Oxidarea internă și externă a grăsimilor polinesaturate din uleiuri vegetale

0
1171
Oxidarea internă și externă a grăsimilor polinesaturate din uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale care sunt realizate industrial din semințe au grăsimi polinesaturate au o acțiune ambivalentă, deci în opinia specialiștilor oferă și avantaje și dezavantaje organismului. Astfel de grăsimi sau de acizi grași polinesaturați favorizează inflamațiile sistemice mai ales dacă sunt consumate în exces.

Acest lucru este ușor de realizat având în vedere că se găsesc în uleiurile din semințe care sunt folosite în majoritatea alimentelor procesate, în sosuri, produse de tip fast-food, preparate de la restaurante, etc. Din categoria acestor acizi fac parte acizii grași Omega-3 și Omega-6, acești acizi grași sunt cei mai cunoscuți.

Consumul ridicat de uleiuri industriale din semințe are efecte negative asupra sănătății, crește riscul de afecțiuni inflamatorii, de cancer, obezitate și diabet. Astfel de produse sunt ieftine și achiziționate în supermarket-uri și anume: ulei de floarea-soarelui, ulei de soia, ulei de sâmburi de palmier, ulei de arahide, ulei de rapiță, ulei de porumb, ulei de in, ulei de susan, ulei de șofrănel, ulei de cânepă și ulei de sâmburi de struguri. Astfel de uleiuri trebuie evitate sau consumate în cantitate redusă pentru menținerea sănătății.

În mod normal, acizii grași Omega-3 (de tip ADH și AEP) sunt importanți pentru procesele metabolice, pentru memorie și sănătatea retinei și pot ajuta la reducerea riscului de artrită și boli cardiovasculare.

Din cauza alimentelor care le conțin și a preparatelor culinare ce se realizează cu o cantitate mare de astfel de uleiuri industriale derivate din semințe, aportul de acizi grași polinesaturați este mare și de aceea devin cauza unor inflamații în organism. Acest lucru se explică prin faptul că grăsimile polinesaturate din uleiurile vegetale suferă și procese de oxidare internă și externă ce le transformă în toxine și care afectează sănătatea organismului.

Aerul și lumina sunt factori care afectează stabilitatea grăsimilor polinesaturate din uleiurile industriale derivate din semințe în sensul că le provoacă reacții de oxidare. Este vorba despre un proces de râncezire ce se produce prin faptul că moleculele reacționează cu oxigenul din aer.

oxidarea uleiurilor vegetale

Uleiul rânced nu mai este bun pentru consum deoarece conține radicali liberi, astfel el va avea efecte negative asupra organismului. Pentru a preveni procesul de oxidare, uleiul trebuie depozitat într-un loc răcoros, întunecat și uscat, atât în magazin cât și acasă.

Citește și:  Marea Moarta, o sursa bogata de substante benefice pentru sanatate

În caz contrar, lumina, căldura și aerul sunt factori care promovează procesul de oxidare externă a uleiului vegetal. Prin consumul de ulei rânced crește cantitatea de radicali liberi în organism care deteriorează celulele, au acțiune inflamatoare în organism și pot produce multe boli grave printre care se numără cancerul și boala Alzheimer.

Uleiurile industriale derivate din semințe au o cantitate redusă de antioxidanți sau chiar nu mai conțin deloc astfel de substanțe deoarece (deși natura a făcut ca ele să apară în semințe) prin procesul de rafinare și prelucrare industrial ce se realizează cu solvenți chimici, ele sunt distruse.

Astfel de antioxidanți ar trebui să îndeplinească un rol de protecție împotriva radicalilor liberi însă deoarece sunt distruși acest lucru se încearcă a fi combătut prin introducerea antioxidanților artificiali în uleiurile industriale vegetale. Potrivit cercetătorilor astfel de antioxidanți nu au aceeași capacitate de protecție ca și antioxidanții naturali.

În concluzie grăsimile polinesaturate sunt vulnerabile la oxidare și de aceea consumul de uleiuri râncede este mare. În plus apare și o oxidare suplimentară prin preparare și deci se ajunge la consumul de grăsimi oxidate care formează substanțe toxice ce îmbolnăvesc organismul.

Oxidarea internă a grăsimilor polinesaturate este și ea un risc pentru sănătate. Aceasta se realizează în interiorul organismului și afecteză celulele. Consumul mare de uleiuri industriale derivate din semințe bogate în astfel de grăsimi polineasturate duc la formarea unor membrane celulare necorespunzătoare ce fac celulele să fie vulnerabile. Treptat prin oxidarea internă și formarea de substanțe toxice se contribuie la producerea unor efecte nocive și la dezvoltarea bolii sistemice.

Nutriționiștii recomandă uleiurile vegetale care au o cantitate mare de acizi grași mononesaturați, puține grăsimi saturate și foarte puțini acizi grași polinesaturați. Astfel de uleiuri sunt indicate pentru consum ca atare și pentru prăjire, sunt considerate mai sănătoase. Un astfel de produs este uleiul de măsline extravirgin care este recomandat pentru consum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.