De ce creeaza tigarile dependenta?

0
480
De ce creeaza tigarile dependenta

Va intrebati de ce creeaza tigarile dependenta? Nicotina este cea care ia laurii acestei minuni, substanta fiind de fapt protectorul tutunului de insecte. Nicotina este folosita drept insecticid pentru multe culturi, si poarta si vina pentru uciderea albinelor de miere.

Nicotina este o toxina foarte puternica, ce se dovedeste chiar letala daca este consumata picatura cu picatura, insa daca ajunge la nivelul creierului primeste control asupra a mai mult de 200 de substante diferite! Dopamina este cea mai importanta substanta secretata de creier care reactioneaza la influenta nicotinei.

Dopamina este principalul neurotransmitator de motivatie, aceasta fiind responsabila pentru senzatia de dorinta sau necesitate ce se activeaza pentru a le arata oamenilor ca acestia traiesc. In plus, dopamina se activeaza si cand creierul incearca sa invete corpul o lectie de supravietuire. Dopamina ofera senzatia de bine atunci cand suntem admirati, laudati, si ne instiga sa avem nevoie de oameni in jurul nostru, sa tanjim spre afectiune, succes, anxietate sau chiar ne induce necesitatea hranirii si a hidratarii.

Cand foamea isi face simtita prezenta, atunci retelele neuronale de dopamina sunt stimulate, ducand la simtamantul anticiparii, dorintei de a manca. Fiecare muscatura si inghititura stimuleaza dopamina si mai mult, asta pana cand peptidele de la nivelul stomacului trimit mesajul satietatii.

Creierul nu se multumeste doar cu stimularea si satisfacerea dorintelor legate de hrana, hidratare, iubire sau implinire; el se asigura ca in viitor acestea vor fi indeplinite in mod regulat.

De ce provoaca tigarile dependenta? Pentru ca substantele din acestea reprezinta noi cai de stimulare a dopaminei de indata ce ajung la nivelul creierului. Nicotina ofera dependenta si nevoia morala de a consuma tot mai multe tigari. Dependentii de nicotina simt o placere imensa cand fumeaza, eliberandu-se de stres pentru o foarte scurta perioada si aflandu-se intr-un cerc vicios. Lumea dependentului de nicotina este una plina de minciuni pentru ca acesta crede ca nu poate trai fara nicotina, desi aceasta ii face de fapt rau.

Nu se stie de ce dependentul de nicotina precum si dependentii de alte droguri, simt aceasta nevoie acerba de a fuma tot mai mult si mai mult. In mod similar, nu se stie nici de ce unii fumatori devin dependenti si altii nu sau de ce incercarile de renuntare la fumat sunt insotite de simptome de sevraj severe.

Daca inca va intrebati de ce creeaza tigarile dependenta, ei bine, raspunsul este nicotina! Aceasta este un stimulant neuronal legal care activeaza raspunsurile de criza la sistemului cerebral. Aceasta schimbare chimica in organism provoaca senzatia de „high” care ii face pe consumatorii de tigari sa se simta superiori sau diferiti de alti consumatori de droguri ilegale.

Fiecare fel de drog utilizat are efecte diferite, insa intr-un anumit grad similare, astfel ca dopamina este „luata ostatec” de catre nicotina si creeaza simtamantul fals de importanta a continuarii consumului, care va asigura in acest fel viata frumoasa, ferita de griji si probleme. Desi nu pare o problema de la inceput, fumatul schimba viata dependentului si ii provoaca acestuia anxietate si tulburare.

Scaparea de dependenta de tigari este dificila pentru ca, in timp ce familia si cunoscutii incearca sa il ajute pe dependent, nevoia mentala a acestuia de a fuma este tot mai mare, iar auto-distrugerea atinge cote alarmante.

Cum scapam de dependenta?

Dependenta de nicotina reprezinta o adevarata boala mentala care acapareaza intregul corp. Daca boala poate fi tinuta sub control, asta nu inseamna ca ea poate fi vindecata complet! Daca ati reusit sa va abtineti de la tigari, nu va intoarceti la ele, pentru ca o singura tigara este cel mai adesea de ajuns pentru a va reintoarce la fumatul pachetelor intregi pe zi.

De ce creeaza tigarile dependenta doar la unii oameni? 10% din fumatori fac acest lucru doar cand sunt in public, neavand niciun fel de dependenta. Genetica joaca un rol important in dependenta, astfel ca problemele apar cand aceste diferente genetice trebuie cercetate. Cum putini sunt cei care nu devin dependenti, acestia nu pot fi analizati intr-o asa masura incat sa se descopere care este factorul ce ii intareste in fata tentatiei fumegande.

La fumarea primelor 3-4 tigari nu exista inca dorinta de a fuma, de a flamanzi dupa tigara. Nicotina este cea care stimuleaza creierul sa ceara mai mult tutun! Tigara nu oferea la inceput senzatia de eliberare in urma pufaitului sau trasului in piept. Aceasta dorinta a venit in timp.

Majoritatea dependentilor de tigara au cazut in aceasta patima in vreme adolescentei sau a studentiei. Nimeni nu a crezut insa, inainte de a se apuca de fumat, ca aceasta actiune este atat de nociva si dependenta. In primele zece secunde de la primul fum, peste 50% din nivelul dopaminei din creier creste si se ocupa cu nicotina, saturand-o. Daca sunt saturati, senzorii de dopamina contribuie la desensitivizarea receptorilor care duc la activarea a milioane de alti receptori.

dependenta de tigari

Nu mai conteaza de ce creeaza tigarile dependenta, atata timp cat ele provoaca trairea unei vieti in minciuna. Daca aveti destula incredere in dumneavoastra si determinare pe masura veti reusi sa scapati de fumat. Nu putini sunt cei care au reusit sa sa lase de fumat dupa multi ani de viciu.

Daca primele zile de recuperare din dependenta sunt groaznice, pe masura ce timpul trece si corpul se detoxifica, veti ajunge sa va simiti mult mai bine si sa va dati seama de efectele negative pe care tutunul l-a avut asupra sanatatii dumneavoastra. Recuperarea trebuie sa fie dorita de dependent pentru ca acesta sa poata sa scape de problema sa de sanatate.

In fiecare an, numarul celor care scapa de dependenta creste tot mai mult, astfel ca multi sunt cei ce reusesc sa isi revina si sa se bucure de o viata fara miros de tutun si de fum de tigara. La nivel constient, peste 70% dintre fumatori isi doresc sa poata renunta la fumat.

Dintre acestia, putini sunt insa cei destul de determinati care sa scape de influenta nicotinei. Inainte de a scapa de dependenta de nicotina, bolnavul trebuie sa treaca prin cinci pasi importanti: recunoasterea bolii, incercarea de recuperare a functionarii bune a dopaminei, frangerea obiceiurilor de fumat, abandonul rationalizarii din spatele fumatului si prevenirea revenirii dependentei.

Dupa vindecarea dependentei, revenirea acesteia este un pericol iminent; jumatate din fumatorii care se lasa cred ca o singura tigara nu va aduce inapoi dependenta. Acestia se inseala, pentru ca de indata ce vor avea din nou fum si nicotina in sange, corpul lor si simturile vor cadea prada drogului.

Daca nicotina nu mai este in corp, acesta trebuie sa isi canalizeze senzatia de dorinta catre altceva. Cel mai comun simptom al sevrajului, care inlocuieste actiunea fumatului, este dorinta de mancare.  Trebuie sa aveti grija sa nu treceti peste micul dejun niciodata, pentru ca veti avea un nivel scazut de zaharuri in sange si va veti confrunta cu ameteli si alte probleme.

Nicotina actioneaza drept stimulant si provoaca celulele de grasime sa treaca in sange. De aceea fumatorii renunta la micul dejun si pranz fara sa simti niciun fel de foame sau scadere a nivelului de zaharuri din sange. Simptomele lipsei micului dejun la nefumator sunt tremuratul, iritabilitatea, nervozitatea, confuzia, furia, probleme de gandire sau imposibilitatea de a te concentra. Pentru a avea un organism sanatos este recomandat sa mancati putin si des, insa si sanatos.

Citește și:  Care sunt factorii ce dau dependența de fumat?

Dependentii de cafeina stiu ca tutunul produce eliminarea cafeinei din sistem de doua ori mai repede decat in mod obisnuit. Dupa ce scapati de dependenta de tutun, o cana de cafea sau ceai vi se poate parea ca fiind doua. In primele trei zile de la renuntarea la fumat este recomandat sa beti sucuri de fructe  care ajuta la stabilizarea zaharului din sange in acelasi timp cu accelerarea eliminarii nicotinei restante in organism.

Pentru a avea succes in eliminarea nicotinei din viata dumneavoastra trebuie sa va doriti cu ardoare sa scapati de dependenta. O eliminare temporara a nicotinei nu face deloc bine organismului pentru ca atunci cand veti cadea din nou in „pacatul” fumatului, organismul va resimti mult mai puternic efectul nicotinei si isi va dori si mai multa substanta toxica. Orice actiune stresanta va poate indemna catre tigara; acesta este momentul in care trebuie sa va aratati forta si sa va abtineti de la a fuma!

Cercetatorii sugereaza ca dependenta tigarilor tine si dupa ce va lasati de fumat, aceasta fiind mai exagerata in primele zile de la decizia finala. In situatiile extreme puteti avea dorinta de a va reapuca de fumat, astfel ca veti resimti efectele nicotinei in corp inainte ca aceasta sa fie eliminata in intregime.

De este aceasta dependenta atat de exacerbata insa? Pentru ca creierul a fost invatat sa ceara mai multa nicotina si nu o primeste. In fiecare zi, cel care a renuntat la fumat se confrunta cu cel putin 20 de minute de ardoare in ceea ce priveste fumatul. Dependentul care a renuntat la drogul sau resimte cel putin de sase ori pe zi nevoia de a fuma in primele cateva zile de la incercarea sa de a se lasa de fumat.

Daca reusiti sa va mentineti calmul si taria si nu va lasati prada dorintei de a fuma, atunci ati trecut testul si va puteti continua viata. Imbunatatirea sanatatii mentale si fizice va va ajuta sa va descurcati in viata mult mai usor.

Abandonarea tigarilor

Daca dependenta de tigari va da batai de cap, de ce sa nu incercati sa renuntati la aceste elemente nocive din viata dumneavoastra, care va fac sa traiti intr-o minciuna? Acceptarea conditiei de dependenta este primul pas in doborarea acestei afectiuni. Daca reuntati la fumat, nu veti mai avea probleme in ceea ce priveste oxigenul din sange.

Desi firmele producatoare de tigarete spun ca tigarile au gusturi si mirosuri diferite, acest lucru nu este adevarat. Chiar daca ar fi, plamanii nu au papile gustative care sa confirme acest lucru! Creierul este invatat sa creada ca iubeste nicotina si o doreste, de aceea dependentul va avea de furca in incercarea sa de a renunta la fumat. Inainte de a va lasa prada emotiilor, incercati sa va pastrati calmul si sa va stapaniti dorinta arzatoare de a fuma.

Fumatorii se autoconving ca fumeaza pentru a scapa de stres cand de  fapt aceasta activitate intensifica dorinta de a fuma. Pentru ca nicotina este de fapt un alcaloid aceasta va fi eliminata din organism mult mai repede de stres, vitamina C si alcool, lucruri bogate in acid.

Situatiile pline de stres duc adesea la simptome de sevraj, necesitand inlocuirea imediata cu nicotina. Fumatul calmeaza pe moment aceasta dorinta, insa nu va scapa de stres ci doar de dorinta de a fuma si de  a avea nicotina in corp. De indata ce vedeti ca va puteti descurca chiar foarte bine si fara nicotina nu va simtiti mai liberi si mai relaxati.

Ati primit si raspunsul la intrebarea de ce cauzeaza tigarile dependenta, astfel ca puteti sa va indreptati spre drumul cel bun de eliberare a corpului si creierului de nicotina. Nivelul de dopamina din creier va fi mult mai adecvat iar senzatiile din conditiile de stres si nu numai vor fi pe masura. Daca va veti mentine calmul chiar si in situatiile de criza veti reusi sa treceti cu bine de nevoia de a fuma.

Daca va ganditi mai bine veti ajunge la concluzia ca o tigara nu v-a rezolvat problemele si ca trebuie sa va confruntati cu acestea din nou. Nu va fi nicodata timpul potrivit pentru a renunta la fumat daca nu va veti convinge pe dumneavoastra ca aveti nevoie de asta. Recuperarea in urma dependentei de nicotina poate fi tot ceea ce ati visat vreodata; va veti relua in maini propria soarta si va veti simti mult mai bine stiind ca puteti sa va refaceti viata fara limite, priviri incruntate si mirosuri neplacute.

In lumea reala, unde nu sunt uleiuri, fumuri si mirosuri de ars totul are o savoare mai naturala si mai sanatoasa. Pielea nu mai este urata, fada si corojita iar organismul isi recapata puterea. In plus si riscul cancerului incepe sa scada pe masura ce perioada de abstinenta de la tigara este mai mare.

Pentru a scapa de dependenta de fumat trebuie sa luati fiecare zi ca atare si sa faceti pasi mici in vederea recapatarii libertatii plamanilor dumneavoastra. Se pare insa ca, asa cum spun si studiile, fumatorii care renunta la patima lor sunt predispusi la recapatarea acestui narav,  pentru ca ajung sa cada din nou in fumul de tigara.

Nici macar oamenii de stiinta nu stiu de ce nicotina are efecte permanente asupra organismului in sensul ca, odata incercata, aceasta provoaca dependenta, o dependenta care nu poate fi uitata toata viata. In plus, chiar oameni care au renuntat la fumat au ajuns sa se reapuce de fumat dupa zeci de ani de zile fara tigara!

In vederea scaparii de dependenta de nicotina este nevoie de un program de recuperare, doar cei cu o vointa de fier reusesc sa scape foarte repede de acest viciu. Plasturii, inhalatoarele si alte medicamente anti-fumat care trateaza incet dependenta pot functiona sau pot da gres si astfel, o noua suferinta va incepe pentru dependentul care pur si simplu nu se poate lasa.

Educatia si intelegerea joaca si ele un rol foarte important in succesul recuperarii dependentului de nicotina la fel cum si cei care au taria necesara evitarii tigarilor reusesc sa nu mai puna gura pe tigara. Se poate si ca mintea sa fie educata si motivata intr-o masura destul de mare sa scape de nicotina astfel ca aceasta din urma nu mai este vazuta ca o amenintare pentru organism si nu mai constituie nici un fel de interes.

Jumatate din cei care se lasa de fumat declara ca a fost mult mai usor decat au crezut ei. Se pare ca si incercarile spontane au mai mult efect decat cele planificate, rata recuperarii dependentilor de nicotina fiind de doua ori mai mare la cei care au decis dintr-odata sa se lase de fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.