă. Este vorba despre profesorul chirurg Jeremy Mao ce a descoperit o tehnologie prin care ar putea revoluționa medicina dentară la om – aceea ca implantul să crească direct în gura pacientului și anume în locul dintelui lipsă.
Lucrările sale prezintă metoda testată pe animale, despre care el spune că ar putea fi aplicată și la oamenii care au dinți pierduți și care vor putea uita astfel de implanturi și proteze dentare. După cum se știe implanturile dentare tradiționale presupun mari probleme în sensul că trebuie să mergi de multe ori la medic și să ai multă răbdare deoarece procesul de vindecarea este îndelungat și dificil de suportat.
Există și posibilitatea ca implanturile sau grefele osoase să fie respinse de organism și chiar pot să apară anumite probleme de sănătate, diferite complicații și simptome nedorite: durere, infecții, alergii, hemoragii, fisuri ale osului alveolar și altele.
Omul de știință spune despre folosirea unor materiale naturale pentru structura dintelui și a celulelor stem recoltate chiar de la pacient și injectarea lor în gingie sau în alveola dintelui vechi. Prin tehnologia aplicată celulele stem cresc și aderă la structura poroasă a cadrului, se dezvoltă și în 9 săptămâni dintele nou va fi complet format.
Potrivit celor spuse de Dr. Mao: ,,Celulele stem sunt preluate din corpul pacientului, de aceea organismul nu le respinge ci le ajută să se dezvolte”. Experimentul a fost testat pe șobolani și a avut succes. Celulele stem au fost injectate în alveola goală a dintelui animalului și rezultatul a fost cel așteptat – în 9 săptămâni dintele a crescut.
La început medicul a folosit un material natural poros pentru a contura structura dintelui și apoi a adăugat celule stem care reprezintă factorul de creștere ce aderă la mulaj (vezi foto). Tehnica permite creșterea țesutului din celulele stem recoltate chiar de la pacient, cum este cel din care este format un dinte normal dar și restaurarea ligametului paradontal. În acest fel pacientul va avea dinții lui și nu va mai trăi cu senzația unui corp străin (ca în cazul protezelor dentare).
Deocamdată nu se știe cât de scumpă va fi aplicarea acestei tehnologii la om, cert este că necesită încă studiu, dar acest lucru nu îi reduce din valoare, ea rămâne cu siguranță o mare descoperire în medicina dentară. Potrivit medicului Jeremy Mao tehnologia demonstrează că este posibilă recuperarea danturii deteriorate la om și poate fi o oportunitate de a fi folosită în clinici în locul implanturilor și a protezelor dentare.