Te întrebi probabil de ce ai nevoie de suplimente alimentare când urmezi o dietă bogată în alimente vegetale care îți oferă multe substanțe nutritive. Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, efectul lor este extraordinar asupra organismului deoarece îmbunătățesc starea de sănătate. Nu ai de unde să știi dacă alimentația îți oferă toate elementele nutritive de care organismul tău are nevoie, însă poți face analize de sânge pentru a verifica dacă ai un deficit de vitamine. În cazul în care ai și o singură problemă de sănătate (de ex. dacă îți cade părul) este posibil să ai o carență de elemente nutritive care a dus la apariția ei.
Mulți oameni consumă alimente vegetale și integrale și acest lucru este sănătos pentru organism însă nu le oferă necesarul de vitamina D și B12. Vegetarienii în special suferă de un deficit de vitamian B12 (pentru că aceasta nu apare în alimentația vegetariană) și de aceea ei trebuie să ia zilnic suplimente alimentare de acest nutrient. Cele mai bune produse de acest gen sunt cele cu metilcobalamină (deoarece se absorbe mai bine decât cele cu ciancobalamină).
Acestea sunt două tipuri variate de vitamina B12, care se pot achiziționa de la plafar, în cazuri de carențe mari medicul recomandă varianta injectabilă de vitamina B12. În urma analizelor de sânge mulți oameni descoperă că au o carență de vitamina D. O soluție este de a sta la soare pentru ca aceasta să fie sintetizată în piele, sau dacă nu, se pot lua suplimente naturale de vitamina D. Suplimentele nu trebuie să înlocuiască alimentele naturale, ele vin ca o completare, au rolul de a acoperi deficitul de vitamine și minerale, de a consolida sistemul imunitar al organismului, de a preveni unele boli și afecțiuni ale acestuia.
Persoanele care se simt mereu epuizate și obosite pot lua suplimente alimentare de vitamine din grupul B, deoarece potrivit medicilor deficitul de astfel de nutrienți pot fi cauza acestor stări, a schimbărilor bruște de dispoziție. Cele mai indicate vitamine sunt B6, B12 și acidul folic. Astfel de vitamine B se administrează dimineața, nu se iau seara deoarece pot crea insomnie sau pot face ca somnul să nu fie odihnitor.
Pentru îmbunătățirea sistemului imunitar este recomandată vitamina E care are și un efect antioxidant puternic. Fierul ajută în combaterea anemiei și în creșterea numărului de globule roșii. Se fac analize de sânge și dacă apare o scădere a numărului de globule roșii, producerea acestora se poate realiza eficient cu suplimente de fier. Nu se iau niciodată suplimente de fier și de vitamina E în același timp deoarece aceste două elemente nutritive interferă între ele, iar astfel efectul lor este diminuat.