Cât de util este un program de antrenament prin metoda Pilates?

0
665
1-exercitii-pilates

Metoda Pilates este o formă de terapie recomandată oricărei persoane indiferent de condiția fizică și vârstă, ea cuprinde exerciții foarte bune pentru minte și corp. Exercițiile au rolul de a dezvolta musculatura corpului, de a oferi o stare de bună dispoziție.

Numele de Pilates vine de la numele inventatorului acestei terapii Joseph Hubertus Pilates.

Navigare rapidă în articol:

Pilates – avantaje și dezavantaje

Terapia Pilates cuprinde o serie de exerciții care:

 • Se efectuează cu scopul de a realiza recuperarea condiției fizice, controlul și îmbunătățirea posturii corporale.
 • Tonifică musculatura abdominală, a umerilor, spatelui, cefei, bazinului și în general a întregului corp.
 • Ameliorează durerile de spate, previn osteoporoza, osteoartrita, spondiloza anchilozantă și alte boli ale coloanei vertebrale.
 • Prin efectuarea exercițiilor se îmbunătățește flexibilitatea spatelui, se consolidează musculatura corpului, se ameliorează simptomele de fibriomialgie, se îmbunătățește calitatea vieții în ceea ce privește starea de sănătate a organismului.

Metoda Pilates are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar cel mai important este de știut că îmbunătățește calitatea vieții. Prin astfel de exerciții ajungi să-ți cunoști foarte bine corpul, să-ți corectezi postura, să-ți tonifici musculatura, să-ți afli slăbiciunile, capacitatea de rezistență și punctele forte.

Terapia Pilates se adresează mai ales regiunilor centrale ale corpului, musculaturii abdominale, coloanei vertebrale și planșeului pelvin. Corectarea posturii spatelui este vitală pentru tratamentul multor afecțiuni ale spatelui, alinirea corectă a vertebrelor care mențin curbura naturală a coloanei și reduce tensiunile acumulate între discurile intervertebrale și articulații.

Un dezavantaj al metodei Pilates este că nu ajută rapid la scăderea semnificativă în greutate, eliminarea kg în plus se face treptat, în timp.

Metoda Pilates nu sunt recomandate în cazuri de boli grave: diabet zaharat, boli de inimă, hipertensiune arterială, dureri cronice ale spatelui, leziuni recente la genunchi sau în alte zone ale corpului. În astfel de cazuri este necesar ca antrenamentul să fie ajustat, și desigur să se discute cu medicul.

Cât de util este un program de antrenament prin metoda Pilates?

Un program corect de antrenament se bazează pe câteva principii de bază: concentrare, control, respirație corectă, precizie, activare, eficiența mișcării. Exercițiile trebuie să fie executate corect, cu o bună concentrare, controlat, prin punerea în mișcare a mușchilor de bază, cu economie în mișcări, destul de încet, inspirând profund cu scopul de a realiza o bună oxigenare a sângelui.

Citește și:  Terapia cu pulberea de aur

Exercițiile Pilates sunt pentru începători, intermediari și avansați, există cursuri diferite, care au săli moderne și echipamente speciale. La început este indicat să se efectueze antrenamente cu ajutorul unui instructor cu experiență care să ofere sfaturi utile în realizarea corectă a exercițiilor.

Metoda Pilates presupune respectarea principilor lui Joseph Hubertus Pilates, de care spuneam mai sus, deoarece acestea ajută în obținerea unor bune rezultate. Desigur exercițiile pot fi adaptate fiecărei persoane în parte, în funcție de vârsta și capacitatea ei de execuție, nu există nicio contraindicație decât cele recomandate de medicul acesteia.

Există și exerciții Pilates recomandate femeii însărcinate, care au rolul de a tonifia musculatura pelviană și abdominală și de a o pregăti pentru naștere.

Pilates pentru slăbit

Există exerciții Pilates pentru diferite zone ale corpului:

 • Exerciții Pilates pentru spate
 • Exerciții Pilates pentru picioare
 • Exerciții Pilates pentru abdomen și coapse
 • Exerciții Pilates pentru slăbit.

Atunci când dietele nu dau rezultatele dorite este indicat să se recurgă la un program de exerciții Pilates pentru slăbit. Această metodă este foarte eficientă pentru eliminarea kg în plus în timp și pentru mușchi și articulații. Exercițiile Pilates sunt recomandate pentru slăbit, ele fiind însoțite însă și de dietele pentru detoxifierea organismului.

Prin cursurile de exerciții Pilates se ard multe calorii și se scade în greutate. Se realizează exerciții de întindere, de relaxare a brațelor, de ridicare a genunchilor, de ridicarea bazinului, de tonifiere a mușchilor abdominali, rostogoliri, cercuri, balans, răsuciri, etc.

Câte ore Pilates sunt necesare pentru a slăbi? Este suficientă:

 • O oră de exerciții Pilates pentru începători pentru a arde 240 calorii
 • O oră de exerciții Pilates pentru intermediari pentru a arde 338 calorii
 • O oră de exerciții Pilates pentru avansați pentru a arde 420 calorii.

Exercițiile Pilates ajută la:

 • Tonifierea mușchilor și a întregului organism
 • Ameliorare durerilor de spate, corectarea posturii corpului
 • Creșterea mobilității și flexibilității articulațiilor
 • Îmbunătățirea circulației sangvine și menținerea sănătății
 • Reducerea stresului, îmbunătățirea condiției fizice și a stării de dispoziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.