Sindromul metabolic declanșat de un stil de viață nesănătos

0
399
Sindromul metabolic declanșat de un stil de viață nesănătos

Sindromul metabolic este frecvent în rândul populației, dar se tratează (prin schimbarea stilului de viață, adoptarea unei noi diete, creșterea nivelului de activitate fizică, renunțarea la fumat, administrarea unor medicamente pentru reducerea simptomelor). Sindromul metabolic reprezintă o combinație între obezitate, dislipidemie, toleranță alterată la glucoză, hipertensiune arterială, colesterol (scăderea nivelului de colestrol bun) și creșterea trigliceridelor în sânge.

Potrivit medicilor (vezi video) se poate vorbi despre sindrom metabolic atunci când apare creșterea trigliceridelor peste 150 mg/dl, scăderea colesterolului bun, creșterea valorilor tensiunii arteriale peste 130/85, creșterea în greutate, istalarea prediabetului (valorile glicemiei sunt de 100-125) sau a diabetul.

Astfel de factori de risc reprezintă cauze ale bolilor cardiovasculare și desigur ale sindromului metabolic. Un stil de viață nesănătos duce la obezitate și afectează activitatea sistemului nervos simpatic. Supraalimentarea afectează starea de sănătate și capacitatea organismului de termogeneză.

Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare trebuie urmat un tratament pentru sindromul metabolic, care este necesar să fie respectat întocmai. În cazurile când nu se tratează boala se ajunge la complicații grave.

stil de viata nesanatos

De exemplu combinația dintre obezitate și diabet zaharat este un factor de risc al bolilor de ficat cu diferite grade de severitate. De asemenea, sindromul metabolic este o cauză a bolilor căilor biliare și a bolilor de colon. Pacienții pot suferi de boli de ficat gras, colelitiază, polipi la colon, diverticuloza colonului și alte boli.

Citește și:  Vitamine și minerale importante în nutriția umană – Tu știi ce să mănânci ca să fii sănătos?

Din păcate principalele organe afectate de sindromul metabolic sunt ficatul și pancreasul și astfel coplicațile apar la nivelul lor, se produc modificări funcționale, clinice, morfologice, se dezvoltă boli de ficat și pancreas. Dezvoltarea țesutului adipos și creșterea concentrației de acizi grași în sânge poate duce la creșterea numărului de trigliceride și la acumularea grăsimii în ficat deci la dezvoltarea bolilor de ficat gras.

Pentru tratamentul sindromului metabolic este necesar în primul rând schimbarea stilului de viață. Este obligatoriu să se crească nivelul de activitate fizică (zilnic să se meargă pe jos în ritm rapid, timp de minim 30 de minute), să se renunțe la viața sedentară, să se țină o dietă sănătoasă (bogată în fructe și legume) pentru reducerea greutății corporale, să se renunțe la fumat. Desigur se va stabili și un tratament cu medicamente pentru combaterea factorilor care au declanșat sindromul metabolic (diabet, hpertensiune arterială, nivelul crescut de trigliceride, colesterol) și astfel se vor elimina simptomele.

Pentru corectarea rezistenței la insulină nu este suficientă schimbarea stilului de viață, trebuie aplicată și o terapie cu medicamente ce îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Tratamentul se stabilește pentru fiecare pacient în parte (în funcție de istoricul său medical și bolile de care suferă), de către medicul specialist.

Video – Sindromul metabolic: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.