De ce ai nevoie de suplimente de seleniu? – 10 beneficii pentru organism

0
145

Seleniul este un oligoelement esențial pentru sinteza enzimelor antioxidante, este necesar pentru sistemul imunitar și menținerea sănătății organismului. Principala sursă de seleniu necesară organismului este dieta de origine vegetală. De asemenea, seleniul se găsește și în carne de vită, organe, lactate, fructe de mare. Seleniul joacă un rol importat în menținerea echilibrului intracelular, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Care sunt beneficiile seleniului pentru sănătate? De ce ai nevoie de suplimente de seleniu?

Navigare rapidă în articol:

  1. Seleniu – 10 beneficii pentru organism
  2. Cum poți preveni deficitul de seleniu

1. Seleniu – 10 beneficii pentru organism

Seleniul crește imunitatea organismului

Seleniul consolidează sistemul imunitar și ajută în prevenirea bolilor cronice. El face parte din categoria de nutrienți care susțin funcția imunitară. Dintre aceștia ceimai importanți sunt:

  • Vitamina A, B1, B2, B6, B12, C, D, E
  • Biotină, niacină, acid pantotenic, acid folic
  • Fier, cupru, zinc.

Seleniul susține acțiunea glutationului în organism

Când vine vorba despre suplimente alimentare, o formulă bogată în antioxidanți este cea alcătuită din seleniu, zinc, magneziu, glutation, vitamina B, C și E. Această combinație susține imunitatea organismului și echilibrul hormonal.

Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, care protejează celulele de deteriorare. El este sintetizat în ficat și are următoarele proprietăți:

  • Este esențial pentru sinteza și repararea ADN-ului
  • Are efect anticancer, antiviral, antiinflamatoriu
  • Ajută la activarea unor enzime celulare
  • Are rol în procesul de detoxifiere din ficat și din întregul organism, ajută la eliminarea toxinelor, medicamentelor și metalelor grele, prin urină și fecale
  • Menține integritatea globulelor roșii
  • Este esențial pentru ținerea sub control a radicalilor liberi
  • Este necesar pentru sănătatea sistemului imunitar al organismului.

În procesul de menopauză sau în perioada modificărilor hormonale nivelul de glutation scade, deci este important de îmbunătățit concentrația acestui oligoelement, astfel se previne și procesul de îmbătrânire. Seleniul are un rol împortant în producția de glutation.

Cu cât o persoană este mai stresată cu atât are nevoie de mai mult glutation. Deficitul de glutation este asociat cu multe boli autoimune, oncologice, autism, eczeme, boli vasculare, psoriazis, boala Alzheimer, oboseală cronică și altele.

Seleniul previne cancerul

Unele studii ale cercetătorilor au asociat nivelul scăzut de seleniu din organsim cu riscul de cancer. Suplimentele de seleniu sunt eficiente în prevenirea adenoamelor colorectale la pacienți.

Seleniul este important pentru sănătatea glandei tiroide

Tiroida produce hormoni tiroidieni; în cazul în care aceștia sunt insuficienți, atunci crește riscul de declanșare a hipotiroidismului. Seleniul este absorbit în organism, preluat de proteine și acționează ca o enzimă antioxidantă, care este necesară pentru metabolismul hormonilor tiroidieni. El combate stresul oxidativ și radicalii liberi în glanda tiroidă, care produce hormonul tiroidian iodat.

Seleniul este un oligoelement esențial pentru sintetizarea hormonilor tiroidieni care sunt responsabili de reglarea metabolismului, spun oamenii de știință. Deficitul de iod și seleniu crește riscul de cretinism la copii. Conform unui studiu realizat de cercetători, scăderea nivelului de seleniu din sânge poate duce la dureri musculare la membrele inferioare și la uscăciunea pielii. De asemenea, carența de seleniu este asociată cu hipotiroidismul și cu tiroida autoimună Hashimoto.

Citește și:  Exerciții de gimnastică pentru sănătatea vaselor de sânge și a articulațiilor

Prevenirea formării cheagurilor de sânge

Enzimele de seleniu ajută în prevenirea formării cheagurilor de sânge și în scăderea riscului de a dezvolta plăci de ateroscleroză. Asta scade riscul de ateroscleroză, ce produce boala cerebro-vasculară și boala coronariană. Prima duce la accident vascular cerebral, iar a doua la angină pectorală, cardiopatie ischemică, moarte subită cardiacă, infarct miocardic.

Prevenirea bolilor cadiovasculare

Studiile cercetătorilor au arătat eficiența suplimentelor de seleniu în prevenirea bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor, combinația dintre coenzima Q10 și seleniu reduce rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare la persoanele în vârstă. Acești nutrienți au efect benefic asupra funcției cardiace și scad riscul de boli cardiovasculare.

Seleniul ajută în prevenirea declinului mental

Seleniul ajută în reducerea stresului oxidativ, care a fost asociat cu o serie de boli degenerative: Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă. Aceste boli grave afectează gândirea, memoria, comportamentul, motricitatea.

Reglează hormonii masculini

Acest oligoelement menține funcția reproducătoare masculină, prin reglarea nivelului de hormoni masculini. Seleniul este important pentru organism, deci trebuie introdus în dietă, pentru că previne infertilitatea masculină.

Reduce simptomele astmului

Astmul este o afecțiune cronică, ce afectează căile respiratorii. Fumatul este dăunător persoanelor care suferă de astm, chiar dacă este pasiv. Acesta agravează simptomele de astm. De asemenea și infecțiile respiratorii – răceala, gripa, pneumonia – reprezintă factori ce agravează astmul. Alți factori de risc sunt obezitatea și sindromul metabolic. Celulele adipoase eliberează substanțe care pot intensifica simptomele de astm. Și celulele care provoacă inflamația și care se adună între celulele adipoase din jurul bronhiilor, pot agrava astmul.

Unele studii ale cercetătorilor arată că seleniul ajută în scăderea simptomelor astmului.

Scade riscul de osteoartrită

Statisticile arată că ostoartrita este cea mai frecventă boală articulară la oamenii cu vârsta peste 40 de ani, dar mai ales la oamenii în vârstă. Boala afectează mai mult femeile decât bărbații, care au vârsta între 40-70 de ani. Osteoartrita primară afectează articulațiile genunchiului, ale șoldului, iar acea secundară este cauzată de boli precum: anomalii articulare, răni, infecții, boli la cartilajul articulațiilor (gută, artrită reumatoidă), tulburări metabolice (surplusul de fier și cupru în organism).

Deficitul de seleniu poate duce la declanșarea osteoartritei.

2. Cum poți preveni dificitul de seleniu

Deficitul de seleniu a fost asociat cu multe boli și  anume: boli de inimă, boli neurologice, infertilitate masculină, cancer, sindrom de colon iritabil, mialgie, sistem imunitar slăbit, gușă, hipotiroidism, osteoartrită cronică.

Surse naturale de seleniu:

  • Foarte multe produse vegetale conțin seleniu
  • Carnea de vită, organele, fructele de mare și produsele lactate au seleniu
  • Porumbul, varza, ceapa, usturoiul, nucile au seleniu.

Cea mai mare cantitate de seleniu se găsește în nuci braziliene. Studiile cercetătorilor sugerează că seleniul din alimente este mai eficient decât seleniul din suplimente alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.