Multor femei le lipsește dorința de a merge la sală, de a face antrenamente. De ce evită femeile sala de sport? Conform unui studiu realizat de cercetători există mai multe motive pentru care femeile se simt incomod în sala de gimnastică. Află în cele de mai jos care sunt aceste motive, de ce femeile evită antrenamentele și de ce majoritatea se simt inconfortabil să facă exerciții în public.
Navigare rapidă în articol:
- De ce evită femeile sala de sport
- Lipsa de exerciții fizice la femei
- Ce spun specialiștii despre inactivitate sau viața sedentară
1. De ce evită femeile sala de sport
Pentru unele femei este destul de dificil să meargă la sala de sport și asta nu neapărat din comoditate. Este vorba despre curaj. Oamenii de știință au spus că vizita la sală ar putea fi considerată un test de curaj pentru femei. Există multe alte motive care le fac pe femei să nu facă sport.
De ce evită femeile sala de sport? – Din timiditate
Multe femei suferă de așa numita timiditate de a merge la sală. Este un fel de angoasă, o temere care le împiedică să facă exerciții la sală. Le este frică ca alte persoane le-ar putea judeca modul cum fac antrenamentele, sau aspectul corpului (necorespunzător din cauza prea multor kg în plus).
Conform studiilor realizate de cercetători:
- 25% dintre femei nu merg la sala de sport pentru că într-un astfel de loc vin mulți oameni și se simt intimidate că ar putea fi subiect de bârfă
- 19% dintre femei renunță să meargă la sală pentru că sunt îngrijorate de ceea ce ar putea crede lumea despre ele
- 21% dintre femei cred că vor arăta rău în fața celor care vin la antrenamente la sala de sport.
Timiditatea nu este același lucru cu stima de sine scăzută, dar este cu siguranță un defect al caracterului sau un deficit de personalitate. Timiditatea afectează întreaga ființă a unei femei – mintea, corpul, sinele ei. În multe cazuri, timiditatea le face pe femei să nu meargă la sală, să prefere viața sedentară, acasă.
Cum pot depăși femeile timiditatea de a merge la sală?
Probabil multe femei își amintesc de lecția de educație fizică din copilărie, de la școală. Și atunci erau timide, aveau impresia că toți copiii le privesc la ora de sport și evitau să vină la lecție, sau în orice caz nu mergeau la sport cu plăcere. Un copil timid poate deveni un adult timid, asta spun psihologii.
Prin urmare, la vârsta adultă, orice femeie care a avut această problemă în copilărie, va constata că o are și acum. Cum poate depăși timiditatea? Există câteva sfaturi recomandate de specialiști:
- Cel dintâi trebuie să-și stabilească un obiectiv (acela de a veni la sală, de a slăbi) și apoi să-și asume responsabilitatea de a-l atinge și de a urma programul de antrenament recomandat de instructor
- Să renunțe la gândurile negative și să urmeze programul de exerciții fizice
- Să fie convinsă că antrenamentele îi pot schimba stilul de viață (dieta, obiceiul de a fuma) și aspectul corpului
- Să treacă peste problemele și gândurile rele care îi vin în minte (că ar putea greși, că nu va avea rezultate și multe altele)
- Să înțeleagă bine motivul pentru care vine la sală și astfel va putea trece peste orice angoasă, peste orice gând neconstructiv sau alte astfel de fleacuri.
De ce evită femeile sala de sport? – Lipsa de bani
Statisticile arată că 27% dintre femei nu merg la sală din cauza lipsei de bani. Multe consideră că a merge la sală este o risipă de bani, pentru că ele ar putea face sport și acasă. Există femei care merg la sală, plătesc abonamentul și totuși se întreabă dacă merită să plătească acești bani, dacă nu ar fi bine să îi folosească în alte scopuri.
Și totuși, în România femeile nu merg la sală din cauza lipsei de bani, pentru că salariile sunt mici. Costul antrenamentelor poate fi o cheltuială mare când bugetul familiei este limitat.
Pe de altă parte, există și femei care plătesc abonamentul la sală și apoi lipsesc de la antrenamente deoarece au timpul ocupat cu alte activități. În concluzie, banii sunt irosiți în astfel de cazuri, persoanele plătesc calitatea de membru, dar nu se prezintă la program.
Potrivit specialiștilor: „Faptul că nu facem sport ne costă mai mult decât dacă am alege să ducem o viață activă, să mergem frecvent la sala de sport.” De exemplu dacă am merge cu o bicicletă la muncă, am putea economisi banii din transportul public, sau cei cheltuiți cu mașina proprie.
Evident pentru a merge la sală trebuie să se plătească o taxă. Asta pentru că centrele de fitness oferă membrilor diferite dispozitive de sport: biciclete ergonomice, benzi de alergat, echipamente cardio și altele. Sălile de Pilates, Zumba, dans, Yoga, arte marțiale au formatori care trebuie plătiți pentru munca lor. Cursurile sunt eficiente dar trebuie plătite, nu sunt gratis.
Cu toate că există multe beneficii ale mersului la sală, totuși femeile nu își fac timp să vină la antrenamente pentru a lucra la sănătatea lor. Ele preferă să ducă o viață sedentară, care nu este deloc în avantajul lor.
De ce evită femeile sala de sport? – Sunt descurajate
Studiile cercetătorilor arată că 16% dintre femei evită sala de sport deoarece sunt descurajate de modul în care se desfășoară exercițiile. Multe nu reușesc să țină ritmul cu cei care fac fitness, sau nu știu cum funcționează anumite dispozitive de sport.
Un procent de 14% dintre femei consideră că nu sunt suficient de capabile să țină pasul cu alte persoane și să facă exercițiile în ritmul impus de instructor. De asemenea, 14% dintre femei se simt intimidate de formator, mai ales dacă acesta este bărbat. Acest lucru le face să renunțe, le afectează performanța și nu mai au rezultate.
Femeile care au astfel de probleme trebuie să fie conștiente că antrenamentele au scopul de a le ajuta să-și îmbunătățească condiția fizică. Nimeni nu le face perfect la început, dar treptat se obțin rezultate din ce în ce mai bune. Prin urmare, femeile nu trebuie să se teamă de procesul de antrenament, nu trebuie să fie descurajate de astfel de lucruri. Ar fi indicat să se concentreze doar pe procesul de a continua antrenamentul, așa cum reușesc ele în momentul respectiv. În plus, dacă observă că alte persoane se descurcă mai bine, pot lua asta ca pe un exemplu și pot profita de experiența acestora.
Femeile care cred că doar ele nu fac exercițiile în mod corect la sală, se înșeală. Realitatea este alta. Poate că multe persoane de la sală arată ca și cum știu ce fac. Dar dacă am ține cont de părerea instructorilor, cu siguranță aceștia ar confirma faptul că doar un mic procent din persoanele care vin la sală fac ceea ce trebuie, în mod corect. Prin urmare, toată lumea se străduiește să facă antrenamentele bine, dar puține persoane reușesc într-adevăr.
De ce evită femeile sala de sport? – Modul cum arată
Cercetătorii spun că 15% dintre femei se simt jenate de modul cum arată, de faptul că sunt transpirate sau roșii la față. Astfel de probleme apar, din păcate, dar trebuie depășite. Întotdeauna vor exista persoane care zâmbesc răutăcios sau care spun ceva despre cei din jur. Asta este societatea în care trăim. Unele femei reușesc să treacă peste asta, să uite de privirile altora și să se concentreze mai bine pe exerciții.
O soluție este să poarte căști și să asculte muzica preferată în timp ce fac exerciții la diferite dispozitive (ex.banda de alergat). De multe ori femeile nu vin singure la sală, vin în compania unor prietene și astfel atenția este concentrată asupra acestor persoane.
Pentru a preveni diferite probleme, unele femei aleg să vină la sală în timpul săptămânii, în zilele de luni-vineri, pentru a evita aglomerația din weekend. Cea mai bună alegere este să vină dimineața la sală, asta desigur dacă au timp și nu sunt la muncă. În această perioadă, sala de sport este aproape goală, deci arată complet diferit, iar asta contează în evitarea multor probleme de care am spus mai sus.
2. Lipsa de exerciții fizice la femei
Statisticile arată că femeile au tendința de a fi mai inactive fizic decât bărbații. Asta se întâmplă cam în toate țările lumii. Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (ONU) a arătat asta – prevalența activității fizice insuficiente a fost mai mare chiar de 10% la femei, comparativ cu bărbații.
Specialiștii consideră că femeile care nu fac suficient efort, care duc o viață sedentară, pot avea probleme grave de sănătate în timp.
De exemplu, acest lucru poate apărea la femeile din Marea Britanie despre care s-a spus că nu fac suficiente exerciții fizice. Statisticile arată că:
- Una din cinci femei merg la sala de sport mai puțin de o dată pe săptămână
- 36% dintre femei nu fac sport deloc
- 42% dintre femei stau pe Internet în timpul liber
- 55% se uită la televizor când vin acasă de la serviciu.
În România, femeile duc o viață sedentară.
În țara noastră nici femeile și nici bărbații nu fac sport atât cât ar trebui. Majoritatea dintre români nu merg deloc la sală. Potrivit unui studiu din anul 2019, doar 4,9% dintre români merg la centrele de fitness, ceea ce este foarte puțin comparativ cu media europeană de 44%.
Statisticile arată că:
- Un procent de 63% dintre români nu practică niciun sport
- În țara noastă sunt mai puține femei grase decât bărbați care suferă de obezitate
- Majoritatea femeilor nu se dau în vânt după mersul la sală.
3. Ce spun specialiștii despre inactivitate sau viața sedentară
Specialiștii recomandă femeilor să facă sport în mod frecvent, pentru că după 30 de ani se pierde din masa musculară. Rezistența la antrenament este importantă, ajută la menținerea masei musculare și la încetinirea pierderii ei. Exercițiile aerobice și de echilibru ajută în menținerea formelor corpului, care se pierd pe măsură ce organismul îmbătrânește.
Sportul are efect bun asupra metabolismului și circulației sangvine. Este suficient să faci 15-20 de minute de antrenament zilnic și te simți mult mai bine.
Specialiștii recomandă cel puțin 2,5 ore de activitate fizică moderată săptămânal. Statisticile arată însă că 40% dintre americani nu respectă nici măcar aceste recomandări simple sugerate pentru ca ei să aibă un stil de viață mai activ.
Persoanele care sunt bolnave (ex. suferă de răceală) trebuie să evite antrenamentele pentru că simptomele se pot agrava. Antrenamentele de mare intensitate se fac doar dacă starea de sănătate este bună.