Cum se face parfumul acasa?

0
7023
Cum se face parfumul acasa

Multe persoane isi doresc sa-si creeze singure propriul parfum dar nu stiu cum sa faca acest lucru si chiar isi inchipuie ca ar fi un lucru foarte dificil. Ei bine, nu este chiar asa. Iata cateva informatii despre cum se face parfumul acasa:

Ideea de a crea un parfum propriu natural este extraordinara si punerea ei in aplicare este o alegere excelenta pentru a avea si a folosi cu placere un parfum cu totul natural caruia persoana sa-i cunoasca proprietatile si compozitia.

De multe ori oamenii sunt tentati sa cumpere diferite parfumuri sintetice care se gasesc in magazine si parfumerii si care contin o serie de compusi alergeni, toxici care sunt folositi ca agenti de fixare anorganici de parfum si anumite substante chimice realizate in laborator si care sunt diluate in alcool si solventi sintetici. Acestea nu de putine ori au cauzat alergii la diferite persoane, fapt ce a creat apoi o intoleranta la alte tipuri de parfumuri si produse pure si in special la produsele pentru piele delicata si sensibila.

Fiecare persoana poate sa patrunda putin in arta parfumierilor si sa creeze propriile sale parfumuri cu nenumarate arome – unice si dupa dorinta sa.

Cele mai naturale esente care se pot gasi in comert sunt uleiurile esentiale si absolute. Cele absolute sunt mai greu de gasit si mai scumpe, insa cu acestea se pot crea produse naturale cu un buchet mare de parfumuri pentru gustul oricarei persoane. Un lucru foarte important este de a cunoaste cum se face parfumul in mod corect pentru a nu irosi uleiurile exentiale, rare si scumpe.

Uleiurile esentiale si absolute care sunt necesare pentru crearea unui parfum se clasifica in 3 grupuri:

  • Uleiuri esentiale mai putin permanente pe piele, care se simt imediat ce se miroase un parfum, sunt cele care se disperseaza prima data dupa ce s-a pulverizat parfumul.
  • Uleiuri esentiale care se evapora mai greu decat cele de mai sus si care daruiesc diferite arome parfumate ce alcatuiesc parfumul.
  • Uleiuri absolute si esentiale care se evapora foarte greu de pe piele, care persista mai mult in parfum si sunt la baza compozitiei parfumului.

Intotdeauna compozitiile de parfumuri se creeaza in timp, pentru ca ele au nevoie de o perioada de maturare pentru ca toate esentele sa se amestece si sa ia nastere compozitia finala. Pentru a se macera parfumul are nevoie de o perioada de timp de cel putin doua saptamani, apoi el se va mai schimba usor in timp.

parfumuri de casa

In functie de cantitatea de esenta care se gaseste intr-un parfum si respectiv de cat persista pe piele, parfumurile se clasifica in 4 categorii:

  • Parfumul – Are cea mai mare concentratie de esenta, intre 15-40% din totalul ei.
  • Apa de parfum – Concentratia de esenta variaza intre 8-15%.
  • Apa de colonie – Concentratia de esenta este de 4-8%.
  • Apa de toaleta – Are o concentratie de esenta de numai 2% din totalul ei.
Citește și:  Chirurgia estetica

Exista trei feluri de parfumuri care se pot crea de orice persoana: lichide, uleioase si solide.

Parfumuri lichideTrebuie diluate esentele in procentul dorit, in alcool etilic de 95º, sau in alcool comun care se foloseste in bauturi. Intotdeauna esentele se vor dilua in alcool intr-un recipient de sticla, se va amesteca usor si se va lasa la macerat, la intuneric, timp de 14 zile, iar la cateva zile se va amesteca compozitia.

Parfumuri uleioaseSe va folosi un ulei rezistent la oxidare si durabil in timp, ca de exemplu: ulei de cocos, ulei de jojoba, ulei de germeni de grau. Se va dizolva esenta in uleiul ales si se va lasa la macerat intr-o sticluta de culoare inchisa, la intuneric, timp de 14 zile. La 2-3 zile se va agita sticluta pentru a se omogeniza compozitia.

Parfumuri solide – Se folosesc uleiuri lichide si ceara solida (de exemplu ceara de albine, ceara de soia). Cand se alege ceara vegetala se pune o parte ceara si o parte ulei, cand se alege ceara de albine se pune o cantitate mai mica de ulei si o cantitate mai mare de ceara, cu scopul de a obtine un produs mai solid. Se procedeaza astfel: Se pune ceara de albine la dizolvat in bain-marie, apoi se rastoarna intr-un borcan si chiar in momentul cand incepe sa se solidifice se adauga esenta si se amesteca bine. Daca se face greseala sa se adauge esenta cand ceara de albine este inca fierbinte, se compromite mirosul dat de esenta. Borcanul se inchide ermetic si se lasa sa stea o perioada.

Fiecare ulei esential are anumite caracteristici si proprietati pe piele. In comert exista o serie de uleiuri esentiale derivate din plante care sunt toxice chiar si in cantitati mici si au diferite contraindicatii. Printre cele mai cunoscute fac parte uleiurile esentiale de citrice (lamaie, mandarine, portocale etc) care sunt fotosensibile – devin toxice cand sunt expuse la lumina razelor solare. Deci concluzia este ca trebuie evitate uleiurile esentiale din citrice de persoanele care se expun la soare. Cea mai buna solutie ramane alegerea unor uleiuri esentiale pure, naturale, care sunt recomandate de un fitoterapeut, pentru a obtine garantia compozitiei lor.

Parfum din flori proaspete: Se folosesc flori de trandafir sau iasomie proaspat culese, un vas cu apa, alcool etilic de 96º cumparat de la un magazin de bauturi si o sticla de culoare inchisa care se va putea inchide ermetic.

Modul de preparare: Se aleg petalele de flori si se pun la infuzat in vasul cu apa fierbinte timp de 10 minute, apoi se lasa sa stea intr-un loc racoros si protejat de lumina soarelui. Se filtreaza compozitia printr-un tifon steril si se adauga 20% alcool. Se amesteca si se pune in sticla de culoare inchisa, se inchide bine, se pune la intuneric timp de 7 zile, agitandu-se periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.